Karekod'a giren eczane parasını erken alacak

Karekod'a giren eczane parasını erken alacak

Devlet, 16 Mayıs'a kadar karekod ilaç takip sistemine geçmeyen eczanelere ödeme yapmayacak.

Karekod'a giren eczane parasını erken alacak
16px
24px
05.03.2010 08:52
ABONE OLgoogle

İlaçta kayıt dışılığı bitirecek karekod sistemine geçiş için son gün 16 Mayıs'a ertelendi. Bu tarihten sonra kesinlikle yeni bir erteleme olmayacağını belirten Çalışma Bakanı Dinçer, sisteme geçmeyen eczanelere ödeme yapılmayacağını kaydetti. Sisteme dahil olan eczaneleri ise ödüllendireceklerini duyurdu. Yeni sistemde küpür kesmeye de gerek kalmayacak. 
 
 
Devlet, 16 Mayıs'a kadar karekod ilaç takip sistemine geçmeyen eczanelere ödeme yapmayacak. Sisteme geçen eczaneleri ise ödüllendireceklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bu eczanelerin, parasını bir ay önce alacağını kaydetti. İlaçta kayıt dışılığı bitirecek olan karekod, 1 Mart'ta uygulamaya konuldu.

Ancak SGK'nın provizyon altyapısında yaşanan aksaklıklar ve eczanelerin sisteme geçmek istememesi sebebiyle sıkıntılar yaşandı. Bunun üzerine bakanlık, uygulamayı 16 Mayıs'a erteledi. Eczanelerin altyapısını kurmalarını isteyen Dinçer, 16 Mayıs'tan sonra kesinlikle yeni bir erteleme olmayacağını vurguladı.

Gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dinçer, karekod uygulamasıyla ilaçta yolsuzluğun önleneceğini, kayıt dışılığın son bulacağını ve eczanelerin kupür kesmekten kurtulacağını anlattı. Sağlık ve Çalışma bakanlıkları ile ilaç sanayiinin gerekli tedbirleri aldığını belirten Dinçer, ancak eczanelerin bir bölümünün karekod okuyucularını temin etmediğini söyledi. Bu nedenle birçok eczanenin karekodlu ilaçları satamadığını aktardı. Bakan Dinçer, Türk Eczacıları Birliği'nin eczaneleri, karekod uygulamasına geçilmemesi konusunda örgütlediğine dikkat çekerken uygulamanın kasıtlı olarak yanlış anlatıldığını vurguladı. Yaşanan aksaklıklara rağmen uygulamadan geri dönüşün söz konusu olmadığını dile getiren Dinçer, "Sisteme geçmemek için direniş var. Ancak geri adım söz konusu değil. Birçok sorunu ortadan kaldıracak uygulamaya geçilecek. 16 Mayıs'tan sonra karekodsuz ilaç satan eczanelere ödeme yapılmayacak." dedi.

Karekod sistemiyle Türkiye'de üretilen ve ithal edilen her ilaca kimlik numarası verilecek. Bu numaraya sahip olmayan ilacın piyasaya sürülmesi yasaklanacak. Karekod, barkod bilgilerini, kimlik numaralarını, üretim numaralarını ve tarihini içerecek. Numarası olmayan hiçbir ilaç, eczanelerde satılamayacak. İlaç, depolara giderken numarayla gidecek. Eczane rafında aynı numara ile yer alacak ilacın satılmasının ardındansa o numaralı ilaç sistemden düşecek. Aynı numara ile başka bir ilaç üretilemeyecek. Böylece sahte ilaç ve sahte kupür gibi yolsuzlukların önüne geçilecek. Sistem aynı zamanda eczanelerin düşük gelir beyan etmesini önleyecek.

Böylece vergi kayıp kaçağının önüne geçilecek. Bakan Dinçer, uygulamanın bir ayağının ise doktorların takibi olacağını anlattı. Sistemin uygulamaya girmesiyle birlikte hangi doktorun hangi ilacı yazacağı takip altına alınacak. Böylece bir doktorun sürekli aynı ilacı yazıp yazmadığının görülebileceğini dile getiren Dinçer, bazı doktorların ilaç firmalarıyla organik bağlar içine girebildiğine vurgu yaptı. Dinçer, "Eşdeğer ilaç yerine pahalı ilaç yazıyorlar. Sistemde doktorların sicil numarası da yer alıyor. Hangi doktor hangi ilacı ne kadar sıklıkla yazmış, görebiliyoruz. Aynı ilacı sürekli veriyorsa izleyebileceğiz." dedi. Dinçer, devletin harcama kalemleri arasında en büyük yere sahip olan ilaç ve tedavi masraflarında bu yıl 5 milyar tasarruf hedeflediklerini söyledi.

İsa Yazar/zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde