Koç: Türkiye bölge liderliğine yürüyor

Koç: Türkiye bölge liderliğine yürüyor

Ali Koç, son dönemdeki dış politika atağına dikkat çekti ve “Türkiye, bölge liderliğine yürüyor” dedi.

Koç: Türkiye bölge liderliğine yürüyor
16px
24px
29.05.2010 09:05
ABONE OLgoogle

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen “Yale Haftası”nda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, son dönemdeki dış politika atağına dikkat çekti ve “Türkiye, bölge liderliğine yürüyor” dedi.

KOÇ Holding’in de sponsorları arasında bulunduğu “Türkiye’de Yale Haftası” etkinlikleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen ‘10. Yılında Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Sürdürülebilirlik” konferansına katılan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, “Küreselleşme bir tür kelebek etkisi yaratıyor. Bunun olumlu ve olumsuz sonuçları olabiliyor. Olumsuz sonuçlar için iş dünyasının suçlandığı görülüyor” dedi. 2006’da Mustafa Koç’un dönemin BM Başkanı Kofi Annan ile Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladığını hatırlatarak, bu sözleşmenin tüm iş dünyasında yaygınlaşmasının daha adil bir oyun alanı yaratılmasının Türkiye’nin menfaatine olduğunu gördüklerini belirtti.

Bölge liderliği

Dış politikada ve küresel ekonomide oynadığı rolün öneminin artmasına paralel olarak Türkiye’nin bir fikir lideri olduğunu anlatan Ali Koç, bu durumu ‘Türkiye’nin bölge liderliğine yürüyüşüdür’ şeklinde değerlendirdi. Türkiye’nin dünyanın büyük ekonomileri arasında yer aldığını da vurgulayan Ali Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak araştırmalara bakarsanız şeffaflık, yolsuzluk, sahtecilik adil olmayan rekabet bütün bunlarda Türkiye batı dünyası ile kıyasladığınızda kötü bir konumda. Oldukça kötü demiyorum, kötü durumda. Uzun vadeli olarak küresel lider olmak istiyorsak bölge lideri olmak istiyorsak bu sıralamalar kabul edilebilir değil.”

Kelebek etkisi

Ali Koç, hem dünyada hem Türkiye’de küreselleşmeyle bir tür kelebek etkisi yaşandığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem olumlu hem olumsuz gelişmeler bu etkiyle hızla yayılıyor. İş dünyası olan bütün olumsuz gelişmelerden, küreselleşmenin bütün olumsuz sonuçları için suçlanıyor. Bence Küresel İlkeler Sözleşmesi, bunun ele alınabileceği bir araçtır. Böylesine hızlı değişen dünyada ortak ilke, ortak değer ve ortak bir dile ihtiyaç var. İyi uygulamaların ve sorumlu iş faaliyetlerinin nasıl olacağı konusunda biz Koç Holding olarak emsal oluşturmak istedik. Kendi arka bahçemizde bu değişikliği tetiklemek istedik.”

İmza atmak yetmez ispat gerekir

ALİ Koç, “Kuruluşlar için Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza atmak kolay ama asıl süreç sonra başlıyor” dedi. Koç, raporların doğruluğunun şüphe götürür oluşunu, bir derecelendirme sisteminin olmamasını eleştirdiklerini vurguladı. Koç, “sözleşmeye imza atmak yetmez bunu davranışlarla da anlatmak gerekir ” diye konuştu.

76.5 milyon liralık çevre dostu yatırım

KÜRESEL İlkeler Sözleşmesi’nin iş dünyasına yalnızca bir ilkeler bütünü sunmakla kalmayıp, bu ilkelerin uygulanmasında kaydettikleri mesafeyi de net bir şekilde ölçümlemesini talep ettiğini belirten Ali Koç, şirketlerin bu yoldaki esas samimiyetinin bu noktada ortaya çıktığını vurguladı. Küresel İlkeler Sözleşmesi şartlarının uygulamasında elde edilen ilerlemeyi raporlar halinde kamuoyu ile paylaştıklarını belirten Ali Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Koç Holding 71 bin 221 çalışanı ile dünyanın 172’inci büyük kuruluşu. 2009’da tam 159 bin 288 kişi/saat sağlık ve iş güvenliği eğitimi verdik. Toplam 76.5 milyon TL’lik çevre dostu yatırım yaptık. 2007 yılından bu yana da tüm bu yaptıklarımızı hazırladığımız yıllık raporlarla kamuoyu ile paylaşıyoruz. Koç Topluluğu içerisinde 70 kişilik uzman kadro sadece bu aktivitelerin koordinasyonu ve raporlaması için çalışıyor. Aynı zamanda ilerlemeyi takip etmek üzere holding üst düzey yöneticilerinden oluşan bir de takım oluşturduk.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde