Koç'un yeni CEO'su fırıncı olacaktı

Koç'un yeni CEO'su fırıncı olacaktı

34 yıldır çalıştığı Koç da CEO olmaya hazırlanan Turgay Durak, fırıncı olacaktı. Durak, Koç Holding'in CEO'luğuna uzanan hikayesindeki bilinmeyenleri şöyle anlattı:

Koç'un yeni CEO'su fırıncı olacaktı
16px
24px
25.01.2010 08:07
ABONE OLgoogle

İş hayatına ekmek fırını ve ısıtma cihazları üreten bir şirket ile Otosan'a başvurarak adım atan Turgay Durak, diğer şirkette işe başlayacakken 1 ay bekleyip Otosan'ı tercih etmiş. Durak, nisan ayında 34 yıldır çalıştığı Koç Grubu'nun CEO'su olacak

Nisan ayında Koç Holding'de CEO'luk koltuğuna oturmaya hazırlanan Turgay Durak'ın bilinmeyen bir yönü ortaya çıktı. 34 yıl önce Otosan'da çalışmaya başlayan Durak, o gün farklı bir seçim yapmış olsa Koç'ta değil ekmek fırını üreten bir şirkette iş hayatına atılacakmış. Gelecek ay Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) başkanlığı görevinden de ayrılmaya hazırlanan Durak, otomotiv editörlerine veda yemeği düzenledi. 1976'da Koç Holding'e bünyesindeki Otosan'da işe başladığını söyleyen Durak, Koç Holding'in CEO'luğuna uzanan hikayesindeki bilinmeyenleri şöyle anlattı:

'BİR AYDAN FAZLA BEKLEDİM'

"ABD'de mühendislik eğitimimi tamamlayıp 1976'da Türkiye'ye döndüm. Babam askerliğimi yaptıktan sonra kendi yanında değil, profesyonel olarak bir şirkette çalışmamı istedi. Kısa dönem askerlik için haziran ayı tarihi verdiler. 5 ay vardı ve benim bu dönem içinde iş bulmam gerekiyordu.

Ekmek fırını ve ısıtma cihazları üretimi yapan Özköseoğlu isimli şirkete ve Otosan'a başvurdum. Otosan'da ABD'deki okulumdan bir arkadaşım vardı. Yurtdışına gideceği için görevini bırakıyordu ve bana Otosan'daki yerine önerdi. O dönem Otosan'da mühendislerin müdürü olan Ali İhsan İlkbahar, arkadaşıma kamyon projesiyle ilgili önemli bir görev verecekken ayrılması üzerine, 'O zaman yerine birini bul' demiş.

O da 'Aynı okuldan bir arkadaşım var' diye beni önermiş. Ama İlkbahar, askerlik problemim olduğu için onay vermemiş. Bir aydan fazla bir süre bekledim, o sırada Özköseoğlu şirketi başvurumu kabul etmişti. Tam orada işe başlayacaktım. Daha sonra İlkbahar, kısa dönem askerlik yapacağımı öğrenmiş ve üstünde çalıştıkları önemli bir projede olduğu için beni işe kabul etti."

'Benden sonra CEO vekili olmayacak'

'KOÇ Holding'de daha önce CEO vekilliği yoktu. Bülent Bulgurlu'nun CEO olmasından sonra öğrendik" diyen Turgay Durak, "Siz CEO olunca, yardımcınız olacak mı?" şeklindeki soruya "Hayır bu bana özel bir durumdu. CEO olduktan sonra vekillik olmayacak" cevabını verdi.

"Koç'ta tüm işlere hâkimim CEO'luk görevine hazırım"

CEO'LUK görevine hazır olduğunu söyleyen Durak, otomotiv dışındaki sektörler hakkında da bilgi sahibi olduğunu kaydetti.

Durak, "Tüm grup başkanları ve genel müdürler 3 ayda bir toplanır. 2 gün süren bu toplantılarda sektörler ve şirketler hakkında bilgi verirler. 2002'den bu yana yani Ford Otosan Genel Müdür'ü olarak bu toplantılara katıldım. Bu yüzden Koç Holding'in tüm işlerine hâkimim. Özellikle son 1 yıldır CEO'yla birlikte tüm toplantılara girip, holdingin tüm alanlardaki faaliyetleri hakkındaki gelişmeleri öğreniyorum. Nisan ayındaki yeni görevim için çalışıyorum."

34 yıldır Koç'ta çalışıyor

UFUK SANDIK 25.01.2010
1952 İstanbul doğumlu olan Turgay Durak, Robert Koleji'nden 1970'te mezun oldu ve lisans-yüksek lisans eğitimini Nortwestern Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünde 1974-1975'te tamamladı. 1976'dan bu yana Ford Otosan'ın çeşitli kademelerinde görev yapan ve 2002'de Ford Otosan Genel Müdürü olan Durak, 2007'de Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanlığı'na atandı. 2009 Nisan ayından beri Koç Holding CEO vekilliği görevini yürüten Turgay Durak, Nisan'da CEO'luk görevini Bülent Bulgurlu'dan devralacak.

Ufuk sandık/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde