Karşılıksız 196 Milyon Euro hibe verilecek

Karşılıksız 196 Milyon Euro hibe verilecek

Kültür balıkçılığı, besi çiftliği, çiftlik turizmi, pansiyon, otel, restoran, sportif aktivite, doğa gezisi yatırımlarına dev hibe paketi..

Karşılıksız 196 Milyon Euro hibe verilecek
16px
24px
03.05.2013 15:28
ABONE OLgoogle

Kültür balıkçılığı, besi çiftliği, çiftlik turizmi, pansiyon, otel, restoran, sportif aktivite, doğa gezisi, tarihi geziler, süt işleme tesisi… Kırsal alanlarda bu ve benzeri yatırımlara karşılıksız destek veriliyor…

TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), kırsal alandaki yatırımlar için yeni bir hibe (geri ödemesiz kredi) programı duyurusu yaptı. Programın toplam bütçesi 195 milyon 910 bin euro. Bu program kapsamında tarıma dayalı yeni bir iş kurabilir ya da mevcut işinizi büyütebilirsiniz. Programa son başvuru tarihi 6 Mayıs 2013.

Kurum, tüm projelere yüzde 50 hibe desteği veriyor. Desteğin oranı bazı alanlarda yüzde 65’e kadar çıkıyor. Kırsal Kalkınma Programı, hibelerden yani karşılıksız kredilerden oluşuyor. Dileyen herkes projesini hazırlayıp başvuruda bulunabiliyor. Ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler TKDK’nın istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvuru yapabiliyor.
Proje başvurularının yatırım yapılacak illerdeki TKDK İl Koordinatörlüğü’ne yapılması gerekiyor. Yatırımın uygulanacağı il dışında başka bir ile yapılan başvurular geçersiz sayılacak. Ayrıca TKDK merkezine yapılacak başvurular da kabul edilmeyecek. Başvuru paketini hazırlamak için ihtiyaç duyulacak bilgilendirme dokümanları elektronik ortamda tkdk.gov.tr internet adresinden ya da il koordinatörlüklerinden temin edilebiliyor.
Destek için TKDK tarafından herhangi bir teminat istenmiyor. Ancak başvuru sahibi, projeyi yürütecek mali güce sahip olduğunu iş planında göstermek durumunda. Öz kaynakların yetersiz olduğu durumlarda banka kredisi kullanılabiliyor. Ancak projenin amacı ve sürdürülebilirliği için gerekli olan hiçbir taşınır ve taşınmaz bankalara teminat olarak gösterilemiyor.

İl koordinatörlüklerinde ön kontrolleri yapılan projelerin nihai kontrol işlemleri TKDK merkezinde tamamlanıyor. Değerlendirme sonucunda uygun bulunan projeler, seçim kriterlerine göre en yüksek puandan başlayarak sıralanıyor ve ayrılan bütçe dikkate alınarak desteklenmek üzere seçiliyor. İşletme yeri mülkiyetinin başvuru sahibine ait olması gibi bir zorunluluk yok. Yani kiralama da yapılabiliyor. Ancak kira sözleşmesinin asgari proje uygulama süresinin ötesinde artı 5 yıllık dönemi kapsaması gerekiyor.

DESTEKLENECEK ALANLAR

Yalnızca ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler hibe için proje başvurusu yapabiliyor. Ancak, proje başvurusu için bazı kriterlere sahip olmak gerekiyor. Örneğin, bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olmak gerekiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi ya da diğer kayıt sistemlerinden herhangi birine kayıtlı değilseniz, son başvuru tarihinden önce kayıt olmanız ve ilgili belgeyi hibe başvurusuyla birlikte sunmanız lazım. Ayrıca, TKDK’nın istediği formatta bir iş planı hazırlanması gerekiyor. Proje sonunda işletmenin ekonomik olarak sürdürülebilir olduğu iş planında gösterilmek zorunda. Proje sahibinin başvurusunu teslim ettiği dönemde devlete herhangi bir vergi veya sosyal güvenlik prim borcu olmaması gerekiyor.

Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde desteklenecek alanlar ise şöyle sıralanıyor: Et üreten tarımsal işletmelere yatırım, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm, kültür balıkçılığı...

Başvuru için gerekli dokümanlar

• İlgilendiğiniz alanın başvuru formu
• Bu alanla ilgili taahhütnameler
• Teknik kurumlardan temin edilen resmi belgeler
• Uygun olan ve olmayan harcamaların detaylı tabloları
• Danışman firma ve tedarikçi bilgileri tablosu
• Seçilen, seçilmeyen teklifler ve ekleri
• Maliyetleri gerekçelendirme tablosu
• Yasal mali tablolar
• Mevcut varlıklar listesi
• Projeler (mimari, statik, elektrik tesisatı, mekanik tesisat)
• Metraj cetveli
• Makine ekipman yerleşim planı ve listesi
• Yapı ruhsatı ya da yapı ruhsatı alınmasına gerek olmadığını gösteren resmi yazı
• İş planı
• Teknik proje

Destek bütçeleri…

Desteklenecek alan Toplam bütçesi (euro) Destek oranı (yüzde)

Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması 72.512.257 50-65 
Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması 53.323.095 50
Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi 70.075.256 50 

Toplam: 195.910.609

Desteklenen projeler

Yedinci çağrı döneminde 41 proje hibe desteği aldı. Bu alanda örnek olarak, Kahramanmaraş’ta Gürçol Tarım 300 başlık süt üretim çiftliği, Erzurum’da Dadaş Çiftliği organik süt inekçiliği tesisi, Hatay’da Aset Market ekolojik zeytinyağı tesisi, Amasya’da Dümenler 250 başlık Avrupa Birliği standartlarında besi çiftliği ve Şanlıurfa’da Mehmet Şükrü Günbeği et üretim tesisi kurdular.

Kerem AKGÜNDÜZ / TKDK Başkanı

“Uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz”

Proje sahiplerine ya da ilk kez proje hazırlamayı planlayanlara yardımcı olmak için çeşitli desteklerimiz var. Örneğin 444 8535 numaralı “Yardım Masası” hattımız hedef kitlenin bize ulaşması için aracısız hizmet sunuyor. Kişiler ister telefonla isterse yüz yüze, merkez ya da il koordinatörlüğündeki yardım masalarından her türlü soru ve sorunları için birebir bilgi alabiliyor.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde