Koç ile Sabancı arasında ilk rekabet at ve geyik için

Koç ile Sabancı arasında ilk rekabet at ve geyik için

Divan Oteli’nin 50’nci yıl gecesinde hoş bir “Geyik Muhabbeti” de yaşandı. Vehbi Koç’un otelin önüne yerleştirdiği ve Divan’ın simgesi sayılan “Geyik Heykeli”nin nereden ve nasıl alındığı Rahmi Koç anlattı.

Koç ile Sabancı arasında ilk rekabet at ve geyik için
16px
24px
20.01.2006 16:20
ABONE OLgoogle

Divan Oteli’nin 50’nci yıl gecesinde hoş bir “Geyik Muhabbeti” de yaşandı. Vehbi Koç’un otelin önüne yerleştirdiği ve Divan’ın simgesi sayılan “Geyik Heykeli”nin nereden ve nasıl alındığı konuşulurken bir ara Rahmi Koç, bu heykelin ortadan kaybolduğunu ve nerede olduğunu bilmediğini söyledi.

Rahmi Koç geyik heykeli sözkonusu olunca, babası Vehbi Koç ile Sabancı Grubu’nun kurucusu Hacı Ömer Sabancı arasında yaşanan ilk rekabeti de dile getirdi. Vehbi Koç ile Sakıp Sabancı’nın kitaplarına da konu olan ve bugün Emirgan’daki Sabancı Müzesi önünde yer alan ve köşke adını veren ”At” ile Divan’ın önündeki ”Geyik” heykellerinin rekabeti şöyle gerçekleşmiş:

“Hacı Ömer Sabancı ile Vehbi Koç, Anadolu yakasında Ahmet Muhtar Paşa’nın köşkünün bahçesinde bulunan ve satışa çıkarılan geyik ile at heykelleri için açık artırmaya katılırlar. Vehbi Bey, Sabancı’ya, “Ben geyik heykelini istiyorum, sen de atı al ama sakın fiyat yükseltme” der.

Fakat, işler karışır ve anlaşma bozulur. Çünkü, ikisi de artırmayı hırsa bindirir. Geyik heykeli için Sabancı, sürekli fiyat artırınca Vehbi Bey, heykeli çok pahalıya alır.

Buna kızan Koç, bu kez at heykeli artırmaya çıkarılınca kızgınlığından fiyatı yükselttikçe yükseltir ve Sabancı da, at heykelini normalinden yüksek fiyata alır.

Rahmi Koç, heykel rekabetinin daha sonraki yıllarda iş rekabetine dönüştüğünü, Koç ile Sabancı gruplarının her zaman tatlı bir yarışma içinde bugüne geldiklerini söylerken kahkahalarla da güldü.

Ve, Rahmi Bey’in unuttuğu heykeli bulduk

Rahmi Koç’un Divan’ın önündeki bayrak direklerinin bulunduğu yerden alınıp, otelin pub ile arasındaki daha ön bölgeye yerleştirilen “Geyik Heykeli”ni biz de merak ettik ve gidip heykeli yerinde bulduk.

Otel görevlileri, 15 yıldan bu yana şimdiki yerinde olan heykelin Rahmi Koç tarafından hatırlanmamasını onun yoğun çalışmalarına ve seyahatlerine bağladılar. Semahat Arsel, heykelin yanındaki çam ağacının fazla büyemesi ve heykeli kapatması nedeniyle ağacın bazı dallarını kestirmiş. Ancak, otele gidip gelenler, heykelin bulunduğu sağ tarafa bakmadıkları için heykel de fazla görünmüyor. Rahmi Bey de otel kapısından direk içeriye yöneldiği için olacak heykeli gözden kaçırmış...

Perihan Çakıroğlu/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde