Kârı yükseldi ama yatırımcısını üzdü

Kârı yükseldi ama yatırımcısını üzdü

iPad Mini'yi tanıtarak yeniden gündeme oturan Apple'ın dördüncü çeyrek karı yatırımcıları mutlu etmedi.

Kârı yükseldi ama yatırımcısını üzdü
16px
24px
27.10.2012 09:37
ABONE OLgoogle

Şirketin bu dönemdeki net karı 8.2 milyar dolara çıkarken, geliri de yüzde 27'lik artışla 36 milyar dolar olarak gerçekleşti. Apple'ın rakibi Samsung'un aynı dönemdeki karı ise 7.4 milyar dolar oldu.

Apple'ın hisse başına getirisi de 8.67 dolar olurken, uzmanlar hisse başına 8.84 dolar getiri bekliyordu. Toplam gelir ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artarak 36 milyar dolar oldu. Uzmanlar beklentisi ise 35.8 milyar dolar olacağı yönündeydi.

Apple'ın karındaki düşüşün ana nedeninin beklentilerin altında kalan iPad satışlarından kaynaklandığı belirtiliyor. Şirketin daha küçük boyutlu bir iPad çıkaracağı söylentisi mevcut iPad'lerin satışını azalttı. Apple bu çeyrekte 26.9 milyon iPhone ve 14 milyon iPad satışı gerçekleştirdi.

SAMSUNG GALAXY İLE ÇOŞTU AMA APPLE'I GEÇEMEDİ

Diğer taraftan Apple'ın tüketici elektroniği pazarındaki en büyük rakibi Samsung da özellikle Galaxy serisi akıllı telefon pazarında elde ettiği satış başarısıyla aynı dönemde 7.4 milyar dolarlık kar açıkladı. Samsung böylece üstüste dördüncü dönem kar açıklamış oldu.

Ancak şirketin karındaki yüzde 73'lük büyümenin gelecek sene yüzde 16'ya gerileyeceği tahmin ediliyor. Küresel ekonomideki yavaşlamanın aynı zamanda TV ve çip üreticisi olan Samsung'un bu ürün grubundaki satışlarını önemli ölçüde etkileyeceği hesap ediliyor. Diğer taraftan şimdiye kadar büyük bir talep gözlemlenen akıllı telefon ve tablet pazarındaki ilginin bundan sonra azalacağı düşünülüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde