Kelepir Yunan şirketlerini Almanlar kaptı

Kelepir Yunan şirketlerini Almanlar kaptı

Yabancı yatırımcı krizdeki Yunan şirketlerini satın almak için 12 milyar dolar harcadı.

Kelepir Yunan şirketlerini Almanlar kaptı
16px
24px
03.07.2015 05:35
ABONE OLgoogle
Yabancı yatırımcı krizdeki Yunan şirketlerini satın almak için 12 milyar dolar harcadı. En fazla satın almayı gerçekleştiren ise Almanya oldu. Alman şirketleri 2005'ten bu yana ülkede 8,7 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu ülkeyi İtalya ve Fransa takip etti. Yabancı şirketler Yunanistan'da daha çok telekomünikasyon, finans, ulaşım ve gıda sektörlerinde alım yaptı.

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan 1,6 milyar Euro'luk borcunu ödeyemediği için bir kez daha iflas eden Yunanistan'da gözler pazar günü yapılacak olan referanduma çevrildi. Müzakere sürecinin referandum sonucuna göre belli olacağı Yunanistan'da ekonomik kriz 2008 yılından beri devam ediyor.

Ocak ayında alacaklıları Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF ile müzakerelere başlayan Yunan hükümeti, 6 ay sonra hâlâ anlaşmaya varılmaması üzerine 5 Temmuz'da ülkede referandum yapma kararı aldı  Alacaklıların sunduğu anlaşma şartlarını referandumda oylayacak Yunan halkının referanduma evet demesi durumunda Aleksis Çipras'ın istifa etmesi bekleniyor. Çipras, dün halka çağrı yaparak, referanduma hayır demelerini istedi. 7. kez temerrüte düşerek tarihe gecen Yunanistan, ekonomik kriz ile boğuşadursun zor durumdaki Yunan şirketlerini en çok Almanların satın alması dikkat çekti. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasını istemeyen Almanya'nın bu isteği ülkeye yapılan yatırımlar ile ilişkili görünüyor.

Ekonomik krizin giderek büyüdüğü Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması yatırımcıları da olumsuz etkileyecek. Dealogic verilerine göre, Alman şirketlerinin 2005'ten bu yana Yunanistan'da yaptığı yatırım oranı diğer Avrupa ülkelerinin iki katını geçerek 8,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Almanya'yı 5,6 milyar dolarlık yatırımla İtalyan firmalar takip ederken ülkeye üçüncü en çok yatırım yapan ülke ise Fransa oldu. Fransız şirketlerin 2005'ten bu yana Yunanistan'da yaptığı yatırım miktarı ise 5,1 milyar dolar. Kıbrıs, İngiltere ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri de en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor. Yabancı şirketlerin Yunanistan'da en çok telekomünikasyon alanında yatırım yaptığı görülüyor.

Telekomünikasyon sektörünü finans, ulaşım, gıda ve içecek, demir, çelik, teknoloji, maden, sağlık, enerji ve gaz sektörleri takip ediyor. Ülkenin yakın zamanda gerçekleştirdiği en büyük satış kamu kurumu olan ‘Hellenic Telecommunications Organization'un yüzde 10'luk hissesinin 585 milyon dolara satılmasıyla gerçekleşti. Bu satış Yunanistan'ın 50 milyar Euro özelleştirme paketi kapsamında gerçekleştirildi. Özelleştirme paketi ülkenin 320 milyar Euro'luk borcunu ödemek için başlatılmıştı.

2008'den bu yana devam eden ekonomik krizin ülkeye gelen yabancı yatırımı olumsuz etkilediği görülüyor. Bu yıl için yapılan birleşme ve yatırım oranı sadece 10 milyon dolarda sınırlı kalırken bu oran geçen yıl 4 milyar olarak gerçekleşmişti. Dealogic verilerine göre yabancı şirketler Yunan şirketlerini satın almak için toplam 12 milyar dolar harcamış.

2009'dan beri büyük bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan ekonomisi halihazırda yüzde 25 küçülmüş durumda. 7. kez temerrüte düşen Yunanistan, IMF'ye borçlarını zamanında ödeyemeyen ilk gelişmiş ülke olarak tarihe geçti.

Alacaklılarından ek süre talep etmesi beklenen Yunanistan için 4 aylık bir süre verilmesi bekleniyor. Veriler krizin geliyorum dediğini ortaya koysa da ülkede halk son ana kadar bir çözüm bulunarak anlaşmaya varılacağına inanıyor. Bu aşamada en kısa zamanda anlaşma yapılamaz ise IMF, Yunanistan'dan acilen tüm borcun geri ödemesini talep edecek ya da mevcut geri ödeme takviminin işletilmesini isteyecek.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde