Kıral, tahtı oğullarına bırakıyor!

Kıral, tahtı oğullarına bırakıyor!

57 yaşındaki 'butik mobilyacıların kralı' Fatih Kıral, şirketleri 2 oğluna bırakıyor

Kıral, tahtı oğullarına bırakıyor!
16px
24px
25.01.2010 13:26
ABONE OLgoogle

İdil Taraklı'nın röportajı/Para Dergisi

Butik mobilya deyince ilk akla gelen isimlerden biri olan Fatih Kıral, iç piyasadaki sıkışıklığı ihracatla aşmaya çalışıyor. Kıral, bir yandan da “Stanley Kids by Fatih Kıral” için bayilik vererek yurtiçinde yaygınlaşmayı amaçlıyor...
 
Ürünlerini kullanmasanız da Kıral Mobilya ve Fatih Kıral markası bir şekilde gözünüze çarpmıştır. Bilenlerinizin hemen “İstanbul'da Bostancı, Çiftehavuzlar, Feneryolu ve Nişantaşı'nda mağazaları var” dediğini duyar gibiyiz. Keza Antalyalılar da hemen Lara'daki mağazayı örnek gösterecektir.

Ancak bizim dikkatimizi daha çok üzerinde “Fatih Kıral” yazan ve adeta bir sanat eserini andıran kamyon kasaları çekti. Peki bu kasaların dış yüzündeki yazı ve görselleri bizzat markanın ve şirketin sahibi Fatih Kıral'ın tasarladığını biliyor muydunuz?..
 
Siz aynı zamanda MOBDER (Mobilya Sanayicileri İthalat ve İhracatçıları Derneği) Başkanı olarak sektörü de temsil ediyorsunuz. Geçen yıl mobilyacılar açısından nasıl geçti? Bu yıldan neler bekliyorsunuz?

Geçen yıl devletin KDV indirimi sektöre çok büyük katkı sağladı. Bu sayede sektörde stoklar eritildi. Biz de dahil şirketlerin çoğu işçi çıkarmak zorunda kalmadı. Ancak iç piyasanın daraldığı da bir gerçek. Bu yüzden yurtdışında iş bulmamız gerektiğini düşünüyorum. Biz de bu yönde arayışlarımızı sürdürüyoruz.
 
İç piyasadaki daralmaya karşı ne gibi önlemler aldınız?

Son yıllarda  proje işlerine ağırlık verdik. Dediğim gibi ihracat kanalına yöneldik ve bu sayede krizi hasarsız atlattık. Örneğin Azerbaycan, Libya ve Dubai'de işlerimiz var. Oralarda devlet büyüklerinin çalışma mekanları ve konutlar için mobilya yapıyoruz. Kendi aldığımız işlerin yanı sıra Türk müteahhitler kanalıyla da çok önemli ve büyük projeler için mobilya ve dekorasyon yapıyoruz. Halen toplam satışlarımızın yüzde 30-40'ını ihracat oluşturuyor. İç piyasa ise yüzde 60'lar seviyesinde.
 
Peki ihracatı daha da artırmak için neler yapıyorsunuz?

Biz öyle büyük bir firma değiliz. Ancak bulunduğumuz pazarlarda önemli bir marka olarak algılanıyoruz. Örneğin Eylül 2009'da, İtalya Verona'da düzenlenen ve çok önemli bir ihtisas fuarı olan Abitare il Tempo'ya ilk ve tek Türk mobilya üreticisi olarak katıldık. Çok büyük ilgi ve beğeni gördük. Düşündüğümüz pazarlardan ve Avrupa ülkelerinden ürünlerimizi satın almak isteyen mağazalar, bayilik almak isteyen firmalar oldu. Bunları değerlendiriyor ve pazar hedeflerimize ilişkin çalışmalar yapıyoruz.
 
Perakende satışlarınız nasıl gidiyor? Dışarıdan görüldüğü kadarıyla, AA olarak tabir edilen üst gelir grubuna hitap ediyorsunuz...

Hayır, bizim mağazalarımızda her müşteriye hitap edebilecek ürünlerimiz bulunuyor. Doğru, marka değerimiz yıllar içerisinde verdiğimiz hizmet ve ürün kalitesiyle bizi de memnun edecek şekilde çok yükseldi. Ancak markanın ön plana çıkmasından dolayı bazı sıkıntılarımız var. İnsanlar 'Fatih Kıral'ı gözünde abarttığı için mağazamıza girmeye çekinebiliyor. Ama içeri girdiğinde, piyasada önemli pazar payına sahip çarşılardan dahi yüzde 25 daha ucuz olduğumuzu görünce şaşırıyorlar. Koltuk etiket fiyatımız 8 bin, yemek odaları 14, 15 ve 20 bin TL civarında.  Ancak daimi müşterilerimize, satış hacmine göre yüzde 30-35'e varan indirimler yapabiliyoruz. Tabii bunlar yerli ürünlerimiz için geçerli. İthal ürünlerde bu kadar iddialı konuşamam.
 
Yurtdışından hangi markaları getiriyorsunuz?

Amerika ve İtalya'nın en önemli markalarını getiriyoruz. Bunlara örnek olarak Amerika'dan Stanley, Thomasville, Paul Robert, Schnadig, Pulaski, Barbara Barry ve Henredon; İtalya'dan da Versace, Provasi, Smania, Giorgio Collection, Mantellassi, Savio Firmino, Elle Due, Marinelli, İmart ve Proyrs'u sayabilirim. Ama dediğim gibi, yurtdışında bütün fuarları gezdiğimiz için bu yıl yeni markalar devreye girebilir. 
 
Geniş kitlelere ulaşamamakta mağaza sayınızın az olması da etkili olabilir mi? Bu doğrultuda bayilik ya da franchise verilmesi gündeme gelebilir mi?

Halen Türkiye genelinde 8 mağazayla faaliyet gösteriyoruz. Bunların 7'si İstanbul'da, biri ise Antalya'da. Mağazalarımızın en büyüğü, Bostancı'daki 8 katlı bir binada hizmet veriyor. Çiftehavuzlar Cemil Topuzlu Caddesi'nde 3 mağazamız var. Levent'te ise villa mağazamız bulunuyor. Antalya Lara'daki mağaza da “Fatih Kıral” ismini taşıyor. Nişantaşı ve Feneryolu mağazalarımızın adı ise “Stanley Kids by Fatih Kıral” şeklinde. “Stanley Kids by Fatih Kıral” için çeşitli illerden gelen bayilik talepleri var. Bunları değerlendireceğiz.
 
Ev tekstili, mutfak ve banyo mobilyalarında satışlar nasıl?

Evet, mutfak, banyo, bahçe mobilyaları ve çocuk ürünleri de satıyoruz. Nişantaşı, Feneryolu ve Antalya Lara'daki mağazalarımızda her yaştan çocuk mobilyalarını satışa sunuyoruz. Bu showroom'larımızda Amerika'nın en ünlü mobilya imalatçısı Stanley'in yatak ve çalışma odası üniteleri, yine çeşitli Amerikan firmalarının yatak örtüleri ile aksesuarlarını satıyoruz. Kişiye özel istekleri karşılayabilmek amacıyla bu ürünlerin yüzde 20'sini Türkiye'de üretiyoruz. Mutfak mobilyasında İtalyan Meson's Kitchen, Ata Cucina ve Kappa Kitchen; banyoda BG Bagni; bahçe mobilyalarında ise Smania markalarının ürünlerini satıyoruz. Mutfak ve banyo ürünleri proje üzerine ithal ediliyor. Smania bahçe ürünleri ise hem Cemil Topuzlu hem de Levent mağazalarımızda satışa sunuluyor.
 
Üretim tesisiniz nerede?

İstanbul Çamlıca'da, depolar da dahil 4 bin metrekarelik bir alanda butik üretim yapan bir fabrikamız var. Bizim işimiz seri üretim değil. Tamamen müşteri isteği üzerine butik üretim yapıyoruz.  Perakende satış mağazalarımız dışında mimari hizmet veren proje ve tasarım bölümümüzle hizmet veriyoruz. Konutlar, ticari projeler, oteller, restoranlar, hastaneler ve dekorasyon hizmeti yapabiliyor ve buna ilişkin üretimi kendi tesislerimizde karşılıyoruz.
 
Sektörde pazar payınız nedir?

Butik üretim ve önemli markaların Türkiye temsilciliğini yapan firmalar arasında önemli bir pazar payımız var. Hatta bu alanda lider olduğumuzu düşünüyoruz.
 
Tasarım için kimlerle ve nasıl çalışıyorsunuz?

15 kişilik bir mimari kadromuz ve 100'ün üzerinde personelimiz var. Ürünlerimizi kendimiz tasarlıyoruz. Biz aynı zamanda ithalat yaptığımız için ithal ürünlerin de nasıl yapıldığını görüyoruz. Öte yandan, dünyanın her yerindeki fuarları da teknik ekibimizle birlikte takip ediyoruz. Bunlar da bizim vizyonumuzu genişletiyor. Bütün bunlar yılların tecrübesi ve birikimiyle birleştiğinde farklı ürünleri ortaya çıkarabiliyoruz.
 
Oğullarını yerine hazırlıyor

Fatih Kıral, 57 yaşında. Doğma büyüme İstanbullu. Gururla, “13 yaşından beri çalışıyorum” diyor. Zaten bu yüzden liseden sonra okumamış. Mobilyacılık baba mesleği. 4 kardeşten, ressam Zeki Kıral dışındakilerin tamamı mobilyacı.

En küçükleri olan Fatih Kıral'ın 26 ve 21 yaşında iki oğlu var. İç mimar olan büyük oğlu kısa bir süre önce şirkette çalışmaya başlamış. Küçük oğlu ise İngiltere'de ekonomi okuyor. Okul bitirince o da Kıral Mobilya'da görev alacak.

Fatih Kıral, 1980 yılında kurduğu Kıral Mobilya'yı, kendi deyimiyle hastalık derecesinde bir “mükemmeliyetçilik” ilkesiyle yönetiyor.

Antika arabalara meraklı olan Fatih Kıral'ın 1963 model Ford Mustang'i ve 1983 model Rolls Royce'u var. Seyahat etmeyi seviyor. Gurmelik boyutunda olmasa da damak tadına ve lezzetli yemeklere düşkün.

Fatih Kıral, mobilya taşımada kullanılan kamyonların kasa tasarımını bizzat kendisi yapıyor. Şu anda siyah renkte olan bu kasaların yakında farklı dizayn ve renklerdeki versiyonları da yollarda görülebilecek...

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde