Koç yabancı ortaklıkta ‘İnönü taktiği’ni önerdi

Koç yabancı ortaklıkta ‘İnönü taktiği’ni önerdi

Rahmi Koç yabancı ortaklığı evliliğe benzetti, yerli patronlara sabır tavsiye etti. Bunu da İsmet İnönü ve eşinin ilişkisi üzerinden bir örnekle anlattı

Koç yabancı ortaklıkta ‘İnönü taktiği’ni önerdi
16px
24px
11.11.2010 07:44
ABONE OLgoogle

YASED yemeğinde işadamlarına seslenen Rahmi Koç yabancı ortaklığı evliliğe benzetti, yerli patronlara sabır tavsiye etti. Bunu da İsmet İnönü ve eşinin ilişkisi üzerinden bir örnekle anlattı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) 30. kuruluş yılı için düzenlenen gala yemeğine katılan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, yabancılarla ortaklıkların sağlıklı yürümesi için İsmet İnönü taktiğini tavsiye etti.

Conrad Otel’deki yemekte bir konuşma yapan Koç, “İsmet Paşa 50. evlilik yıldönümünü kutlarken bir gazeteci ‘Paşam nasıl geçirdiniz bu 50 yılı?’ diye sormuş. İsmet Paşa da, ‘Mevhibe bağırdığında ben sustum. Ben bağırdığımda Mevhibe sustu’ demiş. Yabancı sermaye de evlilik gibidir. Ortakla iş idare etmek zordur. Türkiye’de bazı ortaklıklar yerli patronun sabırsızlığı yüzünden başarılı olamamıştır. Uzun soluklu ortaklıklar iki tarafın da fedakarlığı ile mümkün olur” dedi.

Teşvikler artmalı

Türkiye dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğunu ve öneminin giderek arttığını anlatan Rahmi Koç, şunları söyledi:

“Bu gelişmelere paralel olarak ülkemize sermaye akımı son senelerde hızlandı. Büyümemizi sürdürmek için çok daha fazla yabancı sermayeye ihtiyacımız var. Dünyada yabancı yatırımların yarısı bizim gibi gelişmekte olan ülkelere gidiyor. Buradan bir pay alınabilmesi için her türlü teşvikin verilmesi kaçınılmaz. Hükümetimiz formaliteleri bir hayli azalttı. Yabancı sermayeye gayet olumlu bakan bir bürokrasi yarattı. Ancak diğer ülkeler de sermaye çekme yarışı içinde. Göreceli olarak teşviklerin zaman zaman gözden geçirilmesi daha isabetli olur. Türkiyemiz coğrafi konumu, ekonomik açıdan Avrupa Topluluğu’na neredeyse entegre olması, hukuki altyapısını tamamlamış olması, yabancı ortaklık kültürünün gelişmesi, iş gücü becerisi açısından yabancı sermaye için çok cazip. Önümüzdeki 10 yılda yabancı sermayenin çok artacağından şüphem yok.”

 
YASED'in gala yemeğine yerli ve yabancı çok sayıda işadamı ve yönetici katıldı. Balo salonu girişine yerleştirilen Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın gönderdiği kutlama çiçeği de dikkat çekti.

 ‘Türkiye’de yabancıya hâlâ ekmek var’

İşadamı Rahmi Koç, gala yemeği sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Türk ekonomisinin hem yurtiçinde hem de yurtdışında takdir topladığını söyledi. Koç, “Ekonomi iyi gidiyor. Orta Vadeli Program (OVP) olumlu. Bu işin en önemli tarafı yurtdışında bizi iyi görüyorlar, bankacılar yatırımcılara çok müspet bakıyorlar, büyüyen ekonomi var. Tabiri caizse Türkiye’de onlar için hala ekmek var. Stratejik olarak Asya ve Avrupa arasında bulunduğumuz yer de yatırımcılar açısından çok önemli” dedi. 

 ‘Türkiye’ye gelenler çok başarılı oldu’

Koç Topluluğu’nun yabancı sermaye ile ilk ortaklığını 1948’de General Electric ile Topkapı’da bir ampul fabrikası kurarak yaptığını anlatan Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“1960’larda US Rubber ile otomobil, kamyon, traktör ön lastiği yaptık. Ardından Siemens’le ortak kablo üretimine girdik. 1970’lerde Fiat ve Ford ile önce lisans, ardından ortaklık ve nihayet eşit ortaklık yaptık. Bugün ise teknoloji işbirliğine kadar uzanan geçmişimiz var. New Holland ile traktör, LG ile klima, Unicredit ile bankacılıkta ortaklığımız devam etmekte. Çok uluslu şirketlerle ortaklığın Koç Topluluğu’nun gelişmesinde büyük katkısı oldu. Memleket ekonomisi de bu işten kârlı çıktı. Yabancı yatırımcılar da potansiyeli olan ve büyüyen bir pazara rakiplerinden önce girdiler. Çoğu Türkiye’yi üretim ve ikmal merkezi haline getirdi. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum, Türkiye’ye yaptıkları yatırımlar benzer ülkelere yaptıkları yatırımlardan çok daha başarılı oldu.”

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde