Kilosu 11 milyon $'a tekno ihracat

Kilosu 11 milyon $'a tekno ihracat

Teknoparklardaki 2 bin 650 firmanın ihracatı 20 milyar doları buldu. Katma değer sıralamasının zirvesinde ise kilogram başına 11 milyon dolarla ODTÜ Teknokent var

Kilosu 11 milyon $'a tekno ihracat
16px
24px
02.06.2015 08:54
ABONE OLgoogle
Teknoparklardaki 2 bin 650 firmanın ihracatı 20 milyar doları buldu. Katma değer sıralamasının zirvesinde ise kilogram başına 11 milyon dolarla ODTÜ Teknokent var
Türkiye'deki teknopark yatırımları meyvelerini vermeye başladı.

41 teknoloji bölgesindeki 2 bin 650 firmanın ihracatı 15 yılda 20 milyar doları buldu. Sıkça dile getirilen 'yükte hafif pahada ağır üretim' modeline örnek olarak gösterilen teknoparklar, 800'den fazla da patent üretti. Teknoparklardaki katma değer sıralamasının zirvesinde ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) var.

Dünya devlerinden yatırımcı çekmeyi başaran ve ABD'ye de girişimci ihraç eden ÖDTÜ Teknokent'ten bugüne kadar 4.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Firmaların başarı hikâyeleri ise oldukça ilginç. Kilosu 11 milyon dolarlık çipten, ilk minyatür kızılötesi kameraya, Almanya'ya satılan yazılımdan e-öğrenme sistemlerine kadar birçok ürün var. 

HEDEF SİLİKON VADİSİ 

Öte yandan ODTÜ Teknokent'in yöneticileri son yıllarda Türkiye'den milyar dolarlık girişimciler çıkarmaya kilitlenmiş durumdalar. Bu kapsamda 11''incisi hayata geçirilen 'Yeni Fikirler Yeni İşler' projesi, milyar dolarlık girişimci hedefine önemli bir altyapı sunuyor. Rekor düzeyde başvuru alan projeyle girişimciler, yatırımcı cenneti Silikon Vadisi'nin kapılarını aralamakta güçlük çekmiyor. 

20 ŞİRKETİN KURULMASINA DESTEK SAĞLANDI

Yarışmada başarılı olan girişimcileri üç yıl boyunca 'kuluçka merkezi'nde desteklediklerini vurgulayan ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, "Başarılı olanları ODTÜ Teknokent'te şirket kurmaları için teşvik ediyoruz. Yarışma sonucunda kurulan şirketler arasında, iki yıl sonunda milyon dolarlık cirolarla karşımıza çıkanlar var. Bu yılki yarışmada toplam değeri 400 bin liraya ulaşan 3 ana kategoride ödül vereceğiz" diye konuştu. 
Metin Can/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde