Kıbrıs’ta petrol bulunursa %50-50 Türkiye ile paylaşacak

Kıbrıs’ta petrol bulunursa %50-50 Türkiye ile paylaşacak

KKTC de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yaptığı anlaşma uyarınca, karada petrol ve doğalgaz arama sondajı başlattı

Kıbrıs’ta petrol bulunursa %50-50 Türkiye ile paylaşacak
16px
24px
27.04.2012 14:11
ABONE OLgoogle

Kıbrıs’ta, Rumların Akdeniz’de tek taraflı olarak petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlatmasının ardından, KKTC de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yaptığı anlaşma uyarınca, karada petrol ve doğalgaz arama sondajı başlattı

KKTC’nin İskele’ye bağlı Sınırüstü köyünde Türkyurdu-1 adı verilen bölgede başlayan sondaj çalışmaları nedeniyle düzenlenen törene KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

3 ila 6 ay sürecek

 Araştırma nitelikli sondaj çalışmasında 3 bin metre derinliğe kadar inilmesi bekleniyor. Çalışmaların ilk sonuçlarının 3-6 ay içinde elde edilmesi hedefleniyor. Bölgede petrol bulunduğu takdirde, bunu Türkiye ile KKTC yüzde 50-50 paylaşacak. Rum basını da sondajı izledi.

 Törende konuşan Eroğlu, arama çalışmalarını ‘tarihi bir an’ olarak değerlendirdi. Eroğlu, Başbakan Erdoğan’ın, Kuzey Kıbrıs’a her geçen gün büyük destek verdiğine dikkat çekti.

 Bakan Taner Yıldız da, çalışmanın özellikle barışın bir gerekçesi olacağına inandığını kaydederek, “Enerji kalemleri dünyada savaş gerekçesi iken, Ada’da bir barış gerekçesi olacak” dedi.

“Kendi petrolümüzü, kendi doğalgazımızı arayacağız” diyen Yıldız, “Kuyudan petrol çıkmayabileceğini ancak, çalışma ile birlikte KKTC’nin bütün jeolojik yapısının, yer altı haritasının bir nevi ortaya çıkacağını” ifade etti. Akdeniz’de şu anda Shell ile beraber arama faaliyetleri sürdürüldüğünü kaydeden Yıldız, İskenderun ve Mersin açıklarında yapılacak çalışma için şu ana kadar 12 büyük uluslararası firmanın başvuruda bulunduğunu bildirdi.

 KKTC Başbakanı İrsen Küçük de, “Ada’daki doğalgaz ve petrol projelerinin kazanımlarını Ada’da varılacak bir anlaşmaya olumlu katkı ortamlarında samimiyetle kullanacaklarını” söyledi.
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal ise Türkyurdu-1 adını verdikleri kuyuda yaklaşık 3 bin metre sondaj yapılacağını söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde