Kenevir eken dekarda ne kadar kazanır?

Kenevir eken dekarda ne kadar kazanır?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yeniden kenevir üreteceğiz’ açıklaması üzerine gözler bu ürüne yöneldi.

Kenevir eken dekarda ne kadar kazanır?
16px
24px
15.01.2019 12:17
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bize dost görünen düşmanlar, ülkemden kenevir üretimini aldı. Şimdi keneviri dışarıdan ithal ediyoruz. Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve yeniden kenevir üreteceğiz" ifadeleri hem Türkiye'de yeniden kenevir üretiminin hızlanması hem de ülkede kenevir üretiminin yasaklandığı dönemi gündeme getirdi.

Aslında kenevirin hem çevreye hem de kağıttan petrokimya sanayii ürününe alternatif ham madde sağlaması itibariyle önemli faydaları bulunuyor. Bir dönüm kenevirin, 25 dönüm orman kadar oksijen ürettiği, dört dönüm ağaca eş kağıt çıkardığı, 8 kez kağıda dönüştüğü ve petrokimya ürünlerinde, petrole alternatif ham madde olarak önemli rolü olduğu biliniyor.  

PETROKİMYA ÜRÜNLERİNE ALTERNATİF VE DÜŞÜK MALİYETLİ HAM MADDE

Ancak Türkiye'de kenevir üretimi, yaygın kanının aksine, tamamen yasak değil. Ekim 2016'da çıkan yönetmelikle birlikte Türkiye'nin 19 ilinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izin alınması koşuluyla, kenevir üretilebilmeye başlandı. Yine de şimdiye kadar, Türkiye'de, özellikle binlerce sanayi üretiminin ham maddesi olduğu bilinen erkek kenevirin üretimine yeterli önem verilmedi. 2017'de ülke genelindeki kenevir üretimi 70 dekar alanla sınırlı olması da, bunun en önemli sonuçlarından birisi. Halbuki erkek kenevir, plastiğin ham maddesi olan doğada çözülebilir organik biyopolimer üretilebiliyor. Bu madde de biyoplastik, ambalaj sanayi, kozmetik ve hatta oyuncağa kadar pek çok ürünün üretiminde kullanılıyor. Yani petrolden üretilen yüksek maliyetli pek çok ürünün düşük maliyetli üretiminin önünü bu bitki açabilir. Eski milletvekili, araştırmacı yazar Dr. Yalçın Koçak ise daha önce yaptığı açıklamada, kenevirin erkeğinin elli bin sınaî ürününde kullanılabildiğini, yağındansa iki yüz elli cins ilaç elde edilebildiğine vurgu yapıyor. 

 KENEVİR HANGİ ALANLARDA KULLANILIYOR?

Kenevir, otomobil sektöründe doğal fiber parçalar, ağaç işleme sanayisi, kenevir talaşından doğal inşaat malzemeleri, ahşap malzeme, kumaş ve kanvas ürünler, gemi halatı, izolasyon malzemeleri, kozmetik ürünler, biyodizel, biyokütle yoluyla enerji üretimi, kenevir yağı, gıda ve yem, kağıt sanayisi, banknot ve sigara kağıdı, çay poşeti gibi çok geniş alanda kullanılıyor.

KENEVİRDE GELİR VE MALİYET

Türkiye'de ortalama 1 dekardan 100 kilogram lif elde ediliyor. Lifin kilogramı ise ortalama 15 liradan satılıyor. Bin 500 lira gelir elde edilen 1 dekarda, 800-850 lira masraf yapılıyor.

Tohum amaçlı endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde ise 1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde ediliyor. Bunun kilogram fiyatı ise 25-30 liraya satılıyor. Bin 250-bin 500 lira gelir elde edilirken, gider 800-850 lira oluyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde