Kışlalara ‘el koyma’ planı

Kışlalara ‘el koyma’ planı

AKP’li 8 milletvekilinin hazırladığı 71 maddelik kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Kışlalara ‘el koyma’ planı
16px
24px
01.12.2018 08:34
ABONE OLgoogle

Kira bedelinin belirlenmesinden bebek sütünden ÖTV alınmamasına, varlık finansman fonlarından işsizlik ödeneği ve yaşlılık aylığına kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren teklifte öne çıkan düzenlemeler şöyle:

– Kışla arazilerinin imar uygulamasından belediye adına oluşan hisselerin Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bütçesine ilave yük getirmeden kamulaştırma zorunluluğu olmaksızın Hazine adına tescili sağlanacak.

– EGM mensuplarının tamamı Polis Bakım ve Yardım Sandığı'na (POLSAN) zorunlu üye olacak.

– Fiyat İstikrarı Kanunu, Finansal İstikrar Kanunu olarak değiştirilecek.

– Büyük projelerin sözleşmelerinin imalat girdilerinde meydana gelen büyük artışlar nedeniyle, yüklenicilere idarenin onayına bağlı olarak fesih ya da devir hakkı getirilecek.

– Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışından ve satın alınan sütün satın alma bedeli üzerinden alınan binde 1'lik pay kaldırılacak.

– Şalgam suyu, içme sütü, bebek sütü özel tüketim vergisi (ÖTV) dışına çıkarılacak.

EN AZ BİN LİRA OLACAK

– Emeklilik ve yaşlılık maaşlarında alt sınır bin lira olacak. Ülkemizde bin liranın altında maaş alan yaklaşık 2 milyon kişi bulunuyor.

– Kira bedelinin belirlenmesinde üretici fiyat endeksi (ÜFE) yerine tüketici fiyat endeksi (TÜFE) baz alınacak.

– İşsizlik ödeneğinden yararlanmada devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılacak.

– ÖSYM sınavlarında kopya çeken kişiye verilen “2 yıl hiçbir sınava ve yerleştirmeye başvurmama” cezası, başkasının yerine sınava giren kişiyi de kapsayacak.

– Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin ortaklık ilişkisi içinde bulundukları tüzel kişiliklere “ödünç para vermesinin” önü açılacak.

– 20 bin lira olan, konut edinenlere devletin verdiği destek 25 bin liraya çıkarılacak. Sadece bir defa ödenecek konut desteği, toplam tutarın yüzde 25'ini geçmeyecek.

Veli Toprak/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde