Karayolları Genel Müdürlüğü’nden Çelikler Holding’e ihale

Karayolları Genel Müdürlüğü’nden Çelikler Holding’e ihale

İhaleleri yüksek bedelle vererek müteahhitlerin haksız kazanç sağlamasına yol açan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ayrıcalık sağladığı şirketlerden birinin de Çelikler Holding olduğu öğrenildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nden Çelikler Holding’e ihale
16px
24px
07.10.2019 11:36
ABONE OLgoogle

Sinop’taki yol yapım işininin ihalesi, 778 bin TL’lik kamu zararı göze alınarak Çelikler Holding’e bağlı YSE Yapı’ya verildi

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, 778 bin 245 bin TL’lik zararı göze alarak, son yıllarda kamudan aldığı ihaleler ile adından söz ettiren Çelikler Holding’e Sinop Erfelek’teki kavşak yollarının yapım işini verdiği ortaya çıktı. Çelikler Holding, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulunan ve filtresiz çalıştırılması nedeniyle insan sağlığı için tehdit oluşturan termik santralın da işletmecisi.

?Aralık 2018’de 20 yıllığına işletmesini üstlendiği Afşin-Elbistan A Termik Santralı’nı filtre ve baca gazı sistemleri kurulmadan çalıştıran Çelikler Holding’in bir kamu ihalesini tartışmalı şekilde aldığı belirlendi.

Son yıllarda kamu ihalelerinde, ‘istenmeyeni eleme’ aracı olarak kullanılan fiyat dışı unsurları mevzuata uygun belirlemeyen Karayolları Genel Müdürlüğü, en düşük teklif veren şirketi eleyerek 6,6 milyon TL’lik işi Çelikler Holding bünyesindeki YSE Yapı’ya ihale etti.

KGM, 2017 yılında Sinop’un Erfelek ilçesindeki kavşak yollarının ve tretuvar işlerinin yapımı için ihale açtı. İhaleye, aralarında Çelikler Holding’e bağlı YSE Yapı’nın da yer aldığı toplam beş şirket katıldı.

EN DÜŞÜK TEKLİF SAF DIŞI BIRAKILDI

Şirketlerden biri ihaleden çekilince, işe talip olan şirket sayısı dörde indi. Tahmini maliyeti 6,6 milyon TL olan iş için şirketlerden biri, 5,1 milyon TL’lik teklif verdi. İhaledeki en düşük teklif olan 5,1 milyon TL’lik teklifin sahibi şirket, KGM’nin mevzuata aykırı belirlediği fiyat dışı unsurlar nedeniyle saf dışı bırakıldı.

?ZARAR ETTİREN KAZANDI

Çelikler Holding’in 11 grup şirketinden biri olan YSE Yapı, aynı iş için 5 milyon 920 bin TL teklif etti. En düşük teklife göre 778 bin 245 TL fazla olan bu teklif, KGM 7. Bölge Müdürlüğü’nce uygun bulundu. İdare, 778 bin TL’lik kamu zararını göze alarak, işin YSE Yapı tarafından üstlenmesine olanak sağladı.

SANTRALI ÇALIŞTIRMAYIZ

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, ihalede şirkete sağlanan ayrıcalığa tepki gösterdi. Şirketin, Afşin-Elbistan A Termik Santralı’ndaki işçilerin mağdur edilmeyeceği konusundaki sözünü de tutmadığını belirten Öztunç, “Santralın yılbaşından sonra filtresiz çalıştırılmaması gerekiyor. Ya filtreleri takarlar ya da santralı çalıştırmayız” dedi. Öztunç, santralın filtresiz çalıştırılması nedeniyle bölge sakinlerinin üzerine kül yağdığını anlatarak kanser vakalarının arttığına dikkati çekti.

ANKARA'DA OTELLE ADINI DUYURDU

Kamuoyu, Çelikler Holding’in ismini ilk kez Büyük Ankara Oteli’nin devri sürecinde duydu. Holding, 150 milyon dolar harcayarak restore etmişti.

Mustafa Mert Bildircin/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde