Kolay para mı çaresizlik mi?

Kolay para mı çaresizlik mi?

Yoksulluk kadınların bedenlerini sergilediği sektörü büyütüyor

Kolay para mı  çaresizlik mi?
16px
24px
08.04.2013 10:59
ABONE OLgoogle

İnternet arama motoruna “bayan iş ilanı” yazdığımızda, karşımıza çıkan sitelerin neredeyse tamamında “Bayanlara özel, evde çalışabilecekleri iş fırsatları” başlıklı ilanlar bulunuyor. Ayda en az 1500 lira maaş vaat eden bu ilanlarda, yapılacak işin adı “webcam operatörlüğü” olarak tanımlanıyor. Ancak biraz daha detaya inince, sözü edilen “webcam operatörlüğü”nün aslında internet üzerinden karşıdaki kişiye para karşılığı kamera açıp soyunma eylemi olduğu anlaşılıyor; “kameralı canlı sohbet”, “görüntülü sohbet”, “webcam show”, “webcam modelleri” ya da “MSN show” olarak geçen tüm başlıklar da aynı anlama geliyor.

Bunun üzerine, Türkiye’de patlama yaptığı anlaşılan bu yeni “sektörün” içeriğini, bu alanda çalışan bir sitenin sahibi E.Y ile konuşuyoruz.

 Kadınların kamera karşısında soyunup para kazandığı bir site işleten E.Y.: 15 çalışan vardı, 1000’e çıktı.
 
20 bin kişi soyunuyor

• Bundan dört yıl önce “webcam show” sitesi açan E.Y, burada çoğunlukla üniversite öğrencisi ve ev kadınlarından oluşan kişilerin, kontör ya da para karşılığında kamera karşısında soyunduğunu anlatıyor. İlk dönemler kendisine bağlı 15 çalışanı olduğunu, şimdi ise bini bulduğunu belirterek, bir o kadar insanın da “CV” göndererek sırada beklediğini söylüyor:

“Her gün sabah 8’den akşam 5’e asgari maaşa çalışmak kolay değil. Sosyal güvencesizliği, yolu, yemeği de cabası… İnsanlar artık bu şartlar altında çalışmak istemiyor, zaten geçinemiyorlar da. Bu nedenle, Türkiye’de şu an 100’ün üzerinde webcam show sitesinde çalışan 20 bin kadar insan mevcut. Yüzde 95’i kadınlardan oluşan bu modeller, kamera karşısında soyundukları saat başına en az 20 TL alıyorlar. İster gece ister gündüz, istedikleri kadar saat çalışabiliyorlar. Bu şekilde kendine ev ve araba alan bir sürü kadın oldu. Çünkü kimse burada çalışanların yüzünü görmez, adını bilmez, nerede yaşadığını öğrenemez.”

Sitelerde çalışanların çoğunluğunun büyükşehirlerde yaşadığını, ancak Türkiye’nin her yerinden çalışanlarının bulunduğunu belirten E.Y, kamuda görev yapan kimi insanların da gece kendi sitesinde çalıştığını söylüyor. E.Y, sitesine üye olan kişilerin yüzde 70 oranla evli erkekler olduğuna dikkat çekerek, kendisinin ise siteden ayda en az 50 bin lira kazandığı söylüyor.
 
İş aradım maaş kirama bile yetmedi

• Bu sitede çalışan 35 yaşında bir ev kadını ise, 3 yıl önce eşinden boşandığını, 2 çocuğuna da kendisinde baktığını belirterek, şöyle devam ediyor:

“Boşandıktan sonra çok iş aradım ama verdikleri parayla kiramı bile zor çıkarabilecektim. Bir gün internetten iş bakarken bu ilanı gördüm. O günden beri bu işte çalışıyorum, evde oturduğum yerde ayda en az 1500 lira kazanıyorum. Karşımdaki erkekle bir saat üzerinden anlaşıyoruz ama genellikle benden talepleri en fazla yarım saat içinde tükenmiş oluyor.”

Eğitim ve başarı kavramı değersizleşti

• Konuyu değerlendiren Sosyoloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Birsen Gökçe, bu durumun Türkiye’nin genel gidişatına uygun olduğunu, eğitimin önemini kaybetmesinin, başarı kavramının değersizleşmesinin de kolay para kazanma yollarını normalleştirdiğini söylüyor: “Bugün kadının görevi evde oturup çocuklarına bakması olarak görülüyor. Kadın, topluma en yararlı olabileceği çağda, iş hayatından uzaklaştırılarak eve hapsediliyor. Bir de kadın artık şiddet metası haline de dönüşmüş durumda. Kadının cinsel bir obje olmasına karşı ortam yaratılırken aslında toplumsal denge de bozuluyor.”

• Bilişim suçları konusunda uzman avukat Kemal Şener ise şu değerlendirmede bulunuyor:

“Bu internet siteleri yasal değil ama bilişim suçu da değil. Bilişim suçu olabilmesi için gizli bilgiye ulaşma, o bilgiyi bozmak ya da değiştirmek gerekiyor. Bu sitelerde yapılan, fuhuşa teşvik kapsamında değerlendirilmeli.”

Meltem Yılmaz/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde