Kılıçdaroğlu: Sarayın örtülüsünü kaldıracağız

Kılıçdaroğlu: Sarayın örtülüsünü kaldıracağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim tarihi yaklaşırken, iktidar partisinin oy için nakit para dağıttığı iddialarını “Bütün vatandaşlarımıza açık çağrıda bulunuyorum. Paraların tamamını alın, ama oylarınızı satmayın” diye değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu: Sarayın örtülüsünü kaldıracağız
16px
24px
04.05.2015 05:34
ABONE OLgoogle
Çiğdem Toker'in yazısından alıntı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim tarihi yaklaşırken, iktidar partisinin oy için nakit para dağıttığı iddialarını “Bütün vatandaşlarımıza açık çağrıda bulunuyorum. Paraların tamamını alın, ama oylarınızı satmayın” diye değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu ile Kayseri-Nevşehir mitingleri öncesinde sohbet olanağı bulduk. Erdoğan’ın Diyarbakır mitinginde “devletin parasıyla miting yaptığı” açıklamasına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı’nın ödeneği de belli; bir mitingin maliyeti de. Örtülü ödenek bunun için mi alındı diye kafamızda ciddi bir soru var” dedi. CHP lideri, gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:

DAĞITILAN PARA: Size verilen paralar, hakkınız olan paranın çok küçük bir kısmı. Size 50 lira veriliyorsa onlar 300; 500 TL veriliyorsa, onlar 2 bin TL alıyor. Bunun örneğini Tunceli’de yaşadık. Buzdolabı, çamaşır makinesi dağıttılar. Vatandaş aldı ama sonra gitti kendi inandığı partiye oyunu verdi. Yine alın. Çünkü kendi ceplerinden ödemiyorlar. Vergi olarak aldıkları, ihalelerden, havuza diye aldıkları hakkınız olan para. Zaten vatandaşın parası. Buna, “çayın taşıyla çayın kuşunu vurmak” diyorlar. Necip Fazıl’ın, “Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa” dizesi.. adaletsizliği bundan iyi anlatan bir söz yok.

LALE DEVRİ ANLAYIŞI: Kaynak konusunda zaten saygın iktisatçılar, bizim projelerin sosyal demokrat pencereden bakıldığında kaynak açısından sorun olmadığını açıkladılar. İktidar kanadı, projelerin uygulanması halinde IMF’ye gidileceği, yeterli kaynağın olmadığı gibi, halkı korkutan, bir anlamda şantaja başvuran söylemler geliştirdi. Ama onlara en iyi cevabı Bülent Arınç verdi: “Bu kadar israf olmasaydı vergiye gerek kalmazdı.” Son derece doğru bir söylem. Olağanüstü bir kaynak ama olağanüstü bir kaynak israfı var. AKP, Osmanlı’nın Lale Devri anlayışıyla devleti yönetiyor. Örtülü ödenekler, Kaçak Saraylar, lüks araçlar, hayatın her alanında neredeyse olağanüstü bir kaynak savurganlığı var. Bütün bunların hepsini sonlandıracağız. “Kaynak var” derken de AKP’nin son 13 yıldır topladığı vergi, iç borç, özelleştirme rakamlarını ilk kez biz açıkladık. AKP bunu bile açıklamıyor. Aynı kaynağı doğru yere harcayacağız.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK: Erdoğan, Diyarbakır’da “Devletin parasıyla miting yapıyorum” dedi. Şimdi Cumhurbaşkanı’nın bütçesi belli. Bir mitingin kaça mal olduğu da belli. Bir miting neresinden bakarsanız 10-15 bin civarında. (Şaşırdığımızı görünce gülerek ekleme ihtiyacı duyuyor.) Bizimki ama. Acaba örtülü ödenek bunun için mi alındı, diye kafamızda ciddi bir soru var... Cumhurbaşkanları örtülü ödenek kullanamaz. Hiçbir sorumluluğu olmayan kişi örtülü ödenek kullanamaz. Bütçeden kim sorumlu? Başbakan. Sorumsuz birine kaynak aktarırsanız bunun hesabını kim verecek? Bu sorulara Başbakan’ın yanıt vermesi lazım. Ama vesayet altındaki kişiye Başbakan denmez.

AKP’YE DESTEK ARAMA: Bu mitingler AKP’ye destek aramanın yolları. İktidara geldiğimizde, Cumhurbaşkanı’nın örtülü ödeneğini kaldıracağız. O iki başlılık demektir. Başbakan’dan habersiz örtülü ödenek olur mu? Bu, şu anlama gelir: Cumhurbaşkanı örtülü ödeneği öyle bir yerde kullanacak ki, başbakanın bile haberinin olmadığı, ülkenin bekası için kullanacak. Böyle bir şey olabilir mi? Denetim konusunda da diğer ülkelerdeki uygulamaların benzeri bir uygulama hayata geçirilecek.

ORTADA DEVLET YOK: Kaynağı belirsiz bir ülkeye 4 milyar dolar para girecek ve siz bunu açıklayamayacaksınız. O zaman ortada devlet yok.

BÜYÜK İHALE SÖZLEŞMELERİ: Sayıştay’ın görevi bu. O kurumlara diyeceğiz ki, yasalara göre denetimi yerine getir. Kesin hesap komisyonu kuracağız. İktidardayken muhalefet bize parayı nereye nasıl harcadınız diye soracak. Biz de işte buyrun diyeceği

ÇÖZÜM SÜRECİ: (Sırrı Süreyya Önder’in gazetemizde yer alan söyleşideki sözleri anımsatılınca) Güvensizlik üzerine inşa edilen bir süreç yürümez. Söylenecek tek cümle bu.

‘Bu nasıl istikrar?’

Kılıçdaroğlu “Bu nasıl istikrar? Dolar aldı başını gidiyor, enflasyon hesap tutmadı, büyüme hesap tutmadı. İşsizlik ilk kez işsizlerin sayısı, çalışanların sayısını geçti. Çiftçi... İki Trakya büyüklüğündeki alan ekilmedi. Hangi istikrar daha? Ortada istikrar yok. Siyasi istikrar da yok. Dış politikaya bakın. Dünyadan soyutlanan bir Türkiye var. Hiçbir ülke ile ilişkilerimiz iyi değil” dedi.

Kılıçdaroğlu, 7 Haziran’da birinci parti çıkmaları durumunda, Erdoğan’ın kendisine hükümeti kurma görevi vermesi konusunda kuşku taşıyıp taşımadığı sorusuna, “Kendisi bilir” yanıtını verirken; “Peki görevi aldınız diyelim, ilk icraatınız ne olur” sorusuna ise “ilk 100 gün için taahhüt ettiklerimiz konusunda ilgili hazırlıkları başlatmak olacak” karşılığını verdi.

CHP lideri, AKP ile koalisyon ihtimaline “O işlere girmiyoruz. CHP’nin amacı tek başına iktidar olmak. Bu, Türkiye’nin ihtiyacı” dedi. Kılıçdaroğlu, daha önce MİT içinde bir dairenin partisini izlediği yönündeki iddiası anımsatılarak, bir gelişme olup olmadığı sorusuna, “Sütre gerisine çekildiler. Ama takip edildiğimizi biliyorum” diye yanıtladı.
Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde