Kısa topuk ve ‘babet’le marka oldu

Kısa topuk ve ‘babet’le marka oldu

Üsküp’ten 18 yaşında Türkiye’ye göç eden Fehim Akar’ın kardeşiyle Laleli’de başlayan ayakkabıcılık hikâyesi, iki kardeşin 1977’de ayrılmasıyla Rumeli Caddesi’nde sürdü

Kısa topuk ve ‘babet’le marka oldu
16px
24px
14.06.2011 12:35
ABONE OLgoogle

Üsküp’ten 18 yaşında Türkiye’ye göç eden Fehim Akar’ın kardeşiyle Laleli’de başlayan ayakkabıcılık hikâyesi, iki kardeşin 1977’de ayrılmasıyla Rumeli Caddesi’nde sürdü. Burada kadınlara ‘babet’ ve ‘kısa topuk’lu satarak öne çıkan Akar, geçen yıl 20 milyon lira ciroya ulaştı.

İSTANBUL Nişantaşı’ndaki Rumeli Caddesi, yeni markalar çıkarıyor. Elle ayakkabılarının sahibi Fehim Akar, 1977’de Rumeli Caddesi’nde açtığı mağazası için önce Milano’ya gitti ve mağazacılığı öğrendi, sonra kadınlar için sadece ‘yüksek topuk’lu satan mağazalara karşı ‘babet ve kısa topuk’lu alternatifi sundu. Kısa sürede yurt genelinde ilgi gören modellerini kendi üretmeye başlayan Elle, Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi Galleria’nın ilk yerli marka mağazası oldu. Akar’ın şirketi El Ayakkabı İmalat ve Sanayi Ticaret A.Ş. (Elle) 21 mağazası ve 6 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasıyla geçen yıl 20 milyon lira ciro yaptı.

Üsküp’ten İstanbul’a

1959’da Üsküp’ten İstanbul’a göç ettiklerini belirten Fehim Akar, şunları anlatıyor: “18 yaşındaydım. Babam komünistlere karşı olduğu için Yugoslavya’da değil Yunanistan’da yaşıyordu. İstanbul’da yeniden aile olduk. Babam İskeçe’de esnaftı ve İstanbul’da da Laleli Ordu Caddesi’nde restoran açtı. 1967’de de vefat etti. İkiz kardeşim Arif ile Gedikpaşa’daki hareketliliği gördüğümüz için lokantayı bırakıp ayakkabıcı olmaya karar verdik. Restoranı ayakkabı mağazasına çevirdik. Ayakkabıdan anlamıyorduk. Hatta Gedikpaşa ustaları bize ‘zenne mi, merdane mi’ diye sorunca çok şaşırmıştık. Ancak kısa sürede işi geliştirdik. 1 ay içinde İtalya’ya gidip mağazaları, modeleri inceledim. Orada bu işin çok farklı yapıldığını gördüm ve mağazacılığa öyle başladık.”

Taklitle başladık

Ordu Caddesi’ndeki mağazanın adının Bata olduğunu söyleyen Fehim Akar, şunları dile getiriyor: “Bata Türkiy’ye gelince adımızı değiştirdik. 1977’de kardeşimle ayrıldık. Ben Rumeli Caddesi’ne mağaza açtım, Laleli onda kaldı. Nişantaşı’nda bizim mağaza inanılmaz bir satış grafiği yakaladı. Sürekli en yeni en olmayan modelleri getirip satıyordum. Bu arada anneleri değil kızlarını dinliyordum. Çünkü anneler yüksek topukta ısrarlıydı ama genç kızlar daha rahat ayakkabı istiyordu. Ben de daha kısa topuklular, babetler satmaya başladım.”

Kaldıraç oldu, iş büyüdü

“Rumeli Caddesi’ndeki Elle mağazamız bizim için kaldıraç oldu. Kazandıklarımızla büyüdük” diyen Fehim Akar, şöyle devam ediyor: “Mağazacılıkta her açıdan İtalya’yı taklit ettik ve farklılaştık. Mağzacılıktan topladığımız paralarla da fabrikayı kurduk. İlk imalata Gedikpaşa’da bir ustayla 1980’de başlamıştık. 1990’da imalatı büyütüp Merter’e taşıdık. 1999’da da Haramidere’de 6 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamızı kurduk.”

Galleria’nın ilklerinden

1988’de açılan Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi Galleria’da da ilk mağazayı açan markalardan olduklarını belirten Fehim Akar, “Sonra diğer alışveriş merkezlerinde de mağazalaştık. Şu anda 21 mağazamız var. Bunların 7 tanesi franchisee, gerisi kendimizin. Bir taraftan mağazalaşmaya birtaraftan da kendi üretimimizi devam ettirerek kalitemizi korumaya devam edeceğiz” diyor.

Günde 500 çift üretiyoruz, 6 yeni mağaza açıyoruz
 
ELLE Genel Müdürü Mete Akar, ikinci kuşak olarak perakendeye odaklandığını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Şu anda 150’si fabrikamızda olmak üzere toplam 250 kişilik istihdamımız var. Biz kadın ayakkabısıyla yola çıktık ve kadında üretimi kendimiz yapıyoruz. Erkek ayakkabılarını fason ürettiriyoruz. 20 milyon lira ciromuz var. Yaklaşık yüzde 5’i ihracattan geliyor ama bu oranı da büyütmek için yen ibir strateji belirledik. İç pazarda mağazlaşmaya devame diyoruz. Şu anda 6 yeni mağaza açmak için yeni alışveriş merkezleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Diyarbakır dahil birçok ilde de mağazalaşacağız. Markamızı biraz daha üst segmente konumlandırmak istiyoruz.”

Sadi Özdemir/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde