Karavan tutkusu artıyor

Karavan tutkusu artıyor

Günlük 100 TL’den başlayan fiyatlarıyla en ucuz tatil olanağını sunan karavana ilgi krizle birlikte yarı yarıya arttı.

Karavan tutkusu artıyor
16px
24px
04.09.2011 13:57
ABONE OLgoogle

Günlük 100 TL’den başlayan fiyatlarıyla en ucuz tatil olanağını sunan karavana ilgi krizle birlikte yarı yarıya arttı. Bu yıl Türkiye’de 4 bine kadar çıkan karavan kullanıcısının iki yıla kadar 10 bine ulaşması bekleniyor.

Türkiye’de yakın zamana kadar sadece meraklıları tarafından kullanılan karavan, kriz nedeniyle tatile fazla para ayıramayanların da ilgi odağı oldu.

Günlük 100 TL’den başlayan kiralarıyla uygun fiyata tatil imkânı sağlayan karavan için talepler geçen yıla göre yüzde 50 arttı. Türkiye’de şu an sadece 4 bin olan karavan kullanıcısının iki yıl içinde 10 bin rakamına ulaşacağı öngörülüyor.

Yıllık bin karavan üretimiyle Türkiye’de en büyük pazar payına sahip olan Soyut Karavan Genel Müdürü Ali Çolak, karavanla tatil yapmanın ekstra bir harcama yükü getirmediğini belirterek 4 kişilik bir ailenin karavan kiralayarak yapacağı bir haftalık tatil masrafının ortalama 800 TL olduğunu söyledi.

Karavanla tatilin tadını alanın bir daha bırakamadığını, kiralayan kişilerin de hemen satın alma planları yaptığını anlatan Çolak şunları söyledi: “Türkiye’de özellikle son yıllarda doğa yürüyüşleri, balık tutma, kamp yapma, domuz avı gibi etkinliklere büyük rağbet var. Özellikle orta yaş üstü ve eğitim seviyesi yüksek, bağımsızlığına düşkün, araştırmacı kişiler karavana büyük merak duyuyor. Son zamanların en canlı sezonunu yaşıyoruz. Kamplar şu an Türk karavanlarıyla dolu. Ancak Fransa ve Almanya’da 1 milyonun üzerinde olan karavan sayısı Türkiye’de sadece 4 bin.”

Şu an Türkiye’de 50 adet karavan kampı olduğunu anlatan Çolak, şöyle devam etti:

Ankara’ya kamp

“Bunların büyük kısmı Ege ve Akdeniz’de. Şu ana kadar kamplarımızı hep yabancılar kullandı. Doğamızda karavan keyfinin ne demek olduğunu bile düne kadar bilmiyorduk. Artık karavancılık Türkler için de bir trend haline geliyor. Avrupa’da karavan kampı olmayan tek başkent Ankara. Karavan heyecanıyla birlikte Ankara’nın doğal güzelliklerine Soyut karavan olarak bir kamping ve karavan parkı kurmak istiyoruz.”

‘Golf turizmini katlar’

Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu Başkanı Erdal Ötügen de Turizm Bakanlığı’nın karavancılığa alternatif turizm konusunda yeterince sahip olmadığını belirterek “Sektörün AB’deki büyüklüğü 50 milyar dolara kadar çıktı ve 170 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Biz Avrupa’daki pastadan yüzde beş alsak bile yeter. Bu gelir bir golf turizminin getirdiğinin en az iki katını getirecektir” dedi.

Karavanlara olan tutkusuyla bilinen sanatçı Volkan Konak yurtdışı konserlerinde otelde kalmak yerine karavan kiralamayı tercih ediyor.

12 bin TL’den başlıyor

Karavanların fiyatı büyüklüğüne göre değişiyor. Örneğin, kasa boyu 3 metre 10 cm olan bir modelin satış fiyatı 12 bin TL, 20-30 metrekarelik alana sahip olanlarınki ise 30-60 bin TL arasında. Motokaravanların fiyatı 140 bin TL’ye kadar çıkıyor. Öte yandan dizi çekimlerinin arttığı son dönemlerde farklı konseptlerde karavanlara da ihtiyaç duyulmaya başladı. Sektör oyuncuları bunun için makyaj, ofis, laboratuvar gibi çok amaçlı karavan üretimine de hız verdi.

Murat Gülderen/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde