Koç rotasını hangi ülkeye çevirdi?

Koç rotasını hangi ülkeye çevirdi?

Güney Afrikalı Defy'i satın alarak 'Kara Kıta'ya giriş yapan Arçelik, rotasını Mısır'a çevirdi.

Koç rotasını hangi ülkeye çevirdi?
16px
24px
15.02.2012 10:56
ABONE OLgoogle

Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, "Mısır'dan Arçelik için bir davetiye aldık. Yatırımı kendimiz yapacağız" dedi
 
Koç Holding, Arçelik'le Afrika kıtasına Kuzey'den de girmeye hazırlanıyor. Bir grup gazeteci ile bir araya gelen Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, ihracatlarının yüzde 70'inin Avrupa ülkelerine olduğunu söyledi. Avrupa'nın içinde bulunduğu durumdan çıkmasının zaman alacağını bu yüzden pazar çeşitlendirmesine gitmek zorunda olduklarını ifade eden Koç, Arçelik'in Güney Afrika'nın beyaz eşya devi Defy'yi 345 milyon dolara satın aldığını hatırlattı. Koç, "Güney Afrika dediğiniz zaman aşağı sahra, Kara Afrika da buna dahil. Tamamı ciddi bir pazar" dedi.

Bir atılıma da Kuzey Afrika'da gerek duyduklarını ifade eden Koç şunları söyledi: "Aslında Mısır'da Arçelik'le bir yatırım yapmaya hazırlanıyorduk. Ancak araya Arap Baharı girdi. Yatırım için Mısır'dan yeniden davet aldık. Ortaklık için 4-4 şirketle görüşmelerimiz oldu ama kafamıza yatmadı. Yatırımı tümüyle kendimiz yapacağız."
 
6.5 milyarlık yatırıma devam

 
Koç Holding'in 2012 yılına ilişkin açıklanan 6,5 milyar liralık yatırım kararının uluslararası ekonomilerde yaşanan belirsizlik nedeniyle ertelenip ertelenmeyeceğine ilişkin soruya cevap veren Mustafa Koç, yatırım kararının dönemsel değil, geleceğe ilişkin yapısal bir karar olduğunu bildirdi. TÜPRAŞ, Otosan, Arçelik ve Tofaş'ın üretim kapasitelerini artırmak ve teknolojik yatırımları geliştirmek için bunun planlı bir girişim olduunu ifade eden Koç, yatırım kararlarında herhangi bir değişikliğin bulunmadığını kaydetti. Koç 2012 yılının ilk iki ayını değerlendiren Koç, "Hava şartları, sömestr tatili gibi etkenleri göz önünde bulundurduğumuzda ilk iki ay çok iyi değildi. Zaten ocak ayı genellikle durgun geçer. Ancak ben talep ertelemesini mart, nisan, mayıs aylarında telafi edeceğimizi tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.

Yapı Kredi'de fırsatlara bakarız
 
Mustafa Koç, Yapı Kredi'nin sektördeki konumundan memnun olduklarını vurguladı. Koç, "Unutulmasın ki biz almadan önce banka 4 yıl kadar devlet yönetiminde kaldı. Yapı Kredi'nin daha yukarı boyutlara ulaşması organik büyümeyle zor. Ancak satın almayla olur. Bu konuda fırsatlara her zaman bakarız" diye konuştu.

Yerli otomobile çalışıyoruz
 
Yerli otomobil üretimi ile ilgili tartışmalara değinen Mustafa Koç, konunun değişik platformlarda ele alındığını, hala belirgin bir netlik sağlanamadığını kaydetti.  Koç, "Bir Türk markası olması konuşuluyor, bunun üzerine çalışıyoruz. Ancak derseniz ki her parçası Türkiye'de üretilecek mi, böyle bir şey dünyada yok Fiat 'Biz desteğe hazırız' diyor. Daha ne olsun" dedi.

İran'a hazirana kadar kontratımız var
 
TÜPRAŞ'a önümüzdeki yıllarda ciddi bir yatırım yapacaklarını belirten Mustafa Koç, "İran tarafında yaptırım olursa, rafinaj maliyetlerinizde bir artış olur mu?" sorusuna, "ABD bıçak kemiğe dayanana kadar rafine mal satmayacaksınız ama petrol alabilirsiniz diyordu petrol fiyatları yükselmesin diye. Ondan sonra bir adım daha öteye gidip artık ham petrol de alamazsınız demeye başladılar. Biz bu konuda kontratlarımız bitene kadar almaya devam ediyoruz, ondan sonra ne olacak belli değil. Kontratların bitmesine daha var, en az hazirana kadar devam edecektir" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde