Kim bu İkinci dan sahibi işadamı?

Kim bu İkinci dan sahibi işadamı?

2001'den beri karete yapan ünlü işadamı şimdi ikinci dan siyah kuşak sahibi.

Kim bu İkinci dan sahibi işadamı?
16px
24px
09.01.2010 09:50
ABONE OLgoogle

İlkokulda başladığı karateye 2001'den sonra iyice zaman ayırmaya başlayan Rıza Işık, ikinci dan siyah kuşak sahibi. İki sene önce uluslararası hakem olarak son Avrupa ve dünya şampiyonlarında görev yapan Işık'ın 12 yaşındaki oğlu da Avrupa dördüncüsü. Şimdi baba-oğul mart ayında Belgrad'daki dünya şampiyonasına hazırlanıyor.
 
Rıza Işık ile gazeteciliğe ilk başladığım günlerden bu yana tanışıyoruz. Kendisiyle farklı platformlarda birçok kez söyleşi yaptım. Şarap ve avcılık merakından haberim vardı ama ne yalan söyleyeyim, "ikinci dan siyah kuşak" karateci olduğunu, son Avrupa ve dünya şampiyonlarında köşe hakemi olarak görev aldığını yeni öğrendim. Bu, biraz da Rıza Işık'ın özel hayatını çok fazla dışarıya açmamasından kaynaklanıyor.
 
1963 Bartın doğumlu Rıza Işık, lise öğrenimini ABD'de Northfield Mount Hermon'da tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu. Halen Işıklar Holding AŞ ve tüm Işıklar Grup Şirketleri Yönetim Kurulları Başkanlığı görevini sürdüren Işık, aynı zamanda TİSK Mikrocerrahi Vakfı ile Turgut Işık Eğitim ve Sağlık Vakfı'nda yönetim kurulu başkanlığı yapıyor.

Geçen hafta Rıza Işık'la karatenin Türkiye'deki bir numaralı ismi olan Hakkı Koşar'ın İstanbul Kadıköy'deki salonunda buluştum. Saat 17.00'deki antrenman öncesinde merak ettiklerimi Işık şöyle yanıtladı.
 
Karateye ne zaman başladınız?

Karateye ilkokulda başladım. Levent'te oturuyorduk, Etiler'de Doğan Kılıç'ın bir salonu vardı. Uzun seneler Doğan Hoca ile çalıştım. Sonra ABD'de okurken 4. dan siyah kuşak bir Japondan ders aldım. ABD'den döndüğümde kahverengi kuşaktım. Fakat ABD dönüşü iş hayatına atılınca karateye ara vermek zorunda kaldım. Yeni evlenmiştim ve babam beni Anadolu'daki fabrikalara yollamıştı. Derken işler iyice üstüme binince 2001'e kadar karateyle hiç ilgilenemedim.
 
Ne oldu da tekrar karateye döndünüz?

Açıkçası spor yapma ihtiyacı duydum. Kilo almıştım. Ayrıca günlük stresleri boşaltabileceğim bir yer aradım kendime. Karate en iyi bildiğim alan olduğu için de tekrar karateye başladım. Son 5 senedir Hakkı Koşar Hoca ile çalışıyorum. Hakkı Hoca bu işin dünyadaki en önemli isimlerinden biri. 8. dan siyah kuşak olduğu için onun gibi biriyle yakından çalışmak benim için büyük şans tabii. Bildiğiniz gibi karatede birçok stil var. Bizimki Shotokan. Biz geleneksel karate tekniklerini kullanıyoruz.
 
Kahverengi kuşaktan ikinci dan siyah kuşağa çıkabildiğinize göre bir hayli sıkı çalışmış olmalısınız.

Çarşamba-cuma saat 17.00-18.00, cumartesi-pazar ise 14.00-15.00 olmak üzere haftada 4 gün dersim var. Ama ben ya cumartesi ya pazar ailemle zaman geçirmek için derse gitmiyorum. Yani haftada üç kez dersim var. Karate antrenmanları genel olarak üç kısımdan oluşuyor. Bunlar, Kihon, Kata ve Kumite'dir. Kihon karatedeki temel tekniklerin parça parça çalışılmasıdır. Kata, sıraları önceden belirlenmiş çeşitli tekniklerin belirli bir sıra ile uygulandığı alıştırmalardır. Kumite ise antrenmanda yapılan dövüş alıştırmasıdır. Ben antrenmanlarda bunların tümünü yapıyorum. Ayrıca zaman zaman alt kuşakların derslerine kalıp, Hakkı Hoca'ya yardım da ediyorum.
 
Tüm bunların dışında aynı zamanda uluslararası hakemsiniz.

Evet, iki senedir uluslararası hakemim. Geçen Avrupa ve dünya şampiyonasında C kategorisi hakem olarak görev aldım. Mart ayında Belgrad'da gerçekleşecek Dünya Karate Şampiyonası'nda da görev alacağım. Karate müsabakalarında altı hakem görev yapar. C kategorisi hakemliği, köşe hakemliğidir ve birinci hakeme yardımcı oluruz. Orta hakemliğe geçmek için B kategorisine yükselmek gerekiyor.
 
Kaç maç yönettiniz şu ana kadar?

İnanın bilmiyorum. Karate hakemliği oldukça zordur. Çok fazla kategori olduğu için sabahtan akşama kadar maç yönetirsiniz. Üç gün boyunca maçların biri biter biri başlar. Müsabakalar inanılmaz bir tempoda devam eder. Fakat ne yalan söyleyeyim, bu tempo beni hiç yormuyor. Hakemliği çok sevdim. Türkiye'yi temsil etmek de çok keyifli. Son müsabakada benimle birlikte Türkiye'den 5 hakem görev almıştı. Bu 5 kişiden biri olmak güzel bir his.
 

Karatenin size neler kattığını düşünüyorsunuz?

Karatenin tabii ciddi bir felsefesi var. Ruhu dinlendiren bir spor. Vücut-beyin koordinasyonunu çok ilerletiyor. Çok yönlü düşünme imkânı sağlıyor. Ayrıca karate insana müthiş bir özgüven sağlıyor. Tüm bunların yanında kendimi çok dinç hissediyorum. Epey kilo verdim ve vücudum daha fit. Karateyi bırakmayı düşünmüyorum. İkinci dana geçen sene çıkmıştım. İki sene içinde üçüncü dana çıkmış olurum.
 
Son olarak ufak oğlunuz Alp'i soracağım. Boynuz kulağı geçmek üzere sanırım.
Alp 12 yaşında ve geçen sene şampiyonada Avrupa dördüncüsü oldu. Alp çok küçük yaşlardan beri karate ile iç içe. Şu an birinci dan siyah kuşak. Karateyi çok seviyor. Aslında karateye benzer yaşlarda başladık. Umarım o benim gibi bırakmaz. Marttaki dünya şampiyonasında Alp de olacak. Belgrad'da ben hakem oğlum ise sporcu olarak bulunacak. 
  
Dünyanın dört bir yanında balık avlıyor

Rıza Işık'ın önemli hobilerinden biri de derin deniz balıkçılığı. Üstelik bu hobisinde kendisine zaman zaman eşi Naz Hanım da eşlik ediyor. Bartın doğumlu Işık, çok küçük yaşlardan bu yana balık avlıyor. "Kardeşim Uğur ile birlikte beş metrelik bir teknede yazları hep balık tutardık. Balıkları da hep komşulara dağıtırdık" diyen Işık, bir süre sonra derin deniz balıkçığına geçmiş. Gerisini kendisinden dinleyelim: "Derin deniz balıkçılığı tabii çok keyifli. İsveç'ten Amerika'ya dünyanın dört bir tarafında balık avına çıktım. Göllerde sinek balıkçılığı (fly fishing) da yapıyorum. Geçenlerde eşimle birlikte Dubai'de Barakuda avladık."

Oğlu ringde dövüşecek, <br> kendisi hakem olacak

1963 Bartın doğumlu Rıza Işık, 12 yaşındaki oğluyla birlikte karete çalışıyor

Emrah Gürkan/Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde