Kıyamet sırası Fransa'da mı?

Kıyamet sırası Fransa'da mı?

Avrupa'da İtalya gerginliği devam ediyor. Sırada kim var?

Kıyamet sırası Fransa'da mı?
16px
24px
11.11.2011 08:23
ABONE OLgoogle

Avrupa Komisyonu'na göre bu yıl %0.5 büyümesi beklenen İtalya'nın, borç stokunu eritmeye başlamak için %6 gibi bir faiz dışı fazlaya ihtiyacı var. Bu da şu anda imkansız. Piyasalarda Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'le birlikte 'Mahşerin dördüncü atlısı' benzetmesi yapılan İtalya'nın borç döngüsünü kırması şart

Avrupa'da İtalya gerginliği devam ediyor. Dün 10 yıllık tahvil faizlerinin kritik seviye olan yüzde 7'yi aşarak yüzde 7.48'e kadar ulaştığı İtalya'da borç döngüsü, ülkenin başını ağrıtıyor. Bugün bütçe açığı rakamlarına bakılınca sağlıklı olarak görülen ekonominin asıl sorunu kamu borç stokunun yüksekliği ve büyüme oranının zayıflığı. Buna göre piyasalar GSYH'nin yüzde 120'sine ulaşan borç oranının azalmadığını görünce endişe ediyor ve artık İtalya'ya daha yüksek faizle borç veriyor.

Maliyetleri artan İtalya çareyi vergi artışları ve tasarrufta buluyor. Fakat bunlar da ülkedeki büyümeyi aşağı çekiyor. Böyle olunca başta vergi olmak üzere devletin gelirleri azalıyor ve borç stoku kabarmaya devam ediyor. Buna da borç döngüsü deniyor. Eğer faizler bu seviyede kalır ve büyüme oranı hükümetin tahmin ettiği gibi yüzde 2.5 olarak gerçekleşirse, İtalya'nın borcunu mevcut seviyede tutması için yüzde 6.5 faiz dışı fazla elde etmesi gerekiyor. Hükümetin 2012 yılı faiz dışı fazla hedefi ise GSYH'nin yüzde 3.7'si.

15 YILDIR % 0.75 BÜYÜYOR

Fakat yüzde 2.5 İtalya için oldukça iyimser bir tahmin. Son 15 yılda yıllık ortalama yüzde 0.75 büyüyen İtalya'nın bu yıl içinde yüzde 1'in altında büyümesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu büyüme oranıyla birlikte İtalya'nın borç stoku oranını aşağı çekmesi de mümkün görünmüyor. Bu döngünün ne kadar süreceği konusunda net bir bilgi yok fakat şu bir gerçek, İtalya büyümek zorunda. Eğer büyüyemezse, başta vergi gelirleri olmak üzere, gelirlerini yukarı çekemez ve dolayısıyla faiz dışı fazla son iki yıldır olduğu gibi ekside kalabilir. Bu durumda da borçlarını ödemek için daha yüksek faizle yeniden borç almak zorunda kalır. Ta ki iflas edene kadar.

FRANSA ALARMI!

FRANSA ile Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz oranları arasındaki fark 164 baz puanla (yüzde 1,64) rekor seviyelere ulaştı. Dün sabah yüzde 1,54 olan Fransa ile Almanya arasındaki 10 yıllık tahvil faiz oranlarındaki fark yüzde 1,64'e ulaşarak, tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin ortalama getiri oranı yüzde 3,189'dan yüzde 3,295'e, Almanya'nın 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin ortalama faiz oranı ise 1,719'dan yüzde 1,760'a yükseldi.

RESESYONLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ

BÜYÜME sadece İtalya için değil aynı zamanda başta Yunanistan olmak üzere tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler için son derece önemli. Avrupa Komisyonu'nun son yayımladığı rapor artık kıtada büyümenin durduğunu da gözler önüne seriyor. AB Komisyonu, Euro Bölgesi için gelecek yıl büyüme tahminini düşürdü. AB Komisyonu yaptığı açıklamada, Avro Bölgesi'nin gelecek yıl büyüme tahminini yüzde 1,8'den yüzde 0,5'e çekti, 2013 yılı için ise 1,3 olarak öngördü. AB'nin Ekonomi ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Oli Rehn, ''Avrupa'da büyüme durdu, resesyonun yeni bir aşamasıyla karşı karşıya kalabiliriz'' dedi.

KOMŞU DARALIYOR

AB Komisyonu, Yunanistan'ın bütçe açığının GSYH'ye oranının bu yıl 7,8 ve gelecek yıl 5,4 olacağını öngördü. Yunanistan'ın bütçe açığının 2013 yılında da yüzde 4,4 olacağı tahmin ediliyor. Yunanistan için mayıs ayında bütçe açığı tahmini bu yıl için yüzde 6,4 ve gelecek yıl için yüzde 4 olarak açıklanmıştı. AB Komisyonu'na göre Yunanistan ekonomisi gelecek yıl yüzde 2,8 daralacak.

Monti dönemi başlıyor

İTALYA Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, olası bir teknokrat hükümette adı başbakanlık için geçen Mario Monti'yi ömür boyu senatör olarak atadı. Monti'nin, Berlusconi'nin istifa etmesi halinde ekonomik reformları uygulayacak teknokrat hükümetin başına getirileceği söyleniyordu. Öte yandan İtalya Meclisi, AB'nin kendilerinden istediği reformları bu pazar oylayabilir. Berlusconi de bu oylamadan sonra istifa edebilir.

Yardım yapmayacağız

EURO Bölgesi'nden bir yetkili yaptığı açıklamada, ''Finansal yardım muhtemel değil'' dedi. Euro Bölgesi'nin Roma yönetimine ihtiyati kredi hattını genişletmeyi düşünmediğini belirten yetkili, ''Güvence konusunu İtalya kendisi sağlamalı' dedi.

İtalyan faizleri yüzde 7'nin altına indi

AVRUPA tahvil piyasası dün de hareketliydi. İtalya'nın önceki gün yüzde 7.48'e kadar çıkan 10 yıllık tahvil faizleri dün önemli ölçüde geriledi. Faizlerin dün yüzde 6.80'lere inmesinde en önemli faktör olarak ECB'nin alımları gösterilirken, İtalya'nın dünkü ihalede beklentilere paralel 5 milyar euro borçlanması ve talepteki yoğunluk bu gerilemede etkili oldu.

Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde