Kayıp-kaçakta vatandaşın 33 Milyarını aldılar

Kayıp-kaçakta vatandaşın 33 Milyarını aldılar

Hükümet, Yargıtay’ın ‘geri ödenmeli’ dediği kayıp-kaçak bedelini ödememek için yasa çıkaracak.

Kayıp-kaçakta vatandaşın 33 Milyarını aldılar
16px
24px
04.05.2016 08:15
ABONE OLgoogle
Hükümet, Yargıtay’ın ‘geri ödenmeli’ dediği kayıp-kaçak bedelini ödememek için yasa çıkaracak. CHP ise 33 milyar TL’nin vatandaşa geri ödenmesi için AİHM’ye kadar gideceğini açıkladı.

Elektrik faturasına yansıtılarak vatandaştan hukuksuz olarak alınan ‘kayıp-kaçak’ bedeli için bir tepki de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. İhaleyle işletme hakkını alan elektrik şirketlerinin zarar etmemesi için vatandaşa fatura edilen kayıp-kaçak bedeli için en son Yargıtay’dan iptal kararı çıkmıştı. Ancak hükümet vatandaşın kullanmadığı elektriği tahsil etmeye devam etmişti. CHP lideri Kılıçdaroğlu dün yaptığı parti grup toplantısında hükümetin yasa çıkararak ‘soyguna devam etmeyi planladığını’ belirtti.

‘33 milyar TL geri ödenmeli’

Aylık faturaya yansıtılan kayıp-kaçak bedelinin hukuksuz olduğunu mahkemelerin de teyit ettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Sizden 33 milyar lirayı haksız yere geri aldılar. 33 milyar liralık paranın vatandaşa geri ödenmesi lazım. Şimdi o parayı geri vermiyorlar” dedi. Kılıçdaroğlu, AKP hükümetinin kaçak elektrik bedeli olan 33 milyar liranın vatandaşa iadesini engellemek için yasa çıkarmaya çalıştığını belirtti.

Kılıçdaroğlu: TBMM'yi büyük bir ahlaksızlığa alet etmek istiyorlar. Hepimizin evinde elektrik var. Faturalarda kayıp ve kaçak bedeli yazar. Birisi kaçak kullanıyor, faturayı düzgün kullanana kesiyorlar. Başkası yapıyorsa yakala, kaçırmasın. "Ben de malı götürüyorum, o da götürsün" diyorlar.

‘Vatandaşın 33 milyarını ödeyecekler’

CHP lideri Kılıçdaroğlu elektrik faturasındaki kayıp ve kaçak bedeli olan 33 milyar liralık paranın vatandaşa geri ödenmesi için gerekeni yapacağını vurguladı. Kılıçdaroğlu “Sizden 33 milyar lirayı geri haksız yere geri aldılar. 33 milyar liralık paranın vatandaşa geri ödenmesi lazım. Şimdi o parayı geri vermiyorlar. Bunun hesabını sormazsak namerdiz. Önce AYM'ye, o da olmazsa olayı AİHM'e, kadar götüreceğiz” dedi.

Mahkeme ‘vatandaş haklı’ dedi

‘Kayıp-kaçak’ bedeli olarak her vatandaşın faturasına yansıtılan ücret herkesten büyük tepki toplamıştı. Mahkemeler hakkını arayan vatandaşı haklı bulmuş ve faturadan bu kalemin kaldırıl masına hükmetmişti. Konuya değinen Kılıçdaroğlu, “Kayıp - kaçak bedeli geldiği zaman tüketici dernekleri mahkemelere başvurdu. Mahkeme vatandaş haklı dedi. Yargıtay da vatandaş haklı dedi” ifadelerini kullandı.

Kayıp-kaçak bedeli nedir?

 Kaçak kullanılan ve teknik nedenlerden dolayı kaybolan elektriktir.

 Bu elektriğin bedeli vatandaşın faturasına her ay yüzde 14 olarak yansımaktadır.

 Örneğin; 50 TL elektrik faturası ödeyen bir vatandaş, bunun 7 TL’sini kayıp-kaçağa ödemektedir.  

 Böylece her ay faturayla vatandaşın kullanmadığı ve sorumluluğunda olmayan bir bedel tahsil edilmektedir.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde