Koç modeliyle 20 bin işçi

Koç modeliyle 20 bin işçi

20 bin işçisini kaybetme riski olan Tuzla Tersanesi, kurtuluşu Koç modelinde buldu

Koç modeliyle 20 bin işçi
16px
24px
25.11.2008 05:55
ABONE OLgoogle

20 bin işçisini kaybetme riski olan Tuzla Tersanesi, kurtuluşu Koç'un yaptığı gibi yat üretiminde arayacak. Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci 'Tuzla yat üretimine kayıyor. Ayrıca bir yat limanı projesi var' dedi.

RAHMİ Koç'un, RMK Marine şirketi, işçi ölümleri ve ekonomik kriz sonrası 20 bin işçisi topun ağzında olan Tuzla Tersanesi'nin kaderini değiştirecek. RMK Marine'in yaptığı yatların yüksek fiyatlarla alıcı bulması ve devamında başka şirketlerin de yat siparişi almaları Tuzla Tersanesi'de sadece yat üretiminin yapılmasını gündeme getirdi.

Bu kararda Tuzla'ya bağlı Akfırat beldesinde F1 pistinin olması da önemli rol oynadı. F1 yarışlarının yapıldığı Monaco gibi liman kentlerinde ultra zenginlerin yatlarıyla gelerek yarışları izlemesi, Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci'yi de harekete geçirdi.

YAT ÜRETİMİ DAHA KARLI

TUZLA Tersanesi gibi yüksek sipariş alan bir yerde ölümlü kazaların önlenmesinin çok zor olduğunu, bunu çözmenin en önemli yolunun ise ağır gemi yapım işinin başka bölgelere kaydırılarak Tuzla'da sadece yat üretiminin yapılmasından geçtiğini söyleyen Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci 'Türk yatlarının katma değeri yüksek fiyatlara satılması, buradaki tersaneleri yat üretimine çeviriyor. Ağır gemiler başka tersanelere kayacak' dedi. Demirci, yat üretiminde ölümcül kaza riskinin de az olduğunu söyledi.

ULAŞIM SORUNU BİTİYOR

TUZLA'NIN ulaşım sorununu çözmek için de raylı sistem projesine başlayacaklarını söyleyen Demirci 'İlk kez bir ilçe kendi raylı sistemini kuracak. AB fonlarından kredi alınacak. Toplam 30-35 kilometrelik raylı sistemin maliyeti ise 180 milyon Euro civarında olacak' dedi.

Yat limanı geliyor Cirosu 2 milyar dolar

Tuzla Tersanesi, krizden önce aldığı çok sayıdaki siparişlerle yıllık cirosunu 2 milyar dolara kadar çıkarmıştı. Kriz nedeniyle ciro yüzde 60 azaldı. Rahmi Koç'un RMK Marine firması ve başka yat şirketlerinin gelmesiyle tersane yat üretimine yöneldi.

F1 pistinin de Tuzla'da olması nedeniyle Fransız ve İngiliz grupların Tuzla'ya yat limanı yapmak için çalışmalar yaptığını da söyleyen Demirci 'Dünyanın en zengin insanları Cannes'daki F1 yarışına yatlarıyla giderler. Tuzla'da da bunu yapmak mümkün. Bu nedenle Tuzla'ya milyar dolarlık yatırımla yat limanı yapılması gündeme geldi' dedi. Tuzla'nın Marmara denizine sınırının 13 kilometre olduğunu söyleyen Başkan Demirci 'Tuzla ilçemiz sınırları içerisinde Türk ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağlayan tersanelerimiz bulunuyor. Tuzla'yı deniz kenti yapmak için bir marina projesi hazırladık. Bilindiği gibi Monaco Grand Prix'inde binlerce Formula izleyicisi yatlarıyla gelerek Monaco yat limanına demirliyorlar. Bu izleyicileri bölgemize çekmek için yeni proje hazırlıyoruz. Belediye olarak bu bağlamda belirlediğimiz 100 dönümlük bir alanı içinde otel, kongre merkezi bulunan bir yat limanı yaparak Tuzla'ya kazandırmayı düşünüyoruz' dedi. Tuzla'yı yeniden yapılandırmak için önemli projelerin hazırlandığını da vurgulayan Belediye Başkanı Mehmet Demirci, 'Tuzla'yı turizm ve sayfiye merkezi yapma planlarımız var. Bu bölgedeki kaplıcaları da canladıracağız' dedi.

İbrahim Acar/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde