Kellogg’s Patos için Doğuş’la masada

Kellogg’s Patos için Doğuş’la masada

Fritolay ve Kellogg arasında tek yerli yatırımcı olarak yer alan Doğuş Çay’da hareketli bir dönem yaşanıyor.

Kellogg’s Patos için Doğuş’la masada
16px
24px
17.05.2019 15:24
ABONE OLgoogle

Yıllık 1 milyar TL’nin üzerinde iş hacmine ulaşan cips pazarında yakında dengeler değişecek gibi görünüyor. Sektörün en başta gelen oyuncuları Fritolay ve Kellogg arasında tek yerli yatırımcı olarak yer alan Doğuş Çay’da hareketli bir dönem yaşanıyor.

Arkadaşımız Çiğdem Yücesoy Subaşı’nın öğrendiğine göre, dünyanın en büyük gıda devlerinden The Kellogg Company, Doğuş Çay’ın cips grubunu satın almak üzere görüşmelere başlamış. Büyük bir gizlilik içinde sürdürülen görüşmelerde sona gelinmiş.

Görüşmeler anlaşmayla sonuçlanırsa Pringles markasının sahibi Kellogg, Doğuş Çay’ın Patos başta olmak üzere tüm cips markalarının sahibi olacak.

Bir diğer dünya devi Pepsi Co’nun çatısı altında faaliyet gösteren Fritolay’in dişli bir rakibi olan Doğuş Çay stratejik bir kararla 2013’te Kraft Gıda’yı satın alarak cips sektörüne giriş yapmıştı. Ardından yatırımlarına hız vererek, Aksaray’da 25 bin ton üretim kapasiteli bir fabrika kurdu.

İhracatta atağa geçilerek beş yılda yurtdışı satışlar 50 milyon TL’ye çıkarıldı. İhracat yapılan ülke sayısı da yükseldi. Kosova ve Makedonya gibi birçok ülkeyi mısır cipsiyle tanıştırdı. Mısır cipsi pazarı yaratarak yüzde 7’lik bir pay elde etti.

Ortadoğu ülkelerine özel cips üreterek ihracata yönelik pazarını çeşitlendirdi. Cips dünyasında şekilli ve değişik tatlardaki ürünleriyle fark yaratan Patos, Cipso ve Çerezos markalarına ‘Chips Master” adıyla yeni bir marka ekledi. 2017’de Turquality sertifikası almaya hak kazandıktan sonra büyümesi ivme kazandı.

Kellogg ise, Procter & Gamble bünyesinde faaliyet gösteren cips markası Pringles’ı 2012’de satın almıştı. Dar bir tüketici kitlesine hitap eden Pringles premium ürün olarak konumlandırılıyor. Pazar payı açısından Fritolay ve Doğuş Çay’ın ardında yer alan marka için üç yıl önce dağıtım anlaşması yapılmıştı.

Koç Topluluğu’na ait Türkiye’nin en büyük satış ve dağıtım şirketlerinden Düzey Pazarlama’yla yapılan anlaşma ile daha geniş bir tüketici kitlesine ulaşmayı başardı. Anlaşma sonuçlanırsa Kellogg, Pringles ile yakalayamadığı müşteri segmentine ulaşmış olacak.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde