Koca bankayı ‘kutuculara’ ve ‘Bank Asyacılara’ teslim etmişler!

Koca bankayı ‘kutuculara’ ve ‘Bank Asyacılara’ teslim etmişler!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kamusal sermayeli köklü bir bankasının, Genel Müdür Yardımcısına yönelik bu gözaltı olayı, münferit ve kişisel bir hadise değildir.

Koca bankayı ‘kutuculara’ ve ‘Bank Asyacılara’ teslim etmişler!
16px
24px
30.03.2017 05:09
ABONE OLgoogle

Ekonomi eski bakanı Ufuk Söylemez'in yazısı

T. Halkbankası Türkiye’nin sayılı, köklü ve önde gelen bir bankasıdır. Esnaf ve KOBİ’ler başta olmak üzere, Türk ekonomisine, sanayisine ve ticaret hayatına önemli ve değerli katkılar yapmış, kurumsal kimliği oturmuş, gelenekleri ve 80 yılı aşan tarihi ile Türk bankacılık sisteminin devleri arasındadır.

Gelin görün ki, bu dev bankanın yönetimine, niteliksiz-çapsız-şaibeli, partizanlık ve yolsuzlukla anılan isimlerin ardı ardına getirilmesi nedeniyle, banka, hiçbir biçimde haketmediği büyük bir itibar ve imaj zedelenmesine uğradı, hala da uğruyor maalesef.

Halkbank sırları FBI dosyasında: Yüz milyonlarca dolarlık yasa dışı işlem..

Daha dün T. Halk Bankası’nın Genel Müdür Yardımcısının ABD’de ağır yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile halen tutuklu bulunan Rıza Sarraf (Reza Zarrab) davası kapsamında gözaltına alındığı haberleri geldi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kamusal sermayeli köklü bir bankasının, Genel Müdür Yardımcısına yönelik bu gözaltı olayı, münferit ve kişisel bir hadise değildir.

T. Halk Bankası’nın 2010-2015 yılları arasında milyonlarca dolar, usul ve yasa dışı ticarete, kara para transferine ve bankacılık dolandırıcılığına, Rıza Sarraf ile birlikte kurumsal olarak katıldığı ve sorumlu olduğu iddia edilecektir işin sonunda. Çünkü ABD’ye bu işlemlerle, Türkiye’ye karşı kullanabileceği çok sakıncalı bir koz verilmiştir.

İşte Halkbank'ın tutuklanan ikinci adamı hakkındaki FBI raporu..

Ancak, benim esas dikkatimi çeken husus farklıdır.

Çünkü gözaltına alınan Genel Müdür Yardımcısı, bu tür iş ve işlemleri tek başına Banka Genel Müdürü ve hatta ilgili bakandan habersiz, bağımsız ve yetkisiz yürütme yetkisine ve imkânına sahip değildir.

T. Halk Bankası, kamusal sermayeli bir bankadır. Ancak hisselerinin bir bölümü borsada işlem görmektedir. Bankanın Genel Müdür Yardımcısının tutuklanması haberleri akabinde, dikkat edilirse bankanın hisselerinde borsada büyük düşüşler ve panik satışları yaşandı.

Yani piyasalar bunu bir Genel Müdür Yardımcısının kişisel ve münferit bir olayı olarak değil, T. Halk Bankası’nın kurumsal meselesi olarak algıladılar.

Halkbank davasının olası sonuçları Türkiye için Zarrab’dan daha kötü!

İşin daha vahim tarafı 2010-2015 tarihleri arasında bu işlemlere cevaz veren bankanın o dönemlerdeki genel müdürleri, Hüseyin Aydın, Süleyman Aslan ve Ali Fuat Taşkesenoğlu’nun da sorumlulukları, bankanın yasal ve olağan idare ve işleyişinden birinci derecede sorumlu olmaları nedeniyle gündeme getirilmek istenebilir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarı ve Türk bankacılık sistemi açısından çok büyük ve vahim gelişmelerle karşı karşıya kalma riskimiz var. Böyle şeylerin olmasını inanın hiçbirimiz istemeyiz ve arzu etmeyiz. Çünkü mevzubahis olan; Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarı ve ekonomisinin istikrarıdır.

Ama üzücü olan, koca çınar, Türk ekonomisinin vefakâr kurumu, milli bankamız T. Halk Bankası, gözü kara, niteliksiz-partizanlığa ve usulsüzlüğe bulaşmış yöneticiler ve iktidarlar yüzünden ağır bir töhmet altına sokuluyor ve imajı yerle bir ediliyor. Buna neden olanlara yazıklar olsun.

Halkbank'ın ikinci adamı Atilla, Rıza Sarraf soruşturması kapsamında ABD'de tutuklandı

Yukarıda belirttiğimiz üzere, T. Halk Bankası’nın, “ayakkabı kutularına” sakladığı milyonlarca dolarla yakalanıp, pişkin bir şekilde bunu “hayır işlerinde” kullanacağını söyleyerek, milletin aklıyla adeta alay eden eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ile ondan önceki Genel Müdürü ve halen T.C. Ziraat Bankası’nın başında olan Hüseyin Aydın için de, aynı soruşturmalar kapsamında bazı iddia ve sorumluluk isnatlarının yapılma ihtimalinden de endişe ediliyor.

Öte yandan hali hazırdaki T. Halk Bankası Genel Müdürü ve 3 yardımcısı da Banka Asya’dan transfer edilmiş isimler.

Yani, Banka Asya’nın önünden geçenler, hesabı-havalesi olanlar bile FETÖ şüphesiyle -haklı olarak soruşturulup, tasfiye edilirken- T. Halk Bankası’nın başında Bank Asya’dan transfer edilen bir Genel Müdür ve ekibi görev yapıyor halen.

Koca bankayı, dev ve itibarlı bir Cumhuriyet kurumunu, güzelim T. Halk Bankası’nı yönetmek üzere genel müdür yapılanlara bakın, kimi kutulamacı, kimi Bank Asyacı...

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde