Koç Grubu hangi sektörde büyüyecek? Ali Koç açıkladı

Koç Grubu hangi sektörde büyüyecek? Ali Koç açıkladı

Ali Koç, Türkiye’de son yıllarda kişi başı gelirin hızlı bir şekilde 10 bin 500 dolara çıktığını ve ekonomik iklim açısından ülkenin en iyi dönemleri yaşadığına dikkat çekti.

Koç Grubu hangi sektörde büyüyecek? Ali Koç açıkladı
16px
24px
16.04.2014 09:00
ABONE OLgoogle
İş dünyasının 2023 hedeflerine evrensel hukuk ortamı içinde ulaşabileceğini vurgulayan Ali Koç, “Helva yapacak malzeme çok iyi. Bir araya getiriyoruz. Ülkenin potansiyeli yüksek” diyor

Geçen yıl 6.4 milyar TL yatırım yapan, bu yıl için de 6 milyar TL yatırım planlayan Koç Grubu, yatırımların özendirilmesini istiyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, “Yatırımlarımız devam edecek. Bizim gibi firmalar özendirilmeli. Enerjimizi başka konular ile harcamak istemiyoruz” açıklamasında bulundu.

Ali Koç, Türkiye’de son yıllarda kişi başı gelirin hızlı bir şekilde 10 bin 500 dolara çıktığını ve ekonomik iklim açısından ülkenin en iyi dönemleri yaşadığına dikkat çekti.  

‘Hiç bu kadar iyi olmadı’

Koç, “Ülkenin ekonomik iklimi hiç bu kadar iyi olmamıştı. Son aylardaki sıkıntılara rağmen bunu söylüyorum. Türk firmaları, yabancıları satın alabiliyor, geleceği kurgulayabiliyor, reytingimiz artıyor, yabancı sermaye gelişi eskiye oranla daha fazla. Eskiden 1-2 yıllık planlar yapabiliyorduk. Şimdi 7-8 yıllık planlar yapıyoruz. Kur, son dönemde artsa da alışkın olmadığımız kadar stabil. Ama hedeflerimize ulaşmak evrensel hukuk sistemi içinde şekillendirilip teşvik edilen bir ortamda olabilir. Zaman zaman bundan uzaklaşıyoruz. Hem içerideki yatırımcı hem dışarıdaki yatırımcı evrensel hukuk sisteminin ilkelerinin uygulanmasını talep eder. Bunun eksiksiz olarak sağlanması gerekir. Helva yapacak malzeme çok iyi. İleride daha iyisi yapılacaktır yeter ki firmaların önü açılsın” diyor.
Bu noktada 2023 hedeflerine dikkat çeken Koç, vizyonu neden çok önemsediğini şu sözlerle anlattı: “Ülkeyi birleştiren bir hedef yok. Mesela olimpiyatlar öyle olacaktı, bu yüzden Türkiye’de yapılmasını çok istiyordum. Çok fazla ayrıştırıcı unsur var. Futbol bile bunlardan biri oldu. Kimse, ‘Türkiye dünyadaki en büyük 10 ekonomiden biri olmasın’ demez.” 

Vehbi Bey, vakıf için 22 yıl uğraştı

Ali Koç ile yemeği bir Adana klasiği olarak onbaşılar restoranda yedik. Koç yemek boyunca soruları cevaplarken engellililikle ilgili yaklaşımlarına özel bir başlık açtı. Hepimizin engelli adayı olduğumuz gerçeğiyle, şehirlerin, okulların engelli dostu ortamlar haline gelmesi için çalışmanın önemine vurgu yaptı.

Koç Grubu’nun kurucusu Vehbi Koç ile ilgili bir anekdotu da paylaşan Ali Koç, “Yıllar önce ABD’de hayır işlerinin nasıl yapıldığını görüyor. ‘Onlar vakıflar aracılığı ile yapıyorlar biz de öyle yapalım’ diyor. Ancak ABD seyahatinden dönüşte, tam 22 yıl boyunca vakıf yasasını çıkarmak için uğraşıyor.”
Ali Koç, Vehbi Bey’den kendilerine miras kalan, ‘Ülkem varsa ben de varım’ yaklaşımıyla yaptıkları her işte sosyal sorumluluk duygusuyla hareket etmeye, gittikleri her yere anlamlı bir katkı yaratmaya özen gösterdiklerinin altını çiziyor.

Seçim sonrası hava yumuşadı

Koç, seçim sonrası oluşan olumlu havanın da yabancılar nezdinde tereddütleri azalttığını ifade etti. Bu arada, Koç Holding’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışına davet edildiği Yeniköy fabrikası da açılıyor. Ali Koç, 620 milyon TL yatırım ile devreye girecek olan fabrikanın 23 Mayıs’ta açılacağını, Başbakan Erdoğan’ın da ajandasının uyması halinde açılışa katılacağını söyledi.

‘Bizi özendirmeliler’

Koç Grubu’nun yaşadığı vergi denetimi gibi süreçlerin de sorulduğu Koç’un bu yöndeki değerlendirmesi ise şöyle oldu, “Bunları gözardı edemeyiz. Çok vaktimizi ve enerjimizi alıyor. Ama bunlarla ilgili duruşumuz da çok net ve açık. Yatırımlarımıza aynen devam ediyoruz. Beni üzen şey, bizim gibi firmaların cesaretlendirilmesi, özendirilmesi, teşvik edilmesi gerekirken, enerjimizi bunlara harcamak.”

Yabancı için doğru iklim  

Makro ekonomiye yönelik soruları da yanıtlayan Ali Koç, Türkiye’de tasarruf oranlarının çok düşük olduğuna dikkat çekti. Büyümek için yabancı sermayenin gerekliliğine dikkat çeken Koç, ‘finansal gücünüz belli bir noktaya kadar yabancı sermayeye muhtaç ise onlar için doğru iklimi oluşturmak lazım’ değerlendirmesini yaptı.

Son dönemde yaşanan dalgalanma ve yabancıların olumsuz bakışına yönelik soruları ise şöyle yanıtladı: “Mütemadiyen büyüyemezsiniz, inişli çıkışlı durumlar olacaktır. Olumsuz gelişmeler üst üste geldi, düşüş yaşadık. İnşallah çabuk toparlanırız, ekonomimiz rayına oturur. Bırakın yabancıları, son dönemde olan biteni biz bile anlamıyoruz. Sorgulamaları normal. Ancak bu nedenlerle frene basma ya da geri adım atma söz konusu değil. Türkiye’yi tanıyorlar. Burada ciddi karlılıklar da yaşadılar.”

Marina işinde büyüyecek

Koç Grubu’nun bundan sonra yenisatın almalar yapabileceği gibi satışlar da gerçekleştirebileceğini söyleyen Ali Koç, şu an için marina yatırımlarının öncelikli olduğunu dile getirdi. Koç, “Marina işine girdiğiniz zaman inci gibi dizmek gerekiyor. Marina işlerimizi büyüteceğiz. Pendik Marina iyi gidiyor. Kalamış Marina var. Tuzla’da bir marinadan bahsediliyor” dedi.

Koç Holding, Yıldız Holding’in sahibi olduğu Türkiye’nin en büyük ikinci yat limanı olan Pendik Marintürk’e talip olmuştu. Öte yandan Koç Holding’in işlettiği Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirme süreci de devam ediyor.

Koç Holding savunma sanayi şirketlerinden RMK Marine’in kazandığı MİLGEM ihalesinin iptal edilmesi hakkında da görüşlerini aktaran Koç, “Devlet bir şey dedikten sonra ne yapacağız ki. Boynumuz kıldan ince. İhalenin şartları, aranan yeterlilikler belli. MİLGEM olmadı, bir daha ihaleye çıkarsa ilgileniriz. Bu konuda başka ihaleler olursa onlarla da ilgileniriz” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin savunma ihtiyacının yarısını karşılamak açısından yüzde 50’sini Türkiye’den alma stratejisinin olduğunu hatırlatan Ali Koç, bunun doğru bir strateji olduğunu, bir diğer genişleme alanlarının ise bu ihaleler olacağını ifade etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde