Karşılıksız çekte hapis cezası kalkıyor!

Karşılıksız çekte hapis cezası kalkıyor!

İktidar ve muhalefet partileri uzlaşma sağlayarak, karşılıksız çek mağdurları için yeni düzenleme hazırlıyor.

Karşılıksız çekte hapis cezası kalkıyor!
16px
24px
19.11.2019 16:29
ABONE OLgoogle

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yasal düzenlemede çek mağdurları da yer aldı. Karşılıksız çeklerden dolayı hapis cezasının kaldırılmasına hem iktidar partisinden hem de muhalefetten destek geldi. 

"ANAYASA'NIN TEMEL KURALINA AYKIRIDIR"

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılması ise CHP tarafından yasa teklifi ile TBMM gündemine getirildi. Hamzaçebi, AKP'lilerin “Düzenleme zorunlu oldu” dediği bu konudaki yasa tekliflerini şöyle dile getirmişti: “Çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezası uygulanıyor. Bunun süresinde ödenmemesi durumunda ise hapis cezasına dönüşüyor. Çekte yazılı rakam her neyse, bu özel hukuk ilişkisinden doğan bir alacak veya borçtur. Özel hukuk ilişkisinden doğan bir tutarın ödenmesi için hapis cezası getirilmesi doğru değildir. Bu, sözleşmeden doğan bir yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeniyle hapis cezası verilmesi anlamına gelir. Anayasa’nın temel kuralına aykırıdır. Kriz nedeniyle esnaf hapis tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Son iki yıl içerisinde karşılıksız çek sayısında adeta patlama yaşanıyor.”

 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde