Koç Ailesi’nin “gizemli” üyesi

Koç Ailesi’nin “gizemli” üyesi

Yalısının her yeri gergedan figürleriyle kaplı. Seks ve ölüm kavramları onu çok etkiliyor, sanat eserlerinin ortak teması da bu.

Koç Ailesi’nin “gizemli” üyesi
16px
24px
31.01.2016 07:10
ABONE OLgoogle
Oray Eğin'in yazısından alıntı

Ömer Koç liseyi Robert Kolej’de, üniversiteyi New York’taki Columbia Üniversitesi’nde okudu, aynı okulda MBA yaptı.

Londra ve İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da iki yalısı var, bir de şehrin merkezinde arada sırada kaldığı ve daha çok partiler için kullandığı dubleks bir dairesi. İngilizce ve Fransızca biliyor, hatta ciddi bir Fransız Edebiyatı koleksiyonu var. Evinde Egon Schiele ve Francis Bacon gibi dev sanatçıların eserleri asılı, aynı zamanda büyük bir İznik Çinisi koleksiyonuna sahip. Yalısının her yeri gergedan figürleriyle kaplı. Seks ve ölüm kavramları onu çok etkiliyor, sanat eserlerinin ortak teması da bu.

Tek bir tık’la Ömer Koç hakkında anında ulaşabildiğim bilgiler bunlar.

Türkiye’de Ali Ağaoğlu gibi her dakika ortada görünen bir işadamı olmadıktan sonra insanın hakkında çeşitli mitolojiler üretiliyor. Nitekim, ağabeyi Mustafa Koç’un ölümünden sonra Ömer Koç’la ilgili en çok kullanılan terim de ‘gizemli’ oldu…

Oysa öyle çok da gizemli bir tarafı yok. 2013’te Financial Times’a verdiği tek bir söyleşiden bile hakkında pek çok bilgi edinmek mümkün…

Özel hayatı mı?

Ömer Koç’un nasıl yaşadığını anlamak için Vanity Fair dergisinin 100. Yıl sayısındaki cemiyet sayfalarına bakmak yeterli. Asya fillerini korumak için İngiltere’de düzenlenen hayır gecesinin fikir babalarından biri Ömer Koç. Herkesin hayvan maskeleriyle katıldığı davetin baş konukları ise Prens Charles ve Cornwall Düşesi. Düşesin erkek kardeşi uzun yıllardır bu uğurda çaba veren bir hayır kurumunun başında. Davetin sponsorlarından Ömer Koç ise Vanity Fair’deki parti fotoğraflarında Rupert Everett ve Rıfat Özbek’le bir köşede maskesini çıkarmış görünüyor.

Hani sosyete falan diyorsanız, bir üst basamağı yok yeryüzünde. Ömer Koç böyle bir çevreye gitmiş.

Koç Ailesi rahmetli Mustafa Koç’un yerine büyük ihtimalle Ali Koç’u atayacak. Geçen hafta Güngör Uras’ın Milliyet’te yazdığı gibi bu atama şirketin işleyişinde önemli bir değişikliğe neden olmayacak, zira Koç Holding profesyonellerce yönetilen bir kurum. Atama daha çok sembolik bir anlam ifade ediyor.

Doğrusu, gözden uzak, Türk basınının tabiriyle “gizemli” hayatını bırakıp her dakika göz önünde olacağı holding başkanlığını seçeceğini zaten tahmin etmiyorum Ömer Koç’un. Hâlihazırda Koç Holding’in başkan vekili ama vaktinin büyük bölümünü kuracağı sanat müzesine ayırdığı da biliniyor.

Ama düşünsenize… Bu görevi zekâsı, birikimi ve deneyimiyle hak eden Ömer Koç veliaht olarak tahtı devralsa… Madem sembolik; daha da büyük bir sembol olabilir.

Ömer Koç’un Türkiye ekonomisinin yüzde 6’sına (kimilerine göre yüzde 10’una) hâkim olan bir şirketin başına geçmesini canı gönülden diliyorum. Bunu yaparken de hakkında efsaneler üretenlere, mitolojilerle beslenenlere nanik yaparak bu göreve gelmesini istiyorum.

Tek tipleştirilmeyen insanlara hiçbir şekilde yaşam hakkı tanınmayan, muhatap alınmayan Türkiye’de büyük bir açık bir devrim olur bu atama.

Düşünün, Koç Holding’in başkanı olarak Ömer Koç ister istemez Cumhurbaşkanı’yla, Başbakan’la muhatap olacak. Aynı şekilde siyasiler de onunla. Tüm gizemiyle onları masasına oturtacak ve hiç kimse itiraz edemeyecek.

Karanlıklara gömülen Anadolu’da babası tarafından öldürülen erkek çocukları, herkesten farklı davrandığı için bir geleceği olmadığını düşünüp hayata küsenler, hayatları boyunca kendi kimliklerinden dolayı utanıp bunu bir suçmuş gibi gizleyenler ve bu sırların içinde boğulanlar, ortada utanılacak bir durum olmadığı halde kapılarının suratlarına kapandığını görüp hayatlarına son verenler, biraz daha özgürlük talep ettikleri için mücadele edip bu uğurda katledilenler, kaybedenler için…

Bütün gizemli insanlar için bir umut Ömer Koç… Gizemli bir adamın bir gün Koç Holding’in başına geçebilmesi, çaresizliğin kader olmadığı, çıkış yolu arayıp bulmakta zorlanan tek bir gence bile umut ışığı olsa yeter.

Ömer Koç, ailesinin holdinginin tepesine geçmeli ve bir parmak darbesiyle o gizem duvarını yerle bir etmeli.
Tıpkı Apple CEO’su Tim Cook’un yaptığı gibi.

Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde