Kaydı Hatalı İlaçlar açıklandı

Kaydı Hatalı İlaçlar açıklandı

Kayıt tutarsızlığı oluşan 786 kalem ilaç listesi Takip Sistemi ile ortaya çıkartıldı

Kaydı Hatalı İlaçlar açıklandı
16px
24px
26.05.2010 07:52
ABONE OLgoogle

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, İlaç Takip Sistemi (İTS) başladığından bu yana "karekodlu" üretilerek eczanelere verilen ürünlerle ilgili, sisteme kaydedilmeme veya kayıt tutarsızlığı tespit edilen ilaç listesini firmalara yayınladığı bir duyuruyla iletti.

Genel Müdürlüğün "http://www.iegm.gov.tr" adresinden "İlaç firmaları için önemli duyuru" başlıklı bölümde yer alan listede, kayıt tutarsızlığı oluşan 786 kalem ilaçta toplamda 31 bin 866 adet kutuda, firmalarca kaydı yapılmamış 878 kalem ilaçtan da toplam 80 bin 826 adet kutuda hataya rastlandı.

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Sağlık Bakanlığı, firmaların hatalarını açıklıyor, listeler yayınlıyor. Ancak bu ilaçları İTS onayı olmadan hastalarına veren eczacıların ne yapacağı konusunda sessiz kalıyor" eleştirisinde bulundu.

Saydan, "Eczanelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu reçetelerini ve Yeşilkart reçetelerini henüz İlaç Takip Sistemine bildirmediği ve Bakanlığın yayınladığı hatalı kayıtlara ilişkin rakamların perakende satış bildirimi yapılan ilaçlar olduğu düşünüldüğünde, önümüzdeki günlerde bu hata oranının milyonlarca kutu ilaca ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi.


HATALI KAYIT ORANLARI EN AZ 10 KAT DAHA ARTACAK

İTS uygulamasına başlanılmadan önce TEİS olarak, İlaç Takip Sisteminin yeterli alt yapısının bulunmadığını, depoların sisteme dahil edilmediğini yetkililere ilettiklerini belirten Saydan, şunları kaydetti:

"Yayınlanan listelerde, kayıt tutarsızlığı oluşan 786 kalem ilaçta toplamda 31 bin 866 adet kutuda, firmalarca kaydı yapılmamış 878 kalem ilaçtan da 80 bin 826 adet kutuda hataya rastlandığı bildirilmiştir. Ancak söz konusu listeler, henüz Sosyal Güvenlik Kurumu reçetelerimiz ve Yeşilkart reçetelerimizin bildirimi ve İTS onayı yapılmadığı için sadece perakende satış bildirimleri üzerine belirlenen listelerdir."

Perakende satışların, satılan ilacın azami yüzde 10'luk bir dilimini kapsadığını ve eczanelerdeki ilaçların halen yüzde 60'ının karekodsuz olduğunu anımsatan Saydan, 1 Haziranda fatura sonlandırma esnasında sisteme kayıtlı olmayan ilaç sayısının ve hatalı kayıt oranlarının en az 10 kat daha artmasını beklediklerini söyledi.

Ayrıca 1 Hazirandan itibaren Danıştay kararına rağmen karekodlu olmayan ilaçların verilemeyecek olmasının da bir takım sıkıntılara yol açacağını öne sürdü.

Saydan, şu an için hiçbir kesimin ilaç takip sistemine "hazır olmadığını" savunarak, hataları liste halinde açıklamanın ve bu ilaçları 'kusurlu' olarak kabul etmenin çözüm olmadığını söyledi.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde