Katkılı benzine neşter

Katkılı benzine neşter

'Benzinde katkılı kazığı' haberi EPDK'yı harekete geçirdi.

Katkılı benzine neşter
16px
24px
29.03.2012 08:32
ABONE OLgoogle

Kurum benzin zamlarını fırsat bilip katkılı ürünlerde fiyat farkını 11 kuruşa kadar çıkaran şirketleri mercek altına aldı. EPDK, benzine eklenen katkı oranına da sıkı denetim getirecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) SABAH'ın gündeme getirdiği 'Benzinde katkılı kazığı' haberi üzerine harekete geçti. Benzin zamlarını fırsat bilen akaryakıt şirketleri katkılı ile katkısız ürünler arasındaki fiyat farkını 11 kuruşa kadar çıkarınca kurumdan uyarı sinyali geldi. EPDK, şirketlere kâr marjlarını düzenlemeleri için yeni bir uyarı yapmaya hazırlanıyor. 4.5 TL'ye çıkan benzin fiyatlarında bayii ve dağıtım payı 40 kuruş.

Uzun yıllardır AB fiyatlarının üzerinde seyreden kâr marjları, EPDK'nın izlemesiyle geçen yıl ilk kez makul seviyelere düştü. Bu nedenle şirketler katkılı ürünlere sarıldı. Akaryakıt istasyonlarında satılan katkılı benzin ve motorinin kâr marjı, normal benzin ve motorine göre 15-20 kuruş daha yüksek. EPDK'nın ekim ayı sonunda ilk müdahaleyi yapmasının ardından şirketler 26 kuruşa varan indirimler yaptığını duyurdu. Ancak 2 ayda kârları yine eski seviyelere geldi.

AVRUPA'DA KÂR 4 KURUŞ

Avrupa'da katkılı ürünlerde kâr marjı 4-5 kuruş. Rusya'da ise 1 kuruş. Türkiye'de ise şirketler son dönemde bu işi yeni kâr kapısı olarak görüyor. EPDK katkılı diye satılan yakıtın gerçekten performansa katkı sağlayacak maddeleri taşıyıp taşımadığını denetlemek için de kolları sıvadı. Bazı şirketlerin akaryakıta belirsiz maddeler ekleyerek katkılı ürün olarak sattığı iddiaları üzerine, katkılı ürünlerin bilimsel laboratuvarlarda analiz edilmesi için çalışma başlatıldı. EPDK akaryakıt dağıtım şirketlerine "Normal akaryakıt yok, diyerek katkılı ürün satamazsınız. 'Kırsal motorin' diyerek, tüketiciyi yanlış yönlendirmeyin" uyarısında bulundu.

LPG'YE GÖZALTI

Yükselen akaryakıt fiyatları tartışmaları dışında kalan ve devletin vatandaş için sübvanse ettiği otogaz ve tüpgaz da şirketlerin yeni kâr kapısı oldu. EPDK baskısı ile akaryakıt dağıtım şirketlerinin kâr marjı 2009'dan bu yana değişmezken, tüp gazda yüzde 30 artış yaşandı. Otogazda da artış yüzde 20'leri buldu. Ocak 2009'da litrede yaklaşık 70 kuruş olan kâr marjı ve nakliye masrafı olan tüpgaz bugünlerde 1 TL'ye ulaştı. Otogazda kâr payı da yüzde 20-30 seviyelerine gelerek 50-70 kuruşa kadar yükseldi. Benzine karşı büyük alternatif olan LPG'nin bu nedenle kâr marjları dikkat çekmiyor. EPDK ise LPG'deki bu fiyat hareketini mercek altına aldı. Otogaz şirketlerinin kâr marjında anormallik bulunması durumunda şirketlere uyarı yapılacak.

MALİYE'DEN VERGİ İNDİRİMİ YOK

Yükselen fiyatlara karşın büyük tartışma konusu olan akaryakıtta vergi indirimine Maliye Bakanlığı'ndan veto geldi. Kaynaklar, akaryakıtta vergi indirimine sıcak bakılmadığını belirterek, "Ancak güncelleme kapsamında yeni artış yapılmayacak" dedi.
Mehmet Nayır/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde