Koç'a göre dünya ekonmisini bekleyen risk

Koç'a göre dünya ekonmisini bekleyen risk

2011’i yüzde 41 büyüme, 75 milyar TL’lik gelir rakamıyla kapatan Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un 2011 büyüme tahmini

Koç'a göre dünya ekonmisini bekleyen risk
16px
24px
17.03.2012 08:51
ABONE OLgoogle

Koç Topluluğu şirketlerinden Arçelik, Türkiye’nin dört bir yanından gelen yetkili satıcıları ile Antalya’daki etkinlikte buluştu. Toplantıya Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding CEO’su Turgay Durak ve Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu katıldı.

Koç Topluluğu olarak geçen yılı büyük bir başarıyla tamamladıklarını, tüm risklere rağmen 2012’ye olarak umutla ve hedeflere ulaşmanın mutluluğuyla girdiklerini belirten Mustafa Koç, grup şirketlerinin 2011’de sadece karlılık ve büyüme rakamlarında başarılı olmakla kalmadığını, farklılık yaratan ve ödül alan sosyal sorumluluk projeleriyle de değer üretme çizgisini bir adım yukarı taşıdıklarını söyledi. 2011’de 2.1 milyar lira net kâr sağlayan Koç Holding’in toplam satış geliri yüzde 41 artışla 75.7 milyar liraya yükseldi. Yatırımları iki katına çıkaran grup, bu yıl için 6.5 milyar lira yatırım hedefliyor.

Avrupa’da kredi iştahı kaçtı

Amerika kaynaklı finansal kriz sonrasında Avrupa Birliği’nin borç kriziyle mücadelesinde ciddi yaralar aldığı bir yılı geride bıraktığını belirten Mustafa Koç, bugün dünya ekonomisinin, Euro  Bölgesi ekonomilerinde yaşanan sıkıntıların devam etmesi ve diğer bölgelere de yayılması riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bunun sonucu olarak her iki bölgede de büyüme beklentilerinin oldukça zayıf olduğunu ifade eden Koç, “Batı ekonomilerindeki zayıf iç talep nedeniyle, başta Çin olmak üzere, ihracata dayalı gelişmekte olan ülkelerin bazı üretim kayıplarına uğraması kuvvetli bir ihtimal. Avrupa’daki bankaların karşı karşıya kaldığı sermaye sıkıntısı, kredi verme iştahını frenlemiş durumda. Bu isteksizliğin 2012’de de devam etmesi bekleniyor. Dünya, Avrupa ve bölge ekonomilerindeki bu endişeli duruma karşın, sevinerek ifade etmeliyim ki Türkiye’nin 2011 sonunda gerçekleşmesi beklenen büyüme oranı yaklaşık yüzde 8.3 seviyesinde” dedi.

 Beyaz eşyada İtalya geçildi

2011 yılında dünya beyaz eşya pazarının, 146 milyar dolar seviyesine ulaştığını, Doğu Avrupa ve gelişmekte olan pazarların büyüdüğünü ifade eden Levent Çakıroğlu: “Avrupa’da beyaz eşya sektöründe yaşanan olumsuzluklara rağmen, Türkiye’de göreceli canlı talep ve bizim kararlı ve doğru uygulamalarımız, pazarı olumlu yönde etkiledi. İç pazar büyüklüğü 6.5 milyon adet ile rekor seviyede gerçekleşti. Türkiye beyaz eşya sektöründe İtalya’nın önüne geçerek, en büyük üretim merkezi haline geldi” dedi.
Arçelik şirketinin 2011’de Türkiye’de beyaz eşya sektörünün üzerinde büyümeyi başardığını belirten Çakıroğlu, beyaz eşya, ankastre, LCD TV ve klimada pazar liderliğini sürdürdüklerini, Avrupa pazarında, Türkiye’nin de dahil olduğu 27 ülke toplamında, adet bazında 3. sırada yer aldıklarını söyledi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde