Koç Müzesi patlatılacaktı!

Koç Müzesi patlatılacaktı!

Ergenekon, Rahmi Koç Müzesi'ndeki denizaltıyı kalabalıkken patlatacaktı

Koç Müzesi patlatılacaktı!
16px
24px
27.01.2010 21:27
ABONE OLgoogle

"Ergenekon" soruşturması kapsamında Poyrazköy'deki kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin açılan davanın iddianamesinde, "Ergenekon terör örgütünün, Rahmi Koç Müzesi'nde bulunan bir denizaltıda patlayıcıyı ülkede kaos çıkarma amacı doğrultusunda, özellikle öğrencilerin yoğun olarak bulundukları bir sırada patlatmayı planladığı ancak patlayıcının denizaltıda görev yapan rehber tarafından bulunması nedeniyle eylemin gerçekleştirilemediği" öne sürüldü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, bir kişinin savcılığa gönderdiği ihbar mektubunda, 16 Kasım 2008 tarihinde Haliç sahilinde bulunan Rahmi Koç Müzesi'nde sergilenen askeri denizaltı içerisinde patlayıcı madde bulunduğu, görevlilerin olayı bildirmesi üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanlığında görevli bir ekip tarafından patlayıcıların alınarak personel eğitim alanında imha edildiği belirtildi.

Olayla ilgili olarak adli mercilere bilgi verilmediği ve sorumlularının araştırılmadığı yönündeki bilgi ile mektup içerisinde bulunan CD'de kayıtlı patlayıcı maddelere ait olduğu iddia edilen görüntülerden yola çıkılarak çalışma baş latıldığı kaydedildi.

Müze görevlisi emekli astsubay Hasan Oğuz İşleyenel'in 29 Ocak 2009 tarihinde savcılığa verdiği ifadede, 16 Kasım 2008 tarihinde bir denizaltının santral dairesinde bir naylon poşette TNT kalıpları, 1,5 metre kadar fitil, 5-6 adet fünye gördüğünü ve bunları müze müdürü Ertuğrul Duru'ya götürdüğünü söylediği kaydedildi.

İşleyenel'in, müze müdürünün Kuzey Deniz Saha Komutanlığı ile irtibata geçtiğini söylediği belirtilen iddianamede, aynı gün akşam saat 18.45 sıralarında Kurtarma Sualtı Grup Komutanlığından gelen bir binbaşı ve 2 astsubaya patlayıcı malzemeyi tutanak karşılığında İşleyenel'in teslim ettiği, bu tutanakların daha sonra müze müdürü Ertuğrul Duru'ya verildiği kaydedildi.
İddianamede, ele geçirilen patlayıcı maddelerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığının bilgisi doğrultusunda imha edildiği ancak olay nedeniyle herhangi bir soruşturma açılmadığının tespit edildiği ve Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında bu olayın da soruşturulduğunun bildirilmesi üzerine Kuzey Deniz Saha Komutanlığının 31 Mart 2009 tarihli talimatı ile Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığınca soruşturma başlatıldığı iddia edildi.

Kuzey Deniz Saha Komutanlığının, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 15 Kasım 2008 tarihli onayı üzerine patlayıcıların eğitim sahasında imha edildiği belirtilen iddianamede, şüpheli Levent Bektaş'tan elde edilen bir DVD'de gizlenmiş olarak bulunan belgede, "C.G. ile görüşme notları... Koç Müzesi ile ilgili malzemeler yerine konulmak üzere operatöre ulaştırıldı. Müzenin ziyaretçilerini artıralım, okullarda tanıtım reklam ve organizasyon faaliyetleri yapılarak ziyaretçi yoğunluğunun en fazla olduğu zamanın belirlenmesini C. Bey söyleyecek. Öğrenciler projenin en önemli parçası. Operasyon tarihini teyit edelim" şeklinde ibarelerin yer aldığı öne sürüldü.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğüne 23 Mayıs 2009 tarihinde gelen ihbar e-postasında da şu ifadelerin yer aldığı iddia edildi:
"Bugüne kadar bu eylem planı dahilinde hayata geçirilen bazı eylemlerden de örnek vermek istiyorum. Kasımpaşa Postanesi'nden Ermeni kiliselerine, gazetelere gayrimüslim vatandaşlarımızın evlerine tehdit içerikli mektupların gönderilmesi bu plan dahilinde yapılmıştır.

Burada da amaç kargaşa ve kaos çıkarmaktır. Kasımpaşa Postanesi'nde güvenlik kameralarının olmaması burayı tercih etmelerindeki en büyük etkendir. Ayrıca yine Kasımpaşa'da bulunan Koç Müzesi'ndeki denizaltına patlayıcılar yerleştirilmesi de yine aynı plan dahilinde yapılmış bir eylemdir. Bu plana göre 200-300 kişilik bir öğrenci grubunun müzeyi ziyaretleri esnasında patlayıcılar patlatılacak ve ortalık kan gölüne dönecekti. Tabii bunun sonunda sorumlu hükümet tutulacak, faillerin yakalanmaması insanlarımızı gerecek ve toplumda bir kargaşa ortamının yaratılması sağlanacaktı.

Ancak grup içerisinden bir kişinin görevini tam yapmaması ve müze görevlilerinin durumu fark etmesi bu planlarını sekteye uğrattı. Denizaltında patlayıcıların bulunmasının ardından askeri makamlar, Halil Cura ve ekibi Ferudun Arslan ve Sadettin Doğan hakkında soruşturma açtı ve telefonlarına el koydu. Ancak soruşturmanın seyrine bakınca, soruşturmanın failleri cezalandırmaktan çok olayın kapatma ve örtbas etmeye doğru ilerlediğini gördüm."

"Ergenekon silahlı terör örgütü"ne yönelik yapılan ç alışmalarda, örgütün ülkede kaos ve gerilim meydana getirebilmek için 2005 yılından bu yana defalarca değişik eylem planları hazırladığının görüldüğü ifade edilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Eylemlerin özelliklerine bakıldığında her eylemde farklı amaç ve hedefler gözetildiği anlaşılmaktadır. Bir yandan Yargıtayda görevli yüksek yargıç ya da yargıçlara yapılacak bir suikast girişimi ile Danıştay saldırısında olduğu gibi ülkede laik-antilaik çatışması oluşturmayı hedeflerken, bir yandan NATO tesislerine yapılacak saldırı ile de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin uluslararası çevrelerde zor duruma düşürülmesi hedeflenmektedir.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olup sonradan Genelkurmay Başkanlığı görevini de yürüten Yaşar Büyükanıt'a yönelik gerçekleştirmeyi planladıkları eylemle silahlı kuvvetler mensuplarını darbe yönünde tahrik ederek darbe zemin oluşturma çalışmaları yapılırken Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve bölge milletvekillerine yönelik eylemlerle de Kürt-Türk çatışması çıkarılması amaç lanmaktadır. Bu eylemlerin gerçekleşmesi ve örgütün istediği amaca ulaşması durumunda masum birçok insanın ölmesi başta olmak üzere ülkemizin yaşayacağı sıkıntıların boyutunu tahmin etmek zor olmayacaktır."
İddianamede, "Ergenekon silahlı terör örgütünün tüm bu eylemleri gerçekleştirme konusundaki nihai amacının, yasama ve yürütme organını ortadan kaldırarak yönetimi ele geçirmek için ülkede darbe zemini oluşturmak ve hedefledikleri darbenin bir an evvel gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunun anlaşıldığına" yer verildi.

"Bu nedenle örgütün benzer eylemlerinden asla vazgeçmediği, deşifre olan her eylem planından sonra yeni eylem planları hazırlayarak uygulamaya koyduğu" ileri sürülen iddianamede, "bu eylem planları deşifre edilip failleri yakalandıktan sonra örgütün dışarıda kalan uzantılarına yönelik yapılan teknik takip çalışmalarında, örgütün bu ve benzer eylem planlarından vazgeçmedi ği, ülkede darbe zemini oluşturmak amacıyla yeni ve daha tehlikeli eylem planlarını hazırladığının anlaşıldığı" belirtildi.

İddianamede, Kaynarca Köyü Hocaoğlu mevkisi ile Beykoz Poyrazköy Keçilik mevkisinde ele geçirilen mühimmatın dökümü yapıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde