Kıyıları betona çevirmeye çalışanlar var

Kıyıları betona çevirmeye çalışanlar var

Bilirkişiler ETSTUR'un Kissebükü Koyu'na yapacağı otel için bir kez daha uyardı.

Kıyıları betona çevirmeye çalışanlar var
16px
24px
10.01.2019 08:01
ABONE OLgoogle

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un sahibi olduğu ETSTUR şirketinin otel yapmak istediği Bodrum Kissebükü’ndeki Adalıyalı Koyu’nun, son derece hassas ve ayrıcalıklı bir yapıya sahip olduğu vurgulandı.

Tam da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda konuşma yaptığı gün. Erdoğan dünkü konuşmasında “Deniz kenarlarını orman alanlarını betona çevirme gayretinde olanlar var. Çevre ve Şehircilik Bakanı’ma da söylüyorum kimsenin gözünün yaşına bakmayacaksın yıkmaksa yıkacağız” dedi.  Bakan Ersoy, Kissebükü’nü kendi oteli için imara açtı!

Kissebükü’nde Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından proje için verilen “ÇED gerekli değildir” kararı, Bodrum Deniz Ticaret Odası ve Bodrum Denizciler Derneği adına Avukat Betül Sümer Cinmen tarafından yargıya taşındı. Dava sürecinde oluşturulan bilirkişiler de otel yatırımıyla bölgede yapılaşma baskısı yaratılacağına dikkat çektiler. Özellikle doğal, kültürel ve arkeolojik yapıyla mavi yolculuğun ağır zarar göreceğini anımsattılar.   Saray’ın şakası: Kıyıları, ormanlarımızı betona çevirme gayreti içinde olanlar var...

1/bin ve 1/5 bin ölçekli planların iptaline neden olan ikinci bilirkişi raporunda, otel yapılmak istenen koyla ilgili şu temel özelliklere dikkat çekildi:

“Adalıyalı koyunun tamamı 1. derece Arkeolojik SİT özelliğine sahiptir. Turizm konaklama tesisinin faaliyete geçmesi halinde, kentsel yerleşmeye uzakta bulunan ve doğal yapısını yitirmemiş olan proje alanı ve çevresi önemli bir yapılaşma baskısına maruz kalacaktır. Proje alanı sahip olduğu bitki örtüsü ve doğal niteliği ile yapılaşmaya uygun bir alan değildir.”

Öte yandan Adalıyalı’da 95 dönümlük alanda otel yapmak isteyen şirkete, bitişik konumdaki 25 dönümlük Hazine arazisinin de tahsis edildiği ortaya çıkmıştı.   Kötü niyetli bulundu! Bakan Ersoy'a Kissebükü soruları

Bu tahsisin geçen şubatta yapıldığı öğrenildi. Avukat Cinmen, iptal ettirdikleri 1/bin ve 1/5 bin ölçekli imar planlarının yenilerinin hazırlandığını, bunlara geçen ay sona eren askı süresinde itiraz ettiklerini bildirdi. 25 dönümlü ek tahsisle ilgili hazırlanan 1/25 binlik planlara da itiraz edeceklerini vurguladı.

Yusuf Özkan/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde