Koç Holding o ihaleye girmekten vazgeçti

Koç Holding o ihaleye girmekten vazgeçti

Turgay Durak Koç Holding CEO’luğunu dün düzenlenen genel kurulla Levent Çakıroğlu’na devretti. Durak Kalamış Marina ihalesinde ise yer almayacaklarını açıkladı.

Koç Holding o ihaleye girmekten vazgeçti
16px
24px
01.04.2015 04:43
ABONE OLgoogle
Turgay Durak Koç Holding CEO’luğunu dün düzenlenen genel kurulla Levent Çakıroğlu’na devretti. Halef-selef önceki gece ekonomi basınına beraber bir yemek verdi. Çoğunlukla neşeli geçen gecede zama zaman hüzünlü anılar da paylaşıldı. Durak Kalamış Marina ihalesinde ise yer almayacaklarını açıkladı.

“1976 yılında master yaptığım ABD’den Türkiye’ye döndüm. Önüme iki iş fırsatı çıktı. İlki dayımın arkadaşı Ahmet Özköseoğlu Bey’in kurduğu şirketti. Modern fırınların imali için mühendise ihtiyaçları vardı çağırdılar. Robert Kolej’den arkadaşım Albert Elhedef ise Otosan’da makine mühendisiydi. İşten ayrılmaya karar vermişti. Otosan’daki şefi rahmetli Günay Bey, işten ayrılmasını bir şartla kabul etmiş: “Yerine uygun birini getirmeden ayrılamazsın… Albert beni aradı ve ‘Boş ver fırını. Otosan’a gel kamyon yaparsın’ dedi. Benim Koç Ailesi’ne katılma hikayem işte böyle başladı.” Bu sözlerin sahibi Koç CEO’su Turgay Durak. Daha doğrusu önceki akşam bu sözleri söylediği sırada hala CEO’ydu. Durak dün yapılan genel kurulla birlikte görevini Arçelik A.Ş.’nin Genel Müdürü Levent Çakıroğlu’na devretti.

KADERİMİZ BERABER

Halef-selef CEO’lar önceki akşam gazetelerin ekonomi müdürlerine birlikte bir yemek verdi. Turgay Durak’ın CEO’luğa veda Çakıroğlu’nun ise merhaba dediği gecede çoğunlukla neşeli zaman zaman da hüzünlü anılar paylaşıldı. 1976’da mühendis olarak Ford Otosan’a giren Turgay Durak, 2002 yılında şirketin genel müdürlüğüne atandı. 5 yıldır ise Koç Holding’in CEO’luk görevini yürüten Durak, görevin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç tarafından kendisine nasıl tebliğ edildiğini de şöyle aktardı: “Yönetim Kurulu Başkanı olarak Mustafa Koç Bey çağırdı ve açıkladı. Sonra da hiç unutmam dedi ki: Bu öyle bir görev ki ne ben vazgeçebilirim, ne sen vazgeçebilirsin…  Güzel, motive edici bir yaklaşım ve hani kaderimiz beraber bağlanıyor mesajını veriyor.”

SANKİ PLANLAMA VAR

Aslında benzer bir durumu Koç Holding’in şu ana kadarki en genç CEO’su ünvanını alan Levent Çakıroğlu (48) da yaşamış. Çakıroğlu, “Bana CEO olduğumu da Mustafa Bey (Koç) söyledi. Yıllar önce sen CEO olacaksın, kariyer yolun böyle gelişecek gibi bir şey söylenmedi tabii ki bana. Bugün durduğum noktadan geriye dönüp bakarsam bir planlama varmış gibi de değerlendirebilirsiniz. Ben kendi açımdan baktığımda; öyle fırsatlar verilmiş ki bana, beni bu noktalara taşıdı. Hemen vurgulamam gereken bir şey var; içtenlikle ifade etmek istiyorum. Bu kariyer yolculuğunda ben çalıştığım her şirkette çok yetkin, çok yetenekli arkadaşlarımla çalışma şansı buldum. Sonuçta o arkadaşlarınızda sizi taşıyorlar, kariyerinizde bu noktalara getiriyorlar. Dolayısıyla bu yönüyle de baktığınızda yetenekli, işine bağlı, gayretli, hedeflere inanmış, birbirine bağlı ekiplerle yapılan çalışmalar sonuç verince başarı geliyor” dedi.

5 YILDA TOPLAM 25 MİLYAR YATIRIM

KOÇ Holding, Turgay Durak’ın CEO’luk görevinde bulunduğu bu 5 yıl içinde toplam 25 milyar liralık yatırıma imza attı. Görevi boyunca kendisini en çok heyecanlandıran konuların yatırım kararları olduğunu da söyleyen Turgay Durak,  “Yatırım kararı için verilen önce iç mücadele… Sonra patronların, sermayedarların, yönetim kurulu’nun önünde imtihan… O yatırımların devreye giriş süreci… Ve sonrasında yaratılan istihdam… Hepsi aşağı yukarı aynı heyecan, aynı zevk” diye konuştu. Turgay Durak, Koç Topluluğu çatısı altında hem Vehbi Koç, hem Rahmi Koç, hem de Mustafa Koç dönemini yaşadı… Bu açıdan bakıldığında “Levent Çakıroğlu’nun oyun alanı daha mı rahat olacak” diye sorduk. “Kesinlikle öyle olacak” diyen Turgay Durak “Uzun yıllar önce demokratiklik iş hayatında yoktu ki… Rakamlar, stratejik planlar konuşulurdu.” Araya giren Levent Çakıroğlu ise şu yorumu yaptı: “Mustafa (Koç) Bey ve Turgay Bey çok iyi anlaştılar. Dolayısıyla son 5 yılda 25 milyar liralık yatırım yapıldı. Turgay Bey’in söylediği aidiyet, bu noktalarda çok önemli.”

KEŞKE DEDİĞİNİZ BİR DURUM OLDU MU?

“Arçelik gibi bir şirketi daha global arenada çalışır hale getirmek. Bizim Ford Otosan, TürkTraktör, Tofaş, Otokar gibi sanayi şirketlerimiz üretimlerinin yüzde 70’ini, cirolarının yüzde 65’ini ihraç ediyorlar ama yurtdışında operasyonları yok. Yurtdışında operasyonları olan bir Arçeliğimiz var. Öyle bir şirketi daha yaratmak inşallah Levent Bey dönemine nasip olacak. “

BU ŞİRKETİN ADAMI OLMUŞSUN

“Ahmet Binbir; Otosan’ı kuran genel müdürdür, daha sonra Ford tarafında başkanlık yapmış, sonra genel idare başkanlığı yapmış bir isimdir. Onun söylediği bir cümle vardır: ‘Şirkete bir şey olduğu zaman etinden et koparıldığı gibi bir hissiyata ermişsen sen artık bu şirketin adamı olmuşsun.”

EN ÇOK ÜZÜLDÜĞÜM

“Ben Ford Otosan’da Genel Müdür olunca bayilerimizin eşleri bana haber yollayıp “Bayi toplantılarına eşler de katılsın” dediler. Kabul ettik. İlk yurtdışı bayi toplantımızı Paris’te yaptık. Bir sonraki yıl Roma’da yaptık. 6 Şubat 2006’da 12 bayimizi-eşini-çocuğunu kaybettiğimiz acı bir trafik kazası oldu. 18 bayimiz, bizim 2 çalışanımız ağır yaralandı. Beni en çok üzen hadiselerden biridir. İkincisi de, kaderin çok kötü bir cilvesi yine 6 Şubat’ta yaşandı. Yıl 2011. Benim hep muavinim olarak çalışan, beraber büyüdüğümüz rahmetli Nuri Otay. Ford Otosan’da Genel Müdürken kalp krizinden 55 yaşında yaşamını yitirdi. Çok sevecen, çok yaratıcı bir mühendisti. Akşam 17’den 18.30’a kadar bütçe nasıl olacak, eleman azdır / çoktur, verimlilik kaç olacak onları konuştuğumuz toplantı yapıldı. Evine gitti. Akşam 20.30’da vefat etti. Hata dersen, hatasız bir yönetici olamaz. Önemli olan yaptığın hatadan ders alacaksın.”

DURAK'TAN ÇAKIROĞLU'NA AMAN DİKKAT MEKTUBU

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay’ın vefatı Turgay Bey’i çok sarsmış. Bu acı olay üzerine yaş ortalaması 45 olan 400 yöneticinin yıllık check-up’larına damardan ilaç verilip, kalbin fotoğrafı çekilen BT anjiyo dahil edilmiş. Turgay Durak o tarihte Çakıroğlu’na özel bir de mektup yazmış. Çakıroğlu o mektubu şöyle anlattı: “Ben Arçelik’teki görevim sebebiyle çok seyahat ettim. Neredeyse her hafta bir seyahatim vardı. Nuri Bey’in vefatından sonra Turgay Bey bana bir mektup yazdı. Mektupta da benim çok yakından bildiğim insani tarafıyla dedi ki çok çalışıyorsun, bu yaptığın çalışmalar da başarılı oluyor, senden özellikle rica ediyorum. Seyahatlerini biraz azalt, sağlığına dikkat et.”

TUTUMLULUK DERSİ VEHBİ KOÇ'TAN

“Eşimin ailesi Ankara Ayaş’lı. Vehbi Bey’in eşiyle benim kayınpederim de uzaktan akrabaymış. Dolayısıyla bizim nişan yüzüğümüzü Vehbi Bey taktı. Saat 22.00’de de ayrıldı. Fakat giderken kayınvalideme “Hediyemi isterim” demiş. Uzun süre “Vehbi Bey’e ne hediye verilir” diye düşünüldü. O tarihlerde de Sadberk Hanım Müzesi kurulmak üzereydi. Eşimin ailesi de bundan etkilenerek İç Anadolu geleneğine uygun olarak yağlı peşkir hediye etmeye karar verdi. Bir de nişan yüzüğünü taktığı anın fotoğrafı gümüş bir çerçeveye yerleştirildi. Vehbi Bey’den randevu alındı. Götürdüğümüz hediyeler yardımcısı tarafından biraz hızlı açılır gibi olunca Vehbi Bey yardımcısına “Kağıdı yırtma, kınnabı kesmeden çöz, dür, bir kenara koy” dedi. Ben Otosan’a gireli 8 ay olmuştu.  O an tutumluluğu ne denli önemsediğini, ne kadar önemli olduğunu anladım. Bugün dahi hatırladığım bir derstir. 1977 Mart ayıydı. Üzerine kaç sene geçti hala dün gibi hatırlıyorum.”

KALAMIŞTA YER ALMAYACAĞIZ

KOÇ bir açıklHolding geçtiğmiz günlerde ama yaparak Kalamış Marina ihalesinden çekildiğini açıklamıştı. Turgay Durak, onaylanan yeni plan sonrasında hakları olmasına rağmen Marina’dan tamamen vazgeçtiklerini şu sözlerle açıkladı:  “Biz halka açık bir şirket olarak yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olan bir konuda devam etsek, o kadar büyük bir parayı versek; ve diyelim ki yatırıma başlasak, ilave para vermişiz sonra da davayı kaybediyoruz. Sadece hakım ortak değil yüzde 30’umuz da halka açık. Onların menfaatine aykırı bir işlem yapamayız. Biz ‘yer almayacağız’ diye mektup yazdık.

GECENİN SÜRPRİZİ

Divan otelde Turgay Durak ve Levent Çakıroğu’nun evsahipliğindeki gecede Turgay Durak gazete küpürleriyle süslenen veda pastasını kesti. Yan salonda bir başka davete evsahipliği yapan Rahmi Koç da bu ana iştirak etti.

Sefer Levent/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde