Kök hücre bankası kurdu

Kök hücre bankası kurdu

Demet Sabancı Çetindoğan'ın şirketi Onkim, İTÜ'de kök hücrelerin saklandığı bir laboratuvar kurdu.

Kök hücre bankası kurdu
16px
24px
21.09.2008 09:13
ABONE OLgoogle

Onkim şirketiyle sağlık sektöründe faaliyet gösteren Demet Sabancı Çetindoğan, kök hücre bankası kurdu. Konuyla ilgili olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) özel bir laboratuvar kurduklarını söyleyen Çetindoğan, “Biyoteknoloji üzerine faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'de olduğu gibi dünyada da yeni ve gelişmekte olan bir alan” dedi. İnsanlardan alınan kök hücrenin 15 yıl çok özel tanklarda saklandığını belirten Çetindoğan şöyle devam etti:

“Hücreyi iki sebeple saklıyoruz. Birincisi, bir hastalık anında kullanılmak üzere. İnsanın kendi kök hücresi kullanılarak hastalığının tedavisinde kullanılabiliyor. İkincisi de estetik amaçlı. Diyelim ki 30 yaşında kök hücrenizi verdiniz. 40 yaşına gelip alnınızdaki kırışıklıkları gidermek istediğinizde 30 yaşındaki bu hücreniz kullanılabiliyor. Hücreler birçok genetik hastalıklarda da kullanılabiliyor. Kendi hücreniz olduğu için vücudunuzda herhangi bir reaksiyon olması da söz konusu değil.”

Sisteme ilk girişin bedeli 2 bin YTL
Halen kordon kanı bankacılığı yaptıklarını belirten Demet Sabancı Çetindoğan şunları söyledi: “Şirketimizi 1.5 yıl önce kurduk. Ben rahmetli babamı akciğer kanserinden kaybettim. Bu nedenle bende hassasiyet vardı. Bu konunun maliyetli bir iş olduğunu, uzun vadede geri dönüşüm sağladığı için bir doktor grubunun yatırım yapmaktan çekindiklerini duydum. Belli bir aşamaya gelmişti ama finansal desteğe ihtiyaç duyuyorlardı. Hassasiyetimle örtüştüğü için bu işi yapmaya karar verdim. Bu işe çok inandım.”

Şu anda dondurulmuş 350 hücreleri bulunduğunu kaydeden Çetindoğan, kısa süre içinde bunu birkaç misline katlamayı planladıklarını söyledi. Bu sistemde ilk aşamada 2 bin YTL ödeme yapıldığını belirten Çetindoğan, yıllık saklama bedelinin ise 100 dolar olduğunu ifade etti.

Televizyonda dershane
Uzun bir süre Sabancı Grubu'nda tekstil firması Bossa'da görev aldığını belirten Çetindoğan, “Tekstilde trendlerin çok hızlı değiştiğini, dinamik bir sektör olduğunu düşünüyordum. Oysaki medyayı gördükten sonra saniyelerin bile çok önemli olduğunu gördüm” dedi. Fashion TV'nin medyadaki ilk deneyimi olduğunu söyleyen Çetindoğan, “Yeni yeni öğreniyorum bir çok şeyi. Çok dinamik bir sektörmüş. Beraberinde bir moda dergisinin de yayıncılığını yapacağız” diye konuştu.

Fashion TV'den beş altı ay sonra gençlere yönelik bir eğitim kanalı kurduklarını söyleyen Çetindoğan şunları kaydetti:

“Çıkış noktamız Türkiye'de eğitimde fırsat eşitliği yaratmaktı. Liselere ve üniversitelere giriş için okul eğitiminin yanında ekstra eğitim gerekiyor. Dersaneler ve özel dersler bazı ailelere ciddi bir yük oluyor. Bu da fırsat eşitsizliği yaratıyor. Bu noktada neler yapabiliriz diye düşününce TV kanalıyla dershaneyi evlere götürme fikri doğdu.”

 Ekimde Atıl Kutoğlu mağazaları geliyor
Demsa'yı 2000 yılında kurduklarını hatırlatan Çetindoğan, “Bugün itibariyle 82 mağazaya ulaştık. 13 markanın distribütörlüğünü yapıyoruz. Geçen yıl karma bir mağaza oluşturduk ve ismini de 'brand room' koyduk. Çeşitli markaları bir araya topladık. Şu anda Türkiye genelinde bu mağazalardan sekiz tane açtık” dedi.

Geçen ay ayrıca İzmir'de çocuklara yönelik 'Early Learning Center' isimli bir mağaza açtıklarını belirten Çetindoğan, “Çocuklara yönelik yuva öncesi oyuncak mağazası. Çocukların zekâsını geliştirecek oyuncakların satışını gerçekleştiriyoruz. İngiliz bir marka. Bu mağazanın ikincisini bu ay içinde de İstanbul Nişantaşı'nda açacağız” diye konuştu.

Demsa olarak önümüzdeki ay sonu gibi Atıl Kutoğlu ile mağaza açma konusunda işbirliği yaptıklarını kaydeden Çetindoğan şöyle devam etti: “Mağazaların ismi Atıl Kutoğlu olacak. Ekim sonu itibariyle ilk mağaza İstanbul'da açılacak. Önümüzdeki kış hedefimiz de Viyana'da mağaza açmak. Ondan sonraki yıllarda da New York, Paris gibi modanın kalbi olan şehirlerde Atıl Kutoğlu mağazaları açacağız.”

Konak inşa ediyor
 İnşaat işine de başladıklarını söyleyen Çetindoğan, “Kandilli'de konak inşaatı yapıyoruz. 14 villadan oluşan bir proje bu. İzinlerini aldık ve inşaata başladık” dedi.

 Pera'da resim müzesi kurmak için çalışıyor

Eşiyle birlikte müze projelerinin bulunduğunu söyleyen Demet Sabancı Çetindoğan, “Resim koleksiyoneriyiz. Ciddi bir birikimimiz oluştu. Koleksiyonumuzda 750'nin üzerinde parça var. Bu işin uzmanları önemli bir koleksiyon olduğunu söylüyorlar” dedi. Koleksiyonlarını sanatseverlerle paylaşmak istediklerini anlatan Çetindoğan şunları anlattı:

“Bu nedenle müze kurmaya karar verdik. Pera'da bir bina satın aldık. 2010'a yetiştirmek istiyoruz. Ancak olması gerektiği gibi izin çıkmadı. Burası 2. derece tarihi eser. Yani binanın dış yüzünü koruyorsunuz ama içindeki tadilatı istediğiniz şekilde yapabiliyorsunuz. Böyle olmasına rağmen Anıtlar Kurulu'ndan hem dışını hem içini koruyun şekilde bir izin çıktı. Bu şekilde müze olmaz.

Dolayısıyla ya oradan vazgeçeceğiz başka bir yer düşüneceğiz veya buradaki durumu netleştirmeye çalışacağız. Çok hızlı yol alıp 2010'a yetiştirmeye çalışacağız.”

Eylem Türk/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde