Kırmızı plaka umudu suya düştü

Kırmızı plaka umudu suya düştü

Anayasa değişikliğine AKP ile koalisyon kurulacak umuduyla TBMM’de ‘evet’ diyen bazı MHP milletvekillerinin kırmızı plaka beklentisinin bu aşamada da gerçekleşmeyeceği ortaya çıktı

Kırmızı plaka umudu suya düştü
16px
24px
23.02.2017 08:53
ABONE OLgoogle

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlık sistemini destekleyeceğini açıkladığı günden itibaren bazı MHP milletvekilleri arasında AKP ile koalisyon kurulacak umudu yaratmıştı. Bu koalisyonun bir protokole bağlanabileceği gibi protokol olmaksızın bazı MHP milletvekillerinin doğrudan doğruya bakan olarak görevlendirebilecekleri de ifade edilmişti. AKP ile MHP arasındaki yakınlaşmadan koalisyon kokusu alan bazı MHP’li milletvekilleri ise bakanlık beklentisi içine girmişti. Bu süreçte bazı MHP milletvekillerinin AKP’li üst düzey yöneticilerle yakın temasa geçtikleri ve bakan yapılmaları halinde kendileriyle uyumlu çalışabileceklerinin mesajlarını vermeye çalıştıkları görüldü.

BAKANLIK BEKLENTİSİ İÇİNDE ‘EVET’ DEMİŞLERDİ

Koalisyon ve bakanlık beklentisi MHP içindeki “hayır”cıların sayısını azaltırken, “evet” oyu verenlerin sayısını artırmıştı. Hükümete girilmesinin an meselesi olduğu düşünen çok sayıda MHP’li “Bakanlık fırsatını kaçırmamayım” diyerek TBMM’deki anayasa oylamalarında “evet” oyu kullandığını ispatlamak için “hayır” ve “çekimser” pullarını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görevlendirdiği İstanbul Milletvekili Arzu Erdem’e teslim etmişlerdi.

TBMM’deki anayasa oymaları sırasında, MHP milletvekilleri arasında AKP-MHP koalisyonu kurulacağı ve bu koalisyonda MHP’ye biri başbakan yardımcılığı olmak üzerine 5 bakanlık verileceği konuşulmuştu. Meclis kulislerde, koalisyonun anayasa değişikliği paketinin Meclis’ten geçtikten sonra gündeme geleceği ifade edilmiş, ancak paketin MHP’nin desteği ile Meclis’ten geçtikten sonra buna ilişkin herhangi bir adım atılmaması dikkat çekmişti. Her iki taraf yalanlansa da AKP ile MHP arasında yapılan anayasa pazarlıklarında koalisyonun da gündeme geldiği ve bu konuda değişik formüllerin ele alındığı ileri sürüldü. Pazarlıklar sırasında, MHP tabanının “evet” oyu vermeye ikna etmek için koalisyon hükümeti kurulması veya protokol olmaksızın bazı MHP’lilerin bakan olarak hükümette görevlendirilmesi formülleri üzerinde duruldu.

AKP içinde MHP’li hükümet formülleri uzun uzun tartışıldı. Açılımı savunan ve yürüten isimlerle birlikte, Kürt kökenli milletvekilleri MHP ile koalisyona, AKP’ye zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıktı.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA ARAŞTIRMA YAPILDI

Hükümette daha fazla MHP’li bakana yer verilmesine karşı çıkan AKP’liler, bunun Kürt seçmen üzerinde olumsuz etki yapacağını, Kürt açılımının bir daha gündeme gelmeyeceği şeklinde bir algı yaratacağı için referandumda Doğu ve Güneydoğu’da “hayır” oylarını arttıracağını gerekçe gösterdi. Bu tartışmalar sürerken, AKP’nin Doğu ve Güneydoğu’da MHP ile koalisyonun seçmen üzerindeki etkisini ölçen araştırmalar yaptırdığı da öğrenildi.

Başkanlık sistemini koalisyon hükümetleri dönemlerini bitireceği ve istikrar getireceği gerekçeleriyle savunan AKP’de, MHP ile koalisyon oluşturulmasına karşı çıkıldı.

BAHÇELİ BİZE MUHTAÇ

AKP’de MHP ile koalisyon karşı çıkanlar, kulislerde şu görüşü savunuyor: “MHP Genel Başkanı Bahçeli, yaptığı çıkış ile kendini bağladı. Parti içi muhaliflerle mücadele konusunda AKP’ye muhtaç. Olaganüstü Kurultay ile ilgili davalar Yargıtay aşamasında, dava lehine sonuçlanmış değil. Kaderi biraz de bize bağlı. Referandumda Hayır çıkması halinde koltuğu tehlikeye girer. Bütün bu nedenlerle girdiği bu yoldan geri dönemez. Peşin olarak kendini Evet oyuna angaje eden bir partiyi koalisyon teklif etmeye ve Kürt seçmeni küstürmeye gerek yok.”

Başta Başbakan olmak üzerine AKP sözcüleri, MHP’deki beklentinin aksine halk oylaması “Evet” çıkarmak için MHP ile ortak kampanya yürütmeyi sıcak bakarken, koalisyon sözü etmemeye özen gösteriyor.

YILDIRIM: OLASILIKLARA GÖRE AMEL OLMAZ

Bu konuda son açıklama Başbakan Yıldırım’dan geldi. Yıldırım referandumdan sonra kabineye MHP’li bakanların gireceğini iddiasıyla ilgili, “Olasılıklara göre amel olmaz. Bizim gündemimizde şu anda referandum var. AK Parti ve MHP’nin referandum birlikteliğinin arkasında hesap kitap yok”açıklaması yaptı. Başbakan Yıldırım bu açıklamasıyla birlikte MHP’deki bakanlık beklentisiyle Anayasa değişikliğine ‘Evet’ deme noktasında ikna olan milletvekillerini bakanlık hayalleri de suya düşmüş oldu.

Aydınlık 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde