Koç Grubu'na 309 Milyon Dolarlık ŞOK!

Koç Grubu'na 309 Milyon Dolarlık ŞOK!

Koç Grubu, Kanel Elektrik şirketiyle Enerji Bakanlığı aleyhine açtığı uluslararası tahkim davasını kaybetti.

Koç Grubu'na 309 Milyon Dolarlık ŞOK!
16px
24px
24.12.2011 09:27
ABONE OLgoogle

Koç Grubu, Kanel Elektrik şirketiyle Enerji Bakanlığı aleyhine açtığı uluslararası tahkim davasını kaybetti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Devletimizin haklılığı tescil edilmiştir" dedi

Yolsuzluk operasyonlarıyla gündeme gelen- Kangal santrali bu sefer uluslararası tahkim mahkemesine konu oldu. Koç Holding'in iştiraklerinden Kangal Elektrik (Kanel), 1996 yılında devletin kontrolündeki 12 santral için çıkılan ihalede, Sivas'ta bulunan Kangal Termik Santrali'nin 1-2'nci üniteleri ile o dönemde inşaatı devam eden 3'üncü ünitenin 20 yıl süre ile işletmesini kazandı.

İhale kapsamında Kanel'in, 1-2'nci ünitelerin rehabilitasyonunu da gerçekleştirmesi karara bağlandı. Ancak sivil toplum örgütleri, santrallerin devrine itiraz etti. Bu amaçla açılan 309 milyon dolarlık davada Danıştay, Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Bu karar, santrallerin devrinin önünü kesti.

İKİNCİ KEZ TAHKİM

Kanel Elektrik, 2002 yılında Uluslararası Ticaret Örgütü (ICC) Tahkim Mahkemesi nezdinde Türkiye aleyhine dava açtı. Davası reddedilen Kanel, 2007 yılında yeni çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu'nda tanımlanan "mevcut sözleşme" kavramının uygulama sözleşmesi için de geçerli olduğundan hareketle, EPDK'ya başvurdu.

Kanel, 26 Ağustos 2010'da Ankara 9. Noterliği'nden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na çektiği ihtarda, santralle ilgili mevcut bir sözleşmesi bulunduğunu savunarak, 30 günlük mutabakat sürecini başlattığını, bu süre içinde mutabakat sağlanamazsa tahkim sürecini işleteceği uyarısında bulundu. Ancak söz konusu başvuru, bakanlık görüşü de alınmak suretiyle, reddedilince Kanel Elektrik, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine, 27 Ekim 2010 tarihinde ICC mahkemesinde ikinci tahkim davasını açtı.

YILDIZ: HAKLILIĞIMIZ TESCİLLENDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 10.1 milyar dolarlık Libananco ve 300 milyon dolarlık Aktaş davalarında olduğu gibi, kendilerinden önceki hükümetlerin yol açtığı davayı, uzun yıllar süren mücadele sonunda kazandıklarını belirtti. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümetimiz ve bakanlığımız, hukuka olan saygısını ve güvenini defaatle ifade etmiştir. Gerek ulusal gerekse uluslararası yargı organlarının Uzan, Aktaş ve Kanel davaları kararları, Devletimizin ve Bakanlığımızın haklılığını tescil etmiştir. Biz, enerjide dışa bağımlılığı azaltırken, kazandığımız bu davalarla ayrıca ülkemiz ekonomisine de katkıda bulunuyoruz."

309 MİLYON DOLARLIK RET

Kanel mahkemeden Türkiye'de işletmenin devredilmemesi ve lisans verilmemesi nedeniyle uğradığını iddia ettiği 309 milyon dolar tutarındaki zarar talep etti. Ancak mahkeme ikinci kez Kanel Elektrik'in bu talebini reddetti. Enerji Bakanlığı kaynakları, Kanel'in, talebini Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'ne dayandırdığını vurgulayarak , "Kanel, yönetmelik çerçevesinde sözleşmede tadilat yapılması ve santralin işletmesinin devrini istiyordu. Ancak dava aleyhlerine sonuçlandı" dedi.

Koç Holding, Sivas'ta bulunan Kangal Termik Santrali'nin 1-2'nci üniteleri ile o dönemde inşaatı devam eden 3'üncü ünitenin 20 yıl süre ile işletmesini kazanmıştı. Kanel Elektrik, 2002 yılında Uluslararası Ticaret Örgütü (ICC) Tahkim Mahkemesi nezdinde Türkiye aleyhine dava açarak konuyu uluslararası boyuta taşıdı.

Mehmet Nayır/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde