‘Kim rüşvet almışsa hesap sorulmalıdır’ diyen Davutoğlu, Erdoğan’a direnemedi

‘Kim rüşvet almışsa hesap sorulmalıdır’ diyen Davutoğlu, Erdoğan’a direnemedi

Rıza Sarraf davasıyla ilgili olarak ‘Kim rüşvet almışsa hesap sorulmalıdır’ diyen eski Başbakan Davutoğlu, o dönem 4 bakanla ilgili ‘Yüce Divan’ eğilimindeydi...

‘Kim rüşvet almışsa hesap sorulmalıdır’ diyen Davutoğlu, Erdoğan’a direnemedi
16px
24px
05.12.2017 05:51
ABONE OLgoogle

Rıza Sarraf’ın davasıyla ilgili olarak “Kim rüşvet almışsa onlardan da hesap sorulmalıdır” diyen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, 4 bakan hakkında TBMM’de kurulan soruşturma komisyonuyla ilgili ‘Yüce Divan’ eğiliminde olmasına karşın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a direnemedi.

Komisyonda ‘Yüce Divan’ eğiliminin ortaya çıkması üzerine karar toplantısını erteleten Erdoğan, parti yöneticileri ve komisyon üyeleriyle yaptığı görüşmenin ardından ‘aklayın’ talimatı vermişti  Ahmet Davutoğlu: Kovuldum

4 bakanla ilgili TBMM’de soruşturma komisyonu kurulduğu dönemde başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun, Rıza Sarraf davasıyla ilgili olarak “Devletimiz ateş çemberi içinden geçerken Rıza Sarraf başta olmak üzere ülkenin düştüğü zor şartlarda kim kendi çıkarını düşünmüşse, kim rüşvet almışsa onlardan da hesap sorulmalıdır. Eğer Türkiye’de yanlış bazı işler olmuşsa bu yanlışın hesap verilme makamı New York değil Ankara’dır, Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleridir” sözleri tartışma yarattı.

17-25 Aralık’ın hemen ardından 4 bakan istifa etti ve AKP’lilerin önergesiyle TBMM’de söz konusu bakanlarla ilgili soruşturma komisyonu kuruldu. Komisyonun Yüce Divan oylamasının yapılacağı 22 Aralık 2014 tarihinde 4 bakan, MASAK’ın mal varlıklarının orantısız olduğu saptamalarının yer aldığı raporuna itiraz etti. Bu itiraz gerekçesiyle karar toplantısı ertelendi.   Davutoğlu'ndan çarpıcı Zarrab yorumu: Kim rüşvet almışsa hesap sorulmalı

Bu ertelemede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesinin etkili olduğu ortaya çıktı. Bu sürece kadar parti içinde “Yüce Divan’a sevk kararı çıkması durumunda hükümetin ‘paralel yapı darbe girişiminde bulundu’ tezinin çökeceği gerekçe gösterilerek bakanların aklanması gerektiğini belirten milletvekilleri kadar “Meclis’te aklama yanlış olur, karar Yüce Divan’a bırakılmalı” diyen milletvekilleri vardı. Komisyonun, karar toplantısına kadar Davutoğlu’nun milletvekillerinin vicdanlarına göre oy kullanmasını istediği, Yüce Divan eğiliminde olduğu, hatta bakanlara “Yüce Divan’ı kendiniz isteyin, bu yönde açıklamada bulunan” mesajı gönderdiği bilgisi kulislere yansıdı.

‘Tünel’ trafiği

Komisyon toplantısının ertelenmesinden bir gün önce Erdoğan, 4 bakan ve bazı komisyon üyeleriyle Dışişleri Konutu’nda bir araya geldi. Bakanların Yüce Divan’a gönderilmesini istemeyen Erdoğan, bu düşüncesini Davutoğlu’na iletti. Davutoğlu Başbakanlık Konutu’nu Dışişleri Konutu’na bağlayan tünelden Erdoğan’ın yanına giderek bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmenin ardından Davutoğlu, bazı AKP grup başkanvekilleri ve Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’yü Başbakanlık Konutu’na çağırarak Erdoğan ile yaptığı değerlendirmeyi aktardı. Bu görüşme trafiğinin ardından Yüce Divan oylamaları 5 Ocak’a ertelendi. Komisyonun AKP’li üyeleri, toplantıda 4 bakanın Yüce Divan’a sevkine gerek olmadığı yönünde oy kullandı.

Vekilleri ikna edemediler

Soruşturma komisyonunun genel kuruldaki oylaması öncesinde AKP yöneticileri, milletvekillerinin ‘Yüce Divan’ yönünde oy kullanmaması için yoğun biçimde ikna faaliyeti yürüttü. Ancak bu girişimler, gizli oylamada AKP’deki fireyi önleyemedi. Egemen Bağış’ın oylamasında AKP’li 48 milletvekili ‘ret’ oyu kullanmazken, muhalefet cephesinin tamamının kabul oyu verdiği varsayıldığında AKP’den en az 31 milletvekili Yüce Divan’a sevk yönünde oy kullandı. Zafer Çağlayan’ın oylamasında 38 milletvekili ret oyu kullanmazken, en az 27 milletvekili; Muammer Güler’in oylamasında ise 43 milletvekili ret oyu kullanmazken en az 29 milletvekilinin Yüce Divan yönünde oy kullandığı tahmin ediliyor.

Emine Kaplan/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde