Kaynak ABD'li dindar fondan: Asırlık ilaç el değiştirdi

Kaynak ABD'li dindar fondan: Asırlık ilaç el değiştirdi

Türkiye’nin en eski ilaç fabrikalarından Münir Şahin İlaç, 8 yıl içinde bir kez daha el değiştirdi.

Kaynak ABD'li dindar fondan: Asırlık ilaç el değiştirdi
16px
24px
27.08.2014 07:28
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin en eski ilaç fabrikalarından Münir Şahin İlaç, 8 yıl içinde bir kez daha el değiştirdi. Lüksemburglu yatırım fonu Ivory’nin 2006’da satın aldığı şirket geçtiğimiz cuma günü atılan imzalarla SBK Holding bünyesine geçti.

SBK, Münir Şahin’e bağlı yara bandı markası Sanitabant’ı almak için de masada. Tarafların olumlu giden görüşmelerde sona gelindiğini söyledi. İstanbul merkezli SBK’ya finans desteğini ise ‘Son Zaman Azizleri’ olarak da bilinen dini grup Mormonlar ve ABD’li Noil Energy sağlıyor.

MALİ ZORLUK YAŞIYORDU

1929 yılında Eczacı Münir Şahin’in temelini attığı Münir Şahin İlaç ilk olarak 2006’da Ivory S.a.r.l, 55 milyon Euro’ya satıldı. Şirket Münir Şahin’in satın alınmasından 2 yıl sonra da Betasan Bant’ı bünyesine kattı. Ancak son dönemlerde mali zorluk yaşayan Münir Şahin’in satışı gündeme geldi.

İMZALAR CUMA GÜNÜ ATILDI

Bundan 1.5 ay kadar önce de Sezgin Baran Korkmaz’ın yönetim kurulu başkanı olduğu SBK Holding ile masaya oturuldu. Taraflar arasındaki imzalar geçtiğimiz cuma günü atıldı. SBK tarafı satış bedelinin açıklanmasını istemedi. Ancak, Münir Şahin’in banka borçları ve biriken işçi ücretleri ödendikten sonra satış bedelinin kalan kısmı ödenerek taraflar anlaşmaya vardı.

ARAZİSİ ŞEHİR İÇİNDE KALDI

SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korkmaz, Münir Şahin’i büyütme ve kâr edebilir bir konuma getirmek istediklerini söyledi. Korkmaz, Münir Şahin’in beş dönüm üzerindeki fabrika arazisinin kent içinde kaldığına işaret ederek “Fabrikayı 1-2 yıl içinde Çanakkale’ye taşıyacağız. Buradaki arazinin gayrimenkul değeri ise yüksek… Nasıl değerlendireceğimiz ise önümüzdeki dönemde belli olur” dedi.
 
KAYNAK ABD'Lİ DİNİ GRUP MORMONLARDAN

Korkmaz, mali sıkıntı içindeki tesisler ile ilgilendiklerini ifade ederek satın aldıkları şirketler SBK Holding çatısı altında toplayacaklarını söyledi. Korkmaz, finans desteğini ise Amerikalı bir fondan aldıklarını kaydederek, detaya girmedi. Hürriyet’in edindiği bilgilere göre ise söz konusu kaynak dini bir grup olan Mormon ve Noil Energy Group’dan sağlanıyor. Bünyesinde yatırım fonları da bulunan Mormonlar’ın ABD’nin en etkili dini ve kültürel grubu olarak kabul ediliyor. Mormonlar’ın kökleri ise 1820’lere dayanıyor. Mormonlar, ‘Son Zaman Azizleri’ olarak da biliniyor.



TÜRKİYE’DE ZARAR ETTİLER

Münir Şahin Grup CEO’su Dr. Olcay Gündüz, SBK Holding ile hisse devir sözleşmelerinin yapıldığını ifade ederek “Ivory umduğu kârı bulamadı. İlaç fiyatları ve ıskontolardaki düşüşler bu sonuca yol açtı. Türkiye’deki yatırımlarından zarar ederek çıktılar. Ben Münir Şahin’de kalmaya devam edeceğim. Amacımız şirketi büyütmek. Çalışan sayısını da artıracağız.” dedi.

YILLIK KAPASİTE 45 MİLYON KUTU YILLIK

45 milyon kutu üretim kapasitesi bulunan Münir Şahin şu anda yüzde 30 kapasite ile çalışıyor. SBK Holding, 2 yıl içinde bu oranı yüzde 60 seviyesine çıkarmayı planlıyor. Edinilen bilgilere göre, SBK fason üretime ağırlık verecek. Eksik olan personel alımının ise tamamlanacağı belirtildi.

BETASAN’I DA ALACAK 

SBK Holding, Münir Şahin’in bünyesinde olan Betasan için ise görüşmelerini sürdürüyor. Tarafların anlaşma noktasına yakın oldukları öğrenildi. 1983’de kurulan Betasan ise Türkiye’nin ilk yerli yara bandı üreticisi olarak biliniyor. Sanitabant markası ile üretim yapan şirketin İstanbul ve Gebze’de üretim tesisleri bulunuyor.

İLK PARTİ İLAÇLAR EZİDİ VE TÜRKMENLERE 

MÜNİR Şahin’in SBK bünyesine geçmesinden sonra, ilk parti ilaçlar IŞİD teröründen kaçan Êzidi ve Türkmenlere gönderilecek. Sezgin Baran Korkmaz, imzaları attıkları günün akşamı, Diyarbakır ve Mardin Valiliği’nden ilaç yardım talebi aldıklarını, 2 TIR dolusu ilacı Cizre ve Mardin’de bulunan kamplara gönderme hazırlığı yaptıklarını söyledi.

Dinçer Gökçe/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde