Karar için Köşk beklenecek

Karar için Köşk beklenecek

Yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin kanun, Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Başbakan Erdoğan, ''Cumhurbaşkanı'nın kararına göre adım atacağız'' dedi.

Karar için Köşk beklenecek
16px
24px
16.10.2012 08:51
ABONE OLgoogle

Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını içeren anayasa değişikliği kanunu Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'nda, anayasa değişikliği kanunu, yazım işlemi tamamlanarak TBMM Başkanı Vekili Sadık Yakut'un imzasıyla Çankaya Köşkü'ne gönderildi.

Cumhurbaşkanı'nın kararına göre adım

Bakü'ye hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin referandum eşiğinde kabul edildiğini hatırlatarak, ''Cumhurbaşkanı'ndan bu noktada nasıl bir tavır bekliyorsunuz?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Maalesef beklenen sayı elde edilemediği için Meclis'ten Anayasa değişikliğini sağlayacak neticeyi çıkaramadık. Ondan sonraki sürece yönelik Cumhurbaşkanımızın tavrı ne olur, bunu tabii belirlemek bana ait olan bir şey değil. Cumhurbaşkanımızın iradesine saygısızlık yapma hakkına sahip değilim. Cumhurbaşkanımız nasıl bir irade ortaya koyarlarsa bu iradeyi ortaya koyduktan sonra biz de onun üzerinde çalışmamızı yapacağız ve ona göre adımlarımızı atacağız.''

Seçenekler masaya yatırıldı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, MYK sonrası düzenlediği basın toplantısında, mahalli seçimlerin öne çekilmesine yönelik düzenleme ile ilgili bütün seçeneklerin masaya yatırıldığını ve müzakere yapıldığını söyledi.
Hüseyin Çelik şöyle devam etti:
''Sayın Cumhurbaşkanımız kararını verirken, şundan eminiz, özellikle referandum şıkkı söz konusu olduğu zaman bunun ülkeye getireceği, kamuya ve millete getireceği maliyet ve iklim şartları şüphesiz ki göz önünde bulundurulacaktır... Bugünkü MYK'da ağırlık kazanan görüş: Sayın Cumhurbaşkanı'nın iradesinin ortaya çıkmasından sonra meselenin yeniden müzakere edilmesidir.''

Süreç nasıl işleyecek?

Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün düzenlemeyi 15 gün inceleme yetkisi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Gül, bu süre zarfında referandum sınırında kabul edilen düzenlemeyi ya Meclis'e iade edecek ya da referanduma gitmek üzere Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderecek.

Gül, kanunu bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye gönderirse, anayasa değişikliği teklifi komisyonda yeniden ele alınacak ve daha sonra TBMM Genel Kurulu'na gelecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde