Kayınvalidesine rakip çıktı, oyuncağın kraliçesi oldu

Kayınvalidesine rakip çıktı, oyuncağın kraliçesi oldu

Nurhay Demoen, ustabaşı olarak başladığı iş macerasında bugün, 70 ülkeye ihracat yapan, 500 bin euro cirolu bir oyuncak şirketi sahibi.

Kayınvalidesine rakip çıktı, oyuncağın kraliçesi oldu
16px
24px
09.09.2009 12:52
ABONE OLgoogle

Demoen'in bir atölyede 'aşkla' filizlenen girişimi, öyle ilginç gelişmiş ki, sonunda kayınvalidesiyle rakip olmuş!

Nurhay Demoen, ilk bakışta iddiasız bir görüntü çiziyor. Kendi halinde genç bir kadın diye düşünüyorsunuz.
Ancak onu bir 'oyuncak kraliçesi' yapan öyküyü dinlediğinizde ise bambaşka bir portre beliriyor gözünüzün önünde.

Nurhay Demoen, tekstilden yapılan 'yumuşak' oyuncak üreticisi NY Babies'in iki sahibinden biri. N, kendi isminin baş harfi. Y de eşinin... Yani, 'Nurhay ve Yasin'in bebekleri'. 

300 mark sermayeyle üretime başlayan bu genç kadın, bugün, eşiyle birlikte 400 metrekarelik atölyesinde haftada 5 bin oyuncak üretiyor. Hemen hepsini de Belçika, Fransa, İtalya ve İngiltere'ye ihraç ediyor. Bu ülkeler arasında Belçika'nın yeri ayrı. Çünkü, Nurhay ile Yasin'in bebekleri Belçika'dan da 70 ayrı ülkeye satılıyor. 300 markla başladıkları macerada bugün yıllık 500 bin euro ciroya ulaşmışlar.

Gizlice işkadını oldu!

Nurhay Demoen'in öyküsünü dinlediğinizde başarısı kadar azmi de dikkatinizi çekiyor. Çünkü Nurhay Hanım, aslında ailesinden gizli işkadını olmayı başarmış!

Sakarya'da ailesi, çevreye göre modern olsa da okumasına çok da sıcak bakılmamış. Demoen meslek lisesini 1989'da bitirir bitirmez, Halk Eğitim'e 'usta öğretici' olarak katılır. 3 sene çeşitli ilçe ve köylerde çalışır. Ama 4'üncü sene tayini oturduğu yerden 30 kilometre kadar uzaktaki Dokurcu'ya çıkar. Ailesi, 20'li yaşlarının başında olan Nurhay'ı göndermek istemez. 

Aşk konfeksiyonda başladı

Tam iki ay hasta düşer. Sonra Akyazı Kuzuluk'ta bir konfeksiyon atölyesinin açıldığını duyup başvurur. Çok hırslıdır. Kısa sürede ustabaşı olur.
Yıl, 1994'ü göstermektedir. Nurhay Hanım'ın çalıştığı işyerine Belçika'dan birileri gelir. Gelenler Belçikalı Kathy Stals ve oğlu Yasom'dur.

1970'lerde oyuncak üretmeye başlayan Stals, kumaştan yapılan 'yumuşak oyuncak'ta dünyadaki en önemli üreticilerinden biridir. Üretimlerini aslında İstanbul'da yapmaktadırlar. Sakarya'daki konfeksiyon atölyesine ise özel bir üretim için gelmişlerdir.
Birbirlerini gördükleri andan itibaren Yasom ile Nurhay arasında bir yakınlaşma başlar. Aslında tam bir medeniyetler çatışması başlamak üzeredir. Ama aşk bu, laf dinler mi?
Yasom, İstanbul'u bırakıp Akyazı'ya yerleşir. Nurhay Hanım'ın ailesine kendisini sevdirmek ve evlenebilmek için elinden geleni yapar. Müslüman olur ve Yasin adını alır.

İlk işi enflasyon canavarı

Tabii bu arada Nurhay ve Yasin arasında aşkın yanı sıra iş planları da gelişir! Nurhay, küçücük birikimiyle, 300 markıyla bir overlok ve dikiş makinesi alır. İkili Nurhay'ın çıkardığı kalıplarla oyuncak üretmeye başlar. Yasin ile gizli gizli görüşürler. Ama, konu hep dönüp dolaşır oyuncaklara gelir... Sene 1998'dir. Nurhay Hanım, hem ustabaşı olarak çalışmaktadır hem de kendi işini kurmak için.

Nurhay ve Yasin'in ürettikleri ilk oyuncak o dönemlerde çok moda olan 'enflasyon canavarı' olur. Nurhay Hanım, “Bu oyuncağı çok sattık. Bize çok güç verdi” diyor ve ekliyor:

“Sonra ailelerimizi de razı ederek 1999'da evlendik. Evlenmeden bir gün önce de işimden ayrıldım. Yasin'in annesinin İstanbul'daki işyerinde çalışmaya başladım. Üç ay kadar. Ama kendi adımlarımızı atmamız gerektiğine inanıyordum. Yasin ile Sakarya Akyazı'ya dönerek kendi işletmemizi kurduk. Adı da NY Babies oldu. İşletme dediğime bakmayın, aslında annemin bir odasını işletme olarak gösterdik. Orada üretime başladık. Ayrıca ev hanımlarına da dikiş makinesi alarak oyuncak ürettirmeye başladık.
Kayınvalideme fason iş yapıyorduk. Sonra bir yer kiraladık. Makineleri toparladık. Çevredeki kızları aldık ve işe koyulduk.”

Başlayış o başlayış... Önce 300 metrekarelik bir atölye alır Nurhay Demeon. Atölye Dokurcu'dadır. Yani, ailesinin çalışması için izin vermediği ilçede. Önceleri, kayınvalidesine fason üretim yapar. Ama, işleri büyütünce bu sefer firmalarla doğrudan temasa geçer. Yani, kayınvalidesi Stals'a karşı rakip olarak ortaya çıkmıştır.
“Kayınvalideniz rahatsız olmadı mı?” diyoruz. “Hayır” diyor ve ekliyor: “Çünkü, kendini görmüş bende. Gençliğindeki yaratıcı gücü ve hırsı...”

 70 ülkeye oyuncak satıyor

Şu anda, Nurhay Demoen ve  kayınvalidesi Kathy Stals rakip firmalar için çalışıyorlar! Yani tam anlamıyla bir rekabet içindeler. Nurhay Hanım'ın deyişiyle birbirlerine “ser verip sır vermiyorlar.”

Demoen şu an Belçika kanalıyla 70 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor ama, Fransa, İtalya ve İngiltere'ye de doğrudan ihracat yapıyor. Üretim yaptığı firmalar ise Carrefour, Toys'R'us, Premaman, Trafic, Bellodoux ve Woody gibi dünya çapında markalardan oluşuyor.

Necla Unutmaz/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde