Kılıçdaroğlu: 9 milyon emekliden oy bekliyorum

Kılıçdaroğlu: 9 milyon emekliden oy bekliyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz konuşurken Recep Bey gibi camdan değil, candan konuşuyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu: 9 milyon emekliden oy bekliyorum
16px
24px
15.06.2010 16:14
ABONE OLgoogle

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grubunda, emeklilerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, emeklilere seslendi.

Yaklaşık 9 milyon emekli olduğunu, eşleriyle birlikte bu sayının 13-15 milyonu bulduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, emeklilere, "AK Parti'nin yaptığı oyunları anlatacağını" belirtti.
Kılıçdaroğlu, emeklileri, "sosyal devletin tapu senedi, varlık nedeni" olarak tanımlayarak, AK Parti'nin, emeklileri 2. sınıf yurttaş konumuna soktuğunu savundu.

Çıkarılan bir yasayla, emeklilere milli gelir artışından pay verilmeyeceği düzenlemesinin getirildiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, emeklilere, "Siz bu ülkenin 2. sınıf yurttaşı olmayı kabul ediyor musunuz? Kabul etmiyorsanız, 1 yıl sonra seçim sandığı önünüze gelecek, kendinize 1. sınıf yurttaşlık yolunu açın" diye seslendi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti iktidarında, Türkiye'de dolar milyarderi sayısının Japonya'yı geçtiğini belirterek, "Size verilmeyen milli gelir artışındaki paylar kime gitti, dolar milyarderi sayısı arttı? Bunu da emekli kahvesinde düşünün" görüşünü dile getirdi.

AK Parti'nin emeklileri sevmediğini, AK Parti'nin sosyal devleti istemediğini öne süren Kılıçdaroğlu, hakça bölüşme olmayıp, bazılarının ikinci sınıf yurttaş konumuna sokulması halinde, sosyal devletin dibine dinamit konulmuş olacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, bu dinamitin, emeklinin kahvesinde, evinde olduğunu kaydederek, "Ya patlayacak, ya patlayacak... Seçim sandığında bu dinamitin şekil ve yönü belli olacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, emeklilerin aylıklarından yüzde 1 sağlı k sigortası primi kesilmesine yönelik bir yasa çıktığını, Anayasa Mahkemesine giderek, bunu iptal ettirdiklerini anımsattı.
"Recep Bey, 'Bunlar Anayasa Mahkemesine gidiyorlar' diyerek, bizi suçluyor" diyen Kılıçdaroğlu, emeklilere, "Anayasa Mahkemesine gidip, aylığınızdan yüzde 1 kesilmesin diye mücadele eden CHP'ye mi güveniyorsun yoksa aylığından yüzde 1'i kesip seni açlığa mahkum eden AKP'ye mi güveniyorsun?" sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Esnaf emekli olduktan sonra, çalışması halinde yüzde 10 sigorta primi keseriz denildi. Bu uygulama AKP'den önceydi ama bunlar 'esnaftan kesilen yüzde 10 az, yüzde 40 yapacağız' dediler, kanun çıktı. CHP, Anayasa Mahkemesine gitti ve iptal edildi. 9 milyon emekli ve eşlerine sesleniyorum; sizin hakkınızı savunan CHP mi sizin yanınızda yoksa sizin aylığınıza göz koyan AKP mi? AKP'ye gö re biz suçluyuz, çünkü Anayasa Mahkemesine gittik. Emeklinin, işçinin, köylünün hakkını, demokrasiyi koruyacaksın; suçlusun. Ne zaman suçsuz olursun; Recep Bey konuşur, sen alkışlarsan diyecek, 'Ne güzel alkışlıyor'. Dost acı söyler, biz emeklilerle dostuz. Biz, emekten, emekliden, alın terinden, ezilmiş, yoksuldan yanayız. Biz konuşurken Recep Bey gibi camdan değil, candan konuşuyoruz.

Emeklilere sesleniyorum; biz size sahip çıktık kusura bakmayın ama sizin önemli bir kitleniz de gidip AKP'ye sahip çıktı. Bu akıl tutulmasını önümüzdeki sandıkta gidermek zorundayız. Emekli, bu toplumda hak ettiği yere gelmek zorundadır ama bize destek verirse gelir, destek vermezse bilin ki önümüzdeki süreçte, emekli bugün içinde bulunduğu koşullardan çok daha kötü koşullara gelecektir. Çünkü AKP'nin temel felsefesi budur. Ne kadar yoksulluk artarsa, emekli bir lokma, bir hırkaya muhtaç olursa, o zaman AKP, 'işte tam benim istediğim kıvama geldi' diyecek, bu kıvama gelmeye emekliler razı mı? O zaman yapacağımız şey çok açık, sandık geliyor, ders vermek."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğ an'ın 3 Mart 2004'te verdiği bir röportajda, niye ticaretle uğraştığı sorusuna, "Ticaret yapmazsam, bu maaşla geçinemem' karşılığını verdiğini söyledi.

Başbakanların, taksi, dolmuş, uçak parası ödemediğini, Erdoğan'ın okul masrafının da olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "9 Milyon vatandaş sormayacak mı; Sayın Başbakan sen aldığın 10 binle geçinemiyorsun ben aldığım 500-600 lirayla nasıl geçiniyorum, sen hiç bunu düşündün mü?" dedi.
"Bunlar vatandaşı aldatıyorlar, vatandaşa doğruları söylemiyorlar, kandırıyorlar" diyen Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'dan, ilk yurt dışı gezisinde, o ülkede emeklilerin kaç lira aldığını sormasını ve bunu açıklamasını istedi.

Seçimlerin geldiğini, emeklilerin önünde iki seçenek bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Emekliler, 'bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıyız, yaratılan katma değerden biz de pay almak istiyoruz' derlerse, çözüm; eşittir halkın iktidarı eşittir CHP. Ama emekli kardeşlerimiz, 'bizim aldığımız emekli aylığı fazla geliyor, yurt dışı, yurt içi gezilerle idare ediyoruz bu parayı, gül gibi geçiniyoruz' derse, o zaman çözüm; eşittir AKP, eşittir oylarını oraya versinler. Eğer önümüzdeki seçimlerde, emekliler yine gider AKP'ye oy verirlerse, iki elimiz emeklilerin yakasında olacak.

Başbakan'ın Anayasa Mahkemesine gidiyoruz diye şikayetleri var; Başbakan Türkiye'nin gündeminden koptuğu için, ne söyleyeceğinin aslında o da farkında değil. Başbakan, meraklanmasın, halkın iktidarında yetim hakkı yiyenlerin dosyalarını tekerlekli sandalyeyle değil, onları kamyonlarla, kamyonetlerle Anayasa Mahkemesine götüreceğiz."
İş adamlarının A ya da B partisini tutabileceğini, ancak iktidarın, i ş adamlarının karşılaştığı engelleri kaldırması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, iş dünyasına siyaseti sokmanın doğru olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, bunun yapılması halinde, toplumun ayrışacağını dile getirerek, "Ayrıştırdığı nız için zaten toplum bu noktaya geldi" dedi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti iktidarında, bir ikisi hariç, üniversitelerin sesinin çıkmadığını kaydederek, hukukun askıya alındığı bir düzende, iktidarda önce hukuk fakültelerinin buna karşı çıkması gerektiğini belirtti. Kılıç daroğlu, "Ama her yeri ele geçireceksiniz, her ortam sizin düşüncelerinizi dillendirecek ve siz buna demokrasi diyeceksiniz; bu doğru değil" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında köylülerin, mazotu ÖTV'siz alacağını, çiftçinin, alın terinin karşılığını bulacağını dile getirdi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde