Kiptaş ev sahibi değil dert sahibi yaptı

Kiptaş ev sahibi değil dert sahibi yaptı

Hazine ile Zeytinburnu Belediyesi arasında çıkan arazi anlaşmazlığı vatandaşı mağdur etti. Kiptaş Sahilpark Evleri’ndeki konut sahipleri, tapularına konan ‘şerh’ yüzünden evini ne satabiliyor ne de kiraya verebiliyor

Kiptaş ev sahibi değil dert sahibi yaptı
16px
24px
14.10.2017 08:34
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanlığı ile Zeytinburnu Belediyesi arasında çıkan arazi kavgası kentsel dönüşümden ev sahibi olan vatandaşı dert sahibi yaptı. Bakanlık ve belediye arasında çıkan anlaşmazlık Kiptaş'ın Sahilpark konutlarında ev sahibi olan yüzlerce aileyi mağdur etti. Arazi anlaşmazlığının mahkemeye taşınmasıyla tapular üzerine tedbir kararı alındı. Bu nedenle tedbir kararı ile tapulara konan şerh nedeniyle hak sahibi vatandaş evini ne satabiliyor ne de kiraya verebiliyor.

BELEDİYE KARARI UYGULAMADI

Zeytinburnu Belediyesi, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesi kapsamında Acil Eylem Planı'nda Çadırkent Alanı ve Helikopter Pisti olarak tanımlamış Hazine arazisini imara açarak kentsel dönüşüm alanına ekledi. Hazine adına 2013 yılında dava açan İstanbul Defterdarlığı Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, üzerinde Bozkır amatör futbol takımına ait olan futbol sahası ve çocuk parkı bulunan araziyi geri almak istedi. Dava sonucunda imar izni iptal edildi ancak, Zeytinburnu Belediyesi bu kararı uygulamadı.

MAHKEME 24 EKİM'DE

Bunun üzerine Hazine'nin talep ettiği tedbir kararı kabul edildi. Ardından İstanbul Muhakemat Müdürlüğü Maliye Hazinesi adına Zeytinburnu Belediyesi'ne dava açtı. Bu davaya arazinin üzerine Sahilpark Evleri'ni inşa eden Kiptaş da müdahil oldu. 24 Ekim'de duruşması olan davada tapu kaydının eski hale getirilerek Hazine adına tescili talep ediliyor. Tapuları üzerindeki tedbir kararının bir an önce kaldırılmasını bekleyen vatandaş ise dava açmaya hazırlanıyor.

KİPTAŞ'A BORÇLANDI DESTEKTEN YARARLANAMADI

Zeytinburnu Sahilpark Evleri'nde tapusunu almış olmasına rağmen evini satışa çıkaramayan vatandaşlar olduğu gibi bir de kentsel dönüşümle ev sahibi olmuş ancak tapusunu dahi alamayanlar var. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Kiptaş'a her biri 100 metrekare olmak üzere iki daire verdiğini anlatan Sümer Mahallesi sakinlerinden Hasan Yılmaz, bu dairelerin karşılığında 2+1 ve 1+1 iki daire aldığını ve Kiptaş'a 146 milyar lira borçlandığını söyledi.

Yılmaz, borcunu ödemek için kentsel dönüşüm konut kredisinden yaralanmak üzere ilgili bankaya gittiğini ancak iki yıl boyunca kredi çekemediğini söyledi. Daha sonra tapuda oluşan şerh nedeniyle kredi çekemediğini öğrendiğini ifade eden Yılmaz, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bankaya 10 bin TL gelir göstermeme rağmen 100 bin TL'lik krediyi vermediler. 146 milyar lirayı kentsel dönüşüm desteğinden yararlanamadan ödedim. Henüz tapumu da alamadım.”

‘FAKİRDEN ALIP ZENGİNE VERDİLER'

Zeytinburnu CHP Meclis Üyesi Hüseyin Üsküdar, Kiptaş ve Zeytinburnu Belediyesi'nin Hazine'yi tahmini olarak 40 milyon lira zarara uğrattığını kaydetti. Üsküdar, Sahilpark Evleri'nde kentsel dönüşüm adı altında Kiptaş'ın ve taşeron firma YDA'nın kazanç sağlandığını belirtti.

Kiptaş'ın kentsel dönüşüm projesini ‘zenginden alıp fakire veriyoruz' diyerek tanıttığını hatırlatan Üsküdar, “Tam tersi oldu fakirden alıp zengine verdiler. Kentsel dönüşüm ile The İstanbul'un arazisini imara açarak lüks konutlar ürettiler” dedi. Kiptaş ve taşeron firma YDA İnşaat'ın, 160 dönümlük bir araziyi halkın deprem güvenliğini sağlamak adına dönüşüm alanı olarak onaylattıktan sonra 96 dönümüne ‘The İstanbul' adındaki lüks konut projesini yaptığını vurgulayan Üsküdar, “Ayvalı Dere yatağında olduğu için imar izni verilmeyen The İstanbul projesinin arazisi kentsel dönüşüm ile imara açıldı ve buradaki konutlar ise 2-3 milyon TL'ye satılıyor” dedi.

Mehtap Özcan Ertürk/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde