Kılıçdaroğlu: Mücadeleye devam

Kılıçdaroğlu: Mücadeleye devam

CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerle ilgili "Beklentilerimiz çok yüksekti. Beklentilerimiz gerçekleşmeyince doğal olarak biraz üzüldük" dedi.

Kılıçdaroğlu: Mücadeleye devam
16px
24px
22.04.2014 11:59
ABONE OLgoogle
CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu, dar bölge seçim sistemiyle ilgili düzenlemenin meclis gündemine gelmesi durumuna ilişkin, "Önce görmemiz gerekiyor samimi söylemek gerekirse. Bakarsınız güzel bir model de gelmiş olabilir. Yani çok ön yargılı değiliz biz, "illa şu gelsin veya bu gelsin' diye. İşe biraz demokratik açıdan bakacağız. Demokrasimizi güçlendiriyorsa yapılan düzenleme bir sorunumuz yok. Ama demokrasimizi güçlendirmiyor da bir partinin egemenliğine yol açıyorsa o zaman buna da doğal olarak karşı çıkarız" değerlendirmesinde bulundu. 

CHP'den yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun Avrasya Türk Radyosu'ndan Ahmet Erhan Çelik'in sorularına verdiği yanıtlar paylaşıldı. Yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Beklentilerimiz çok yüksekti. Beklentilerimiz gerçekleşmeyince doğal olarak biraz üzüldük. Çünkü Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu konjonktüre bakıldığında biz haklı olarak adı yolsuzluğa bulaşmış, rüşvete bulaşmış, ayakkabı kutularından dolarların fırladığı, yatak odalarında para kasaları... Dolayısıyla halkımız biraz daha sert bir sonuç doğuracak bir yapıyı ortaya çıkarabilirdi diye düşünüyorduk ama olmadı" dedi.

"MÜCADELEYE DEVAM"

"Halkımız bir karakter sorunu mu yaşıyor sizce?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Yok öyle bir suçlamayı yapmak doğru değil. Sonuçta dönüp kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Ya yeteri kadar anlatamadık veya inandırıcı olamadık. Ama bu bizim mücadele etmeyeceğiz anlamına gelmez. Oturup mücadelemizi yapmak durumundayız" yanıtını verdi.

Halkın rüşvet konusunda, yolsuzluk konusunda duyarlı olduğuna inandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Ama ortaya çıkan tablo özellikle iktidar partisinin medya gücünü olağanüstü kullanması halkın kafasında bir şüphe doğurdu. Ama sanıyorum önümüzdeki günlerde parlamentoda, hatta bu hafta içinde soruşturma komisyonları kurulacak ve orada rüşvet alan bakanlar, kimden ne kadar rüşvet aldıkları, bununla ilgili belgeler, dokümanlar hepsi yeniden görüşülecek ve tartışılacak. Sanıyorum bu belki biraz daha seçim gündeminde "yok doğruydu, yanlıştı' tartışmalarının ötesinde, halkımız da sağduyuyla bu tabloyu izleyip karar verecek" diye konuştu. 

"DEVLET İÇİNDEN ÇÜRÜYOR"

"Devletin bekası mı, yolsuzluk mu diye sorduğumuzda, sizce halk beka sorununu mu daha ciddiye aldı?" sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, "Yolsuzlukların devletin bekasıyla bir ilgisi yok. Devletin bekasını düşünüyorsak o zaman yolsuzluklara karşı ortak mücadele etmemiz lazım. Eğer bir toplumu içerden çürütürseniz devletin bekası zaten yara almış olur. Ortaya çıkan tablo nedir? Devletin içinden çürüdüğünü hep beraber görüyoruz. Şimdi yolsuzluklar var mı? Var. İnkar eden var mı? Hayır inkar edende yok. İşin garip tarafı da bu zaten. Yani yolsuzluk olduğunu herkes kabul ediyor ama alınacak önlemler konusunda biraz mesafeli duruyoruz. Zaten asıl üzerinde durmamız gereken temel konunun da bu olması gerekir. Neden üzerinde böyle belli bir mesafeyle duruyoruz? Oysa bu olayın üzerinde biraz daha kafa yormamız, yolsuzlukları engellemek için çaba harcamamız, bunun mücadelesini vermemiz gerekiyor eğer çocuklarımıza güzel bir Türkiye bırakacaksak. Bu yapılmadı" dedi.

"SEÇİMLER BİTTİ, ŞİMDİ YOLSUZLUK İDDİALARINI DAHA RAHAT DEĞERLENDİREBİLİRİZ"

Kılıçdaroğlu, yolsuzluk iddialarıyla ilgili, "Olayı belki o seçim heyecanı içinde "doğru mudur, yanlış mıdır' diye bir tartışma süreci içinde götürdük. "Biz "bunlar doğrudur' derken, "hayır bunlar doğru değil, tümüyle düzmecedir, montajdır' diye bir başka görüş çıktı ortaya. Biliyorsunuz, Başbakanlık koltuğunda oturan kişi bunu özellikle iddia etti ve bunun arkasında durdu. Ama bugün geldiğimiz noktada herkes biliyor doğru olduğunu. Ben şunu tabi arzu ediyorum, en büyük arzum da o. Şimdi biraz daha dikkatle dinleyebiliriz ve dikkatle yorum yapabiliriz. Eğer bunlar doğruysa o zaman bir şekliyle bunun hesabının sorulması gerekiyor. Seçimler bitti, olaylar bitti. Şimdi daha rahat delilleri değerlendirebiliriz, olayları görüşebiliriz" dedi.

"CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINI KİRLETMEMEMİZ GEREKİYOR"

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili de, "Cumhurbaşkanlığı o kadar sıradan bir olay değil. Yani her halükarda üzerinde hepimizin durması, düşünmesi gereken bir olay. Samimi düşüncemi aktarmak gerekirse elbette herkesin gönlünde bir aslan yatıyor, bir yerlere gelmek ister. Ama ben Cumhurbaşkanlığı konusunda halkın daha dikkatli bir tutum sergileyeceğine inanıyorum. Çünkü o makam çok önemli bir makamdır ve o makamda görev yapacak kişilerin çok temiz, duru, arı olması lazım. O makamları kirletmememiz gerekiyor. Bu duyarlılığı herkesin göstereceğine inanıyorum. Samimi düşüncem bu" değerlendirmesinde bulundu. 

"ÇIKARACAĞIM MİLLETVEKİLİNİ BİR YASAYLA SEN GÖTÜRÜYORSAN NASIL ÇALIŞACAĞIZ?"

CHP Lideri, iktidar tarafından tartışmaya açılan dar bölge seçim sistemiyle ilgili de, "AKP oy kaybedeceğini bildiği için önümüzdeki seçimlere mevcut seçim yasasıyla gidildiğinde parlamentoda çoğunluğunu büyük bir ihtimalle yitirecektir. Tek başına iktidar olamayacaktır. Şimdiden bunun arayışları başladı. "Nasıl bir seçim modeli getiriyim ki ben yine parlamentoda çoğunluğumu korumuş olayım' diye. Böyle bir arayış var. 
İktidar partisi tabi böyle düşünebilir ama sonuçta muhalefet partilerinin de parlamentoda belli bir ağırlığı vardır ve tartışılacaktır. Daha dengeli, yani milli iradenin parlamentoya daha dengeli yansımasının yollarını mutlaka bulmalıyız. Bir siyasal parti yüzde 1 oy bile alsa oy veren yurttaşların o bağlamda iradelerinin temsil edilmesi gerekiyor. Bir şekliyle parlamentoya bunun yansıması gerekiyor. Asıl üzerinde belki durmamız gereken konulardan biriside bu" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Dar bölge sistemi CHP'yi bitir mi?" sorusuna ise, "Dar bölge sistemi bizi bitirmez. "Çalışın, kazanın' Bu çok güzel bir söz. Ama çıkaracağım milletvekilini çıkaracağın bir yasayla sen üstleniyorsan, sen götürüyorsan o zaman nasıl çalışacağız?" yanıtını verdi. 

"ÖN YARGILI DEĞİLİZ"

Kılıçdaroğlu, düzenlemenin meclis gündemine gelmesi durumunda tavırlarının ne olacağı konusunda da, "Önce görmemiz gerekiyor samimi söylemek gerekirse. Bakarsınız güzel bir model de gelmiş olabilir. Yani çok ön yargılı değiliz biz, "illa şu gelsin veya bu gelsin' diye. İşe biraz demokratik açıdan bakacağız. Öyle bakmamız gerekiyor. Demokrasimizi güçlendiriyorsa yapılan düzenleme bir sorunumuz yok. Ama demokrasimizi güçlendirmiyor da bir partinin egemenliğine yol açıyorsa o zaman buna da doğal olarak karşı çıkarız" değerlendirmesinde bulundu. 

Kılıçdaroğlu, radyodaki programda, türküleri çok sevdiğini de ifade ederken, soru üzerine "Dersim Dört Dağ İçinde" isimli türküyü istedi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde