Koç Grubu her taraftan atakta

Koç Grubu her taraftan atakta

Koç Topluluğu'nun gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren tersanesi RMK Marine'den askere gemi

Koç Grubu her taraftan atakta
16px
24px
09.06.2010 12:14
ABONE OLgoogle

Koç Topluluğu'nun gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren tersanesi RMK Marine'in Milli Savunma Bakanlığı için inşa ettiği 4 adet sahil  güvenlik  arama kurtarma gemisinin ilki olan 'TCSG Dost' törenle denize indirildi.

TCSG Dost'un denize iniş töreni İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un katılımıyla gerçekleşti. Törene katılanlar arasında Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen, çok sayıda komutan ve üst düzey bürokrat da yer aldı.

Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'de savunma sanayinin kısa sürede büyük bir aşama kaydettiğini söyledi. Gönül, "Denize indirilecek gemimiz, günümüzün en son teknolojisi ile donatılmış, milli komuta kontrol sistemi ve yazılımlarıyla techiz edilmiş 'korvet' sınıfına yakın bir arama ve kurtarma gemisidir. Bu boyutta ülkemizde özel sektör tersanelerinde imal edilen ilk muharip gemi olma özelliğine sahiptir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihtiyaç duyduğu su üstü platformları ülkemizde inşa etmeyi temel strateji olarak benimsedik. Bu strateji bugün kuvvetle tatbikata geçmiş olup, Tuzla bölgesinde 5 tersanemizde toplam bedeli 2 milyar doları bulan askeri gemi inşa projelerimiz devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay da, İçişleri Bakanlığı'nın ana görevinin iç güvenliği sağlamak olduğunu ifade etti. Gönül, "Bakanlığımıza bağlı emniyet teşkilatımız, Jandarma Genel Komutanlığımız ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız faaliyet göstermektedir. Bugün denize indireceğimiz gemi, 30 yıllık bir tarihi olan Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın özel sektör tarafından yapılan ilk açık deniz arama ve kurtarma gemisidir." diye konuştu.

 Mustafa Koç ise, "Milgem projesinden sonra Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının  özel  sektör tersanelerimizde sağlanması amacıyla yapılan çalışmaları büyük bir takdirle izliyoruz. Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa ettiğimiz 4 adet korvet tipi gemiyi müteakiben yeni tip karakol botu, LCT ve LST projeleri ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından askeri gemi inşası konusunda çok önemli adımlar atılmıştır."

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç ise, denizlerin dünya ekonomisi ve güvenliği açısından önemine değindi. Artunç, "Savunma, güvenlik ve emniyet kavramlarının yeni bir boyut kazandığı, ve güvenlik kavramının tüm bu kavramların önüne geçtiği günümüzde enerji havzası niteliği ile jeopolitik bir merkez haline gelen Kafkasya ve Ortadoğu'yu batıya bağlayan deniz ulaştırma yollarının ülkemizi çevreleyen denizlerden geçmesi Türkiye'nin önemini daha da artırmaktadır. Bu hassas ve hayati alanlarda harp ve Denizlerden 7 trilyon dolar gelir elde edilmekte. 90 milyon ton su ürünleri avlanmakta. Petrolün yüzde 30'u, doğalgazın yüzde 50'si denizlerden çıkarılmaktadır. Dünya ticaretinin yüzde 90'ı denizler üzerinden yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından TCSG Dost isimli gemi, törenle denize indirildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde