Katliama göz yuman Nobelli lider Mehmet Şimşek’i eleştirdi

Katliama göz yuman Nobelli lider Mehmet Şimşek’i eleştirdi

Arakan'da Müslümanlara yönelik şiddet devam ederken uzun süredir tepkilere cevap vermeyen Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, ilk kez konuştu.

Katliama göz yuman Nobelli lider Mehmet Şimşek’i eleştirdi
16px
24px
06.09.2017 11:34
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinin ardından bir bildiri yayınlayan Aung San Suu Kyi, "Bilgi kirliliğine dikkat edin. Başbakan yardımcısının yaptığı gibi bilgi kirliliği sadece sorunların bir kısmı" dedi.

Arakan’da toplu ve sistematik bir biçimde saldırıya uğrayan Müslümanlara uygulanan şiddet için Türkiye önderliğinde Dünya sesini çıkarmaya başlarken, Myanmar’ın Nobel Barış Ödüllü lideri Aung San Suu Kyi uzun bir aradan sonra ilk defa konuştu.

Aung San Suu Kyi’nin açıklamaları ise tatmin edici ve yapıcı olmaktan uzaktı. Budist nüfusun yoğun olduğu Myanmar’da son 12 günde 126.000’i aşkın Arakan Müslümanı’nın ülkeyi terk ederek Bangladeş’e sığındığını gündeme getirmeyen Aung San Suu Kyi, bilgi kirliliği yaşandığını söyleyerek Türkiye’yi eleştirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de uyardığı ve bölgede istikrarın sağlanması için harekete geçmesini istediği Suu Kyi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuştuktan sonra Facebook üzerinden bir mesaj yayınladı.

Ülkenin kuzeybatısında yaşananların ardından hükümetinin Arakan’da yaşayan insanları korumak için devreye girdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hükümetinin destek olacağını söyleyen Nobel Ödüllü Suu Kyi’nin açıklaması adeta ‘akıl tutulması’ olarak yorumlandı.

Suu Kyi, başka ülkelerle ilişkileri bozabilecek bilgi kirliliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Twitter üzerinden yüklediği fotoğrafların gerçek olmadığına gönderme yapılan açıklamada, “Suu Kyi, başbakan yardımcısının yaptığı paylaşım gibi sahte bilgilerin sadece bilgi kirliliği buzdağının ucu olduğunu söyledi. Bu gibi durumların diğer ülkelerle ilişkiyi bozabileceğini dile getirdi” ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 29 Ağustos günü bir fotoğraf paylaşmış ve daha sonra silmişti.

Sınıra Mayın döşüyorlar

Myanmar hükümetinin, Bangladeş sınırına mayın döşemeye başladığı öne sürüldü. İki hükümet yetkilisine dayandırılan haberde Arakan Müslünmanları’nın Myanmar’a geri dönüşünün engellenmek istediği kaydedildi.

Bangladeş kaynakları, Myanmar’ın, Bangladeş sınırına mayın döşediğini, bunun amacının ülkelerindeki şiddetten kaçan Müslüman sığınmacıların geri dönüşlerini engellemek olabileceğini söylediler.

125 Bin kişi Bangladeş'e sığındı

Budist nüfusun çoğunluğu oluşturduğu Myanmar'da son 12 günde 125 bini aşkın Arakanlı Müslüman ülkeyi terk ederek Bangladeş'e sığındı.

Arakanlı militanlarla çatışmalarda en az 400 kişinin öldüğünü açıklayan Myanmarlı yetkililer şiddet olayları ve kundaklamalardan militanları sorumlu tutuyor.

Bangladeş'e kaçan Arakanlı Müslümanlar ise cinayet, tecavüz ve kundaklama olaylarından orduyu sorumlu tutuyor.

ŞİMŞEK: ÇOK YAZIK

Başbakan Yardımcısı Şimşek ise bugün Twitter'dan Suu Kyi'nin açıklamasına verdiği yanıtta "Çok yazık! Ülkesindeki katliamlara ve etnik temizliğe sessiz kalan Nobel ödüllü lider düzelttiğim twite sığınıyor" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde