Katar bitti! Doların gidişatı ne olacak?

Katar bitti! Doların gidişatı ne olacak?

7.260 ile tüm zamanların rekorunu kıran dolar swap umudu ile yükselişine ara verdi. Amerikan Merkez Bankası FED ’den umut kesildi ancak Tokyo ve Londra’dan gelecek olumlu haber beklentisi ile dolar 7 liranın altından işlem görüyor.

Katar bitti! Doların gidişatı ne olacak?
16px
24px
16.05.2020 15:32
ABONE OLgoogle

Remzi Özdemir yazdı

Türkiye adeta nefesini tutmuş Londra ve Tokyo’dan gelecek swap haberini bekliyor. Türk lirası verip, dolar alma olarak tanımlanan swap doların yönünü de belirleyecek.

7.260 ile geçtiğimiz hafta tarihi zirveyi gören dolar, Amerikan Merkez Bankası FED ‘den beklenen 10 milyar dolarlık swap haberi ile yeniden 7 TL seviyesine gerilemişti. 12 aylık dış borç 168 Milyar Dolar! Türkiye, Doları nereden bulacak?

Gelen ilk haberlere göre, FED, Türkiye’ye swap yolu ile dolar vermeyecek. Merkez Bankası yetkilileri şu ana kadar FED ‘den olumlu veya olumsuz bir yanıt geldiği yolunda bilgi vermiyorlar. Ancak Londra ve Tokyo’dan ciddi swap görüşmeleri yapıldığını söylüyorlar.

EN AZ 5 MİLYAR USD LAZIM

Hazine yetkilileri, Türkiye’nin kısa vade 5 milyar dolarlık bir dövize ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. Ancak Londra ve Tokyo’dan 5+5 milyar dolar olmak üzere 10 milyar dolarlık bir swap kanalının açılışına kesin gözüyle bakılıyor.

FED ŞARTA BAĞLI

Amerikan Merkez Bankası FED ’in Türkiye’ye 10 milyar dolarlık swap kanalı için bazı şartlar koşulduğu bu nedenle Türkiye’nin Londra ve Tokyo’ya yöneldiği iddia ediliyor. İlk etapta gelmesi muhtemel 10 milyar doların doları yeniden 6.600 seviyesine kadar çekebileceği belirtiliyor.

KATAR BİTTİ!

Türkiye’nin swap arayışında en ilginç olay ise Katar ile yaşandı. Son bir yıl içerisinde birkaç kez Katar ile swap anlaşması yapılmasına rağmen son 6 aydır bu yolun tamamen kapandığı öne sürülüyor. Buna gerekçe olarak petrolün 14 dolara kadar düşmesinin Katar ekonomisini olumsuz etkilemesi gösteriliyor.

SWAP NEDİR

Finansta yapılan bir takas, finansal araçların veya nakit akışlarının veya ödemelerin belirli bir süre için değiştirilmesi için iki taraf arasındaki anlaşmadır. Enstrümanlar hemen hemen her şey olabilir, ancak çoğu swap kavramsal anapara miktarına dayalı nakit içerir.

Yeniçağ

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde