Koç ile damat yarıştı: Dev ihaleyi kim kazandı?

Koç ile damat yarıştı: Dev ihaleyi kim kazandı?

400 otobüslük ihalesi için Koç Holding'e ait Otokar'la Vehbi Koç’un damadı İnan Kıraç’ın sahibi olduğu Karsan Otomotiv yarıştı..

Koç ile damat yarıştı: Dev ihaleyi kim kazandı?
16px
24px
20.02.2018 06:47
ABONE OLgoogle

Türk otomotiv tarihinin küresel anlamda en önemli ihalelerinden birini Koç Holding kazandı. Koç Holding’e ait Otokar, Vehbi Koç’un damadı İnan Kıraç’ın sahibi olduğu Karsan Otomotiv Sanayi, dünya devleri MAN Truck & Bus AG, ile Mercedes-Benz Romania SRL adlı firmaların da yer aldığı ihale sonuçlandı. 400 otobüslük ihaleyi Otokar Europe üstlendi. İhale sonucunu Bükreş Belediye Başkanı Gabriela Firea açıkladı. Bükreş Belediye Sarayı’nda açıklanan ihale sonucunda başkentin ihtiyacı olan 400 otobüs; Otokar’a ait Euro 6 olacak.

İhale bedeli 100 milyon Euro

Bükreş Belediye Başkanı Gabriela Firea, ihalenin 100 milyon euronun üzerinde yani yaklaşık 500 milyon TL civarında olduğunu açıkladı. Firea, ilk 100 otobüsün bu yılın yaz dönemine kadar trafiğe çıkacağını dile getirdi. Diğer geri kalan 300 otobüs ise gelecek yıl başkent Bükreş yollarında yer alacak.

Romanya’da beyaz eşya tesisi var

Koç Holding, bilindiği üzere Romanya ekonomisinde önemli bir yere sahip. Koç Holding’in beyaz eşyadaki şirketi Arçelik’in küreselleşme atağı Romanya'da da kendini gösteriyor. Bilindiği üzere 2011’de Güney Afrikalı Defy’yi 324 milyon dolara, 2016’da da Pakistanlı Dawlance’ı 243 milyon dolara bünyesine katan, Tayland’da da dev üretim tesisini geçtiğimiz dönemde devreye sokan Arçelik, ilk küresel yolcuğu Romanya'da başlamıştı.

2002 yılında Artric’i alarak Romanya pazarına giren Arçelik, 2016’da da çamaşır ve bulaşık makinası fabrikası kuracağını açıklamıştı. Arçelik’ten o dönem yapılan açıklamada 105 milyon euroluk yatırımla kurulacak tesis için 37.5 milyon Euro teşvik aldıklarını duyurmuştu.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde