Kıdem tazminatı raftan indi

Kıdem tazminatı raftan indi

Başbakan ‘Kıdem tazminatı değişikliği spekülasyon’ demişti ancak Çalışma Bakanlığı’nın taslağında düzenleme yer alıyor.

Kıdem tazminatı raftan indi
16px
24px
28.05.2013 05:40
ABONE OLgoogle

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kıdem tazminatıyla alakalı her şey spekülasyondur, iktidarı yıpratmaya yöneliktir” sözüne karşın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın alt işverenlik (taşeron) yasa taslağında, kıdem tazminatıyla ilgili değişiklik de yer alıyor.

Başbakan Erdoğan tartışmaların gündeme geldiği mart ayında işçilere hitap etmiş ve kıdem tazminatı konusunda hiçbir kaygı taşımamalarını istemişti. Başbakanın sözlerine karşılık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yaklaşık 2 milyon taşeron işçiye çözüm olacağı gerekçesiyle hazırlanan yasa taslağında kıdem tazminatı değişikliği de yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik taşeron taslağında kıdem tazminatını da düzenlediklerini söyledi.

Mevcut uygulamada bir yıl çalışan işçi, 30 günlük brüt maaşı kadar kıdem tazminatı hakkı kazanıyor. Yeni düzenleme ile işçinin bir ay çalışsa bile kıdem tazminatı alacağını savunan bakanlık taslağında, “Kıdem Tazminatı Fonu” öngörülüyor.

Buna göre işveren kıdem tazminatı primini fona yatıracak. İşçi, işten atıldığında tazminatını da bu fondan alacak. Bakanlığın yeni sistemle “bütün işçiler kıdem tazminatından yararlanacak” söylemine karşın bugün uygulamada da zaten bütün işçilerin kıdem tazminatı hakkı bulunuyor. Fon kurulması halinde kıdem tazminatı doğrudan işveren tarafından ödenmeyecek. Fondan karşılanacak. Bu işverenlerin uzun süredir istedikleri bir düzenlemeydi.

Ayrıca işverenin işten çıkardığı işçiye doğrudan tazminat ödemeyecek olmasının, işten atmayı da kolaylaştıracağı yorumları yapılıyor.

Sendikalar, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan başta GAP olmak üzere birçok projeye pay aktarıldığına dikkat çekerek, Kıdem Tazminatı Fonu’nun da amacı dışında kullanılacağına işaret ediyor. Düzenlemeyi haziran ayına kadar yasalaştırmak isteyen bakanlığın, tasarıyı önümüzdeki günlerde Meclis’e göndermesi bekleniyor. 

Mustafa Çakır/Cumhuriyet
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde