Karsan hisselerinde yerli oto rallisi

Karsan hisselerinde yerli oto rallisi

Yerli otomobil beklentisi Karsan hisselerini 6,5 yılın zirvesine uçurdu.

Karsan hisselerinde yerli oto rallisi
16px
24px
31.10.2017 12:40
ABONE OLgoogle

Borsa İstanbul, yerli otomobili üretecek ortak girişim grubunun Perşembe günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı haberiyle hareketlendi.

BIST100 endeksinde en çok yükselen hisse de TSİ 11:38'de yüzde 17,82 primiyle Karsan oldu. 2,05 TL'deki hisseler, temettü düzeltilmiş fiyatlarla Mayıs 2011'den bu yana en yüksek seviyede.  Karsan hisseleri, şirketin yerli otomobil konsorsiyumunda yer alacağına ilişkin iyimserlikle yüzde 18 kadar yükseldi ve kazançlarını üçüncü gününe taşıdı.  Yerli otomobil için büyük yarış başladı

Basına yansıyan kulis haberlerinde Erdoğan'a sunulan son listede Karsan başta olmak üzere Vestel, BMC, Fiba, Sanko, Koç ve Kale gibi isimlerinin yer aldığı, bu listenin de son kez revizyondan geçerek 4 şirketlik bir konsorsiyum oluşturulacağı iddiaları yer aldı.

BGC Partners'da trader Müge Koen, "Yerel otomobil konsorsiyumu bu hafta açıklanacak. Listede bulunabilecek şirketler arasında Karsan, Vestel ve Koç Holding yer alıyor" dedi.  

4 şirketten oluşacak konsorsiyumun projeyi yürüteceği öne sürülüyor. Koen, "Karsan'ın konsorsiyumda olacağı spekülasyonu hisseleri yukarı çekiyor" ifadesini sözlerine ekledi. 

HACİM ARTIŞIYLA DİKKAT ÇEKTİ

Analistlerin son günlerde hacim artışına dikkat çektiği Karsan'ın Ağustos'ta gündeme gelen ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca yalanlanan haberler sırasında da en önemli hareketlerden birini göstermesi şirketin yerli otomobil üretimi için ulaştığı noktadan kaynaklanıyor.  Babayiğit perşembe günü törenle açıklanacak

KARSAN'IN ELİNDE NE VAR?

Karsan, yerli otomobil için halihazırda yürüyebilir bir prototipe sahip. Yönetim, daha önce Bakanlık yetkililerine verdiği görüşte de ticari veya binek olarak kullanılabilecek bir tasarıma sahip olduklarını ancak pazarlama ve yatırımın finansal yükünün paylaşılmasını gerektiğini ifade etmişti.

PİYASA NEDEN KARSAN'I ALIYOR?

Ocak ayında şirketi ziyaret eden TEB Yatırım analistleri de şu değerlendirmede bulunmuştu:

"Karsan’ın yüzde 100 yerli bir üretici olması, herhangi bir marka altında üretim yapmaması, atıl kapasitesi bulunması ve Türkiye’nin kendi otomobil markasına sahip olması gerektiği inancıyla Karsan markası altında üretilmek üzere 'Concept V1' modelini geliştirmiş olmasının avantajıyla yerli otomobili üretmeye en yakın aday olduğunu düşünüyoruz."

Karsan'ın Concept V1 modeli, New York Şehri'nin taksilerinin yenilenmesiyle ilgili olarak Mayıs 2010’da başlatılan "Geleceğin Taksisi" adlı ihale için geliştirilmişti. Konsept, dünya çapındaki bir toplumsal talebi karşılamayı amaçlarken sınıf sedan değil MPV olsa da kulislerde yerli otomobil üreticisi için daha önce otomotiv üretimi konusunda tecrübeli olanlarının ön plana çıktığının konuşulması Karsan'ı beklenti tarafında ayrıştırdı.

Perşembe günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın ev sahipliğindeki yerli otomobil törenine geniş bir katılım bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde